Körfez’e tavuk yedirip AB kapısını zorlayacak

2013 cirosu 1.6 milyar TL olan Banvit, bu yıl 455 bin ton et ihracatı hedefliyor. Şirket, Körfez’de güçlenmeyi ve en kısa sürede AB ülkelerine tavuk ihraç etmeyi planlıyor.

Ömer Görener, Banvit’in ikinci kuşak temsilcisi. Beyaz ve kırmızı et üreticisi Banvit Türkiye’nin ilk 500 büyük sanayi kuruluşu arasında. Kanatlı et sektöründe ise bu listenin lideri. Bandırma, İzmir ve Elazığ’da üretim tesisleri bulunan Banvit hem yurtdışında hem de iç piyasada büyüyor. Körfez ülkelerine ihracatı her geçen gün artan Banvit, Dubai’de de bir ofis kurdu. Ömer Görener’le sektörü ve hedeflerini konuştuk.

Çok sıkı denetim var

- Tavuk konusu benim de hassas olduğum bir konu. Çok şey söyleniyor. Hormon, antibiyotik kullanımı gibi iddialar var. Bazıları bu iddialar yüzünden tavuk yemiyor. Siz bu iddialar karşısında ne yapıyorsunuz?

Benim de çocuklarım var. Körfez’e tavuk yedirip AB kapısını zorlayacakBüyük kızım 2001 doğumlu. 13 yaşında. Tavuk ve yumurta yiyerek büyüdü. Ergenliğe de henüz girmedi. Evet haklısınız çok şey söyleniyor. Tavukta hormon diye bir şey yok. Hormon yalnızca büyük baş hayvanlarda ve Amerika’da kullanılıyor. Türkiye’de yasak hormon. Kaldı ki tavuklara tek tek nasıl iğneyle hormon vereceğiz? Bu mümkün değil. Ama bize ne yazık ki bu konu yıllardır soruluyor. Biz bu konuyu anlatamadık. Tavukta hormon yok.

- Antibiyotik var mı? Antibiyotik kullanılıyor mu?

Avrupa ve Türkiye hariç bütün dünyada hayvanlarda koruyucu dozda antibiyotik kullanılıyor. Koruyucu doz derken hayvanlara az miktarda antibiyotik vererek onların mikro florasını dengede tutuyorsunuz ve hayvan daha az hastalanıyor. Ama Türkiye’de ve AB ülkelerinde antibiyotik kullanımı sıkı denetime tabi. Kimisi bir hafta kimisi de 10 gün öncesinden geri çekiyor. Türkiye’de antibiyotik koruyucu amaçlı değil, tedavi amaçlı kullanılıyor. Tedavi amaçlı derken anlatalım. Veteriner doktor sürüyü ziyaret ediyor, sürü de sorunlar varsa bir takım analizler yaptıktan sonra o hastalığa uygun olan antibiyotiği reçeteyle belirli süre kullanmak için veriyor. Kesimden günler önce de kullanıma son veriliyor. Başka türlü olması mümkün değil. Reçeteyle olmak durumunda ve denetleniyoruz. Devlet bizden sürekli numuneler alıyor. Tavuğun etinde, ciğerinde antibiyotik kalıntısı var mı diye bakılıyor.

Daha etkin olacağız

- Türkiye’de tavuk eti tüketimi artmıyor mu?

Biz dernek olarak araştırma yaptırdık. O araştırmada tavuk tüketimini artıranlar azaltanlardan daha fazla çıktı.

- Türkiye’de kişi başına tavuk eti tüketimi yılda 20 kilogram civarında mı?

Türkiye’de kişi başına tüketim 22 kilo civarında. Körfez ülkeleri, Amerika 40 kilogram civarında.

- İhracatınız ne durumda? AB ülkelerine ihracata izin çıkması konusunda son gelişmeler neler?

90 milyon dolarlık ihracat yaptık. 34 bin ton civarında ihracatımız var. Irak’a gönderiyoruz. Suriye pazarı iyi gidiyordu. Maalesef şimdi durdu. Dubai’de de bir dağıtıcıyla anlaştık. Orada da satılıyoruz. Körfez ülkelerinde tavuk çok tüketiliyor. Emirliklerin nüfusunun yarısı Hintli. Hint baharatlı tavuklar biliyorsunuz çok meşhur. Arap yarımküresi bizden çok daha fazla tavuk eti tüketiyor. Bu ülkeler 2 milyon ton civarında ithalat yapıyor. Bizim bu piyasada daha etkin olma amacımız var. Dünyada 2 büyük ihracatçı Brezilya ve Amerika. Orada mısır ve soya ucuz. Türkiye soyaya bağımlı. Yem maddelerini ithal ediyoruz. Oysa Türkiye Irak ve Körfez ülkelerine yakın. Bizi arayıp sipariş verdiklerinde bir hafta sonra ellerinde tavuklar oluyor. Brezilya ve Amerika için 2 ay önceden sipariş gerekiyor.

İşimiz kolay değil

- AB konusu?

Hâlâ yapamıyoruz. İşimiz zor. Bizden hem üreticisi hem de ithalatçısı çekiniyor. AB bizim tesisleri denetledi. Biz sertifikalandık. Biz de bir sorun bulunmadı ama bize ‘Ankara’nın raporlaması yetersiz’ dendi. ‘Ankara köy hayvanlarının hastalıklarını raporlamıyor’ dediler. Oysa biz o statüde değiliz. Irak’taki yakınlık meselesi burası için de var. Biz Münih, Amsterdam’a ürün gönderebiliriz.

Haberin Devamı



Besilik hayvan ithalatı açık tutulmalı

- Siz aynı zamanda kırmızı et üretimine girdiniz. Çok sayıda ürününüz var. Nasıl gidiyor kırmızı et işiniz?

Türkiye’deki büyük baş hayvan sayısı yeniden sayılmalı. Devletin kayıtlarının yüzde 100 doğru olduğunu görmemiz lazım. Gönen’de 10 hayvan görünüyorsa aslında yerinde saydığınızda 6 çıkabiliyor. Bu önemli. Türkiye’de kırmızı et krizi çıktı farklı sebeplerle. Et ithal edildi. En son besilik hayvana açtılar. Besilik hayvan ithalatını her zaman açık tutmak lazım. Alıyorsunuz buradaki arpayla buradaki suyla besleniyor. Bunu kapadılar şimdi. Ben yeniden ithalatın açılacağını düşünüyorum.

Kıran kırana rekabet var ihtihar edenler bile oldu

- Banvit’in büyüklüğü nedir? Pazardaki payı ne kadar?

Yüzde 13 Pazar payımız var. İlk 5 firma birbirine yakın pazar paylarına sahip. İnişli çıkışlı bir sektörümüz var. Kıran kırana rekabet yaşanıyor.

- Bilinen markalar, firmalar çekildi bu yüzden de...

Mudurnu, Şeker, Köytur... Çok bilinen markalardı bunlar. Aramızdan intihar edenler oldu. Çok zorluk çekenler oldu.

- Geçen yıl ne kadar üretim yaptınız?

280 bin ton et üretimi yaptık. 220 bin piliç eti ürettik, 200 bin ton sattık. Bu aradaki işlenmiş ürüne gitti. 20 bin tonun üzerine hindiden ve kırmızı eten geldi. 34 bin ton pişmiş et yapıp sattık. Kadınbudu köftemiz ve dönerimiz çok beğeniliyor. Yem üretimimiz ise 850 bin ton.

- İş dışında ne yaparsınız? Hobileriniz var mı?

Birçok erkek yaz bekarıdır, ben kış bekarıyım. Ben Bandırma’da Hamamlı Köyü’nde yaşıyorum. Çocuklarım İstanbul’da. Sık sık gidip geliyorum. Yürüyüş yaparım. Dağa tırmanırım. Yelken yaparım.

Elazığ’da 700 kişiye istihdam sağlıyoruz

- Bandırma dışında Elazığ’da da yatırımınız var. İzmir’de de var. Büyüme planlarınız nedir?

3 üretim merkezimiz var. Elazığ daha yeni oldu. İzmir’deki tesisimiz de çok iyi. Elazığ’da 700 kişi istihdam ettik. Oradaki en büyük istihdamı verenlerdeniz. Hedefimiz orada da büyümek. Orada günde 60 bin kesim yapıyoruz. İzmir’de de günde 150 bin kesim yapıyoruz yaklaşık olarak. Türkiye dünyanın en pahalı mazotunu kullanıyor. Yerinde üretip dağıtmak bizim için ekonomik.

- Bir zamanlar Mudurnu zincir kurmuştu. Dünyada da Türkiye’de de perakende zinciri kuran üreticiler var. Siz planlıyor musunuz?

O başka bir iş. Bazen arkadaşlarım öneriyor ama şimdilik uzağız o işe. Biz başka zincirlerin direkt tedarikçisiyiz. Bunu da tercih ediyoruz. Ama biliyorum İngilizler söyler ‘Asla asla deme’

- E-ticarete girdiniz. Ürünleriniz internet ortamında da satılıyor. Nasıl gidiyor?

Banvitburada.com sitesinde tüm ürünlerimiz var. Hatta marketlerde bulunamayan, yeni geliştirdiğimiz ürünler de buradan satılıyor. İstanbul, Bodrum ve İzmir’de siparişler gün içinde teslim ediliyor.

DİĞER YENİ YAZILAR