Gazete Vatan Logo

Eloğlu çalışırken İran trenini kaçıramayız

60 kişilik heyetle İran seferi düzenleyen İSO Başkanı Bahçıvan, İran’ı ziyaret edip anlaşmalar yapan ülkelere dikkat çekerek, ‘eloğlu’ çalışırken treni kaçırma lüksü bulunmadığını ifade etti

Eloğlu çalışırken İran trenini kaçıramayız

Ticaret ve yatırım imkanlarını değerlendirmek amacıyla iş dünyasından 60 kişilik heyetle İran’a giden İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İran’la ticaretin geliştirilmesi için sorumluluk almaya hazır olduklarını söyledi. İran pazarının yakından takip edilmesinin gerekliliğini vurgulayan Bahçıvan, İSO’da bir “İran Masası” kuracaklarını belirtti.

Ziyaret geleceğe tohum

İSO meclisinin katılımıyla ilk yurt dışı seyahatini İran’a gerçekleştirdiklerine işaret eden Bahçıvan, “Bu ziyareti Türkiye sanayi ve ekonomisi adına yarına dair atacağımız tohum açısından önemsiyoruz” ifadesini kullandı. İran’da 2 bakanın yanı sıra Ticaret, Sanayi ve Maden Odası Başkanı ile görüştüklerini belirten Bahçıvan, ziyaret öncesinde Türk şirketlerinin İran’la faaliyetlerindeki temel sorunları belirleyip bunları Tahran’daki görüşmelerde en üst düzeyde gündeme getirdiklerini söyledi.

Ticaretin bir risk olduğunun altını çizen Bahçıvan, İran pazarına bakış açısını şöyle özetledi:

“Bugün, Güney Kore güçlü bir delegasyonla bazı anlaşmalar yapmak için Tahran’a geliyor. İtalya ve Fransa geçtiğimiz günlerde İran’da önemli anlaşmalar yaptı. Eloğlu bu çalışmaları yaparken kendimizi kraldan çok kralcı görerek bizim, ‘Her şey çözülsün sonra İran’daki finansal çalışmalarımızı normal hale getiririz’ şeklinde bir bakış açısına sahip olmamız treni kaçırmamıza sebep olabilir.” Erdal Bahçıvan, Türk finans sektörünün de ‘ölçülü riskler alarak’ Türkiye-İran ticaretinin yarınlara dönük kapılarının açılması noktasında üzerine düşen önemli rolü oynaması gerektiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Bu hikayeyi satın almalıyız

AMBARGO ve 8 yıl süren savaşa rağmen 400 milyar dolar olan gayri safi milli hasılasını korumayı başaran İran’ın, ambargoların kalkmasından sonra çok rahatlıkla 1 trilyon doları geçeceğine inandığını kaydeden Bahçıvan, “Bazı Türk şirketlerinin daha önce yaşadığı sorunlar olduğu gibi, İran’da başarılı olan firmalarımız da var. Bardağın dolu tarafına da bakmalıyız. Türkiye’nin önündeki bu hikayeyi elinin tersiyle itme lüksü yoktur. Biz bu hikayeyi satın almalıyız” dedi.

Haberin Devamı

Komşu pazara özel ekip

İSO Başkanı Bahçıvan, İran pazarını yakından takip etmek üzere özel bir ekip kuracakları bilgisini vererek, “İran’la ticaret konusunda bir algı problemimiz olduğunu, bu nedenle bu ülkenin daha çok ziyaret edilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.