Lafayette Anadolu’da cazibe noktası olacak

Haberin Devamı

Lafayette’i Anadolu yakasına taşıyacak olan Demet Sabancı Çetindoğan, “Lüks markalar Avrupa yakasında kümelendi. Anadolu yakasına yatırım yapmaktan memnunuz” dedi.

Demet Çetindoğan Sabancı eşi Cengiz Çetindoğan ile birlikte kurduğu Demsa ile birlikte hızla büyüyor. Sabancı Ailesi’nin ‘girişimcilik ruhu’ ağır basan kadınlarından biri Demet Sabancı Çetindoğan. Perakende sektöründe önemli bir oyuncu haline geldiler. Yakında Maçka’da otelleri açılacak. İnternet üzerinden e-ticaret ve eğitimle ilgili yeniliklere imza attılar. ZTV ve Fashion TV ile girdikleri medyada da büyüdüler. Kök hücre ve turizm sektörüyle ilgili de işler yapıyorlar. Demet Sabancı Çetindoğan ayrıca Ömer Sabancı ile DENSA şirketinde de denizcilik sektöründe yatırımlar yapıyor. Uzun süredir çiftin bir müze kurma hayali var. Bu konuda da son noktaya gelindi.

Biz lüks mağazacılık devi Harvey Nichols’ta buluştuk. Bu arada EMAAR projesinde açılacak Lafayette’i de Demsa Türkiye’ye getiriyor. Kısaca hatırlatalım. Demet Sabancı Çetindoğan, Hacı Sabancı ile Özcan Sabancı’nın kızı. Demet Sabancı Çetindoğan Forbes’in 2013 rakamlarına göre Türkiye’nin en zengin isimleri listesinde 46’ncı sırada.

Basketbolda tanıştık

- Çalışmaya nasıl başladınız? Okurken iş deneyiminiz oldu mu ya da büyükleriniz sizi işe götürür müydü?

Rahmetli babam beni ortaokul yıllarından itibaren fabrikaya götürdü. Adana’da cumartesi günleri yarım günü çalışma hayatı vardı. Kuzenim Emine Sabancı Kamışlı’yla hem oynar hem de ortamın kokusunu alırdık. Pamuk balyaları nasıl iplik oluyor, iplikler kumaşa nasıl dönüşüyor, takip ederdik. O yaşlarda olan biteni anlamaya çalışmak büyük tecrübe diye düşünüyorum. İlk profesyonel işim ise 1988 yılında TEKSA’daydı. Başladık ve devam ettik.

- Sabancı Holding’le yollarınızı ayırdınız. Eşinizle ortak iş kurdunuz. Öncelikle siz eşinizle nasıl, nerede tanıştınız?

Çalışıyorduk beraber ama öncesi var. Ben okurken basketbolla çok ilgiliydim. İkimiz de sporcuyken basketbol turnuvasında tanıştık. Arkadaşlık döneminden sonra da evlenmeye karar verdik. 1999 yılında grup şirketinden ayrıldık.

- Perakende sektörüyle başladınız. Bunun nedeni neydi?

Mothercare ile başladık. Biz çocuklarımızı büyütüyorduk o dönemde. Çok çocuk markası var ama Mothercare hepsinden ayrılıyor. Biberondan annelerin ihtiyaçlarına kadar her şey vardı. Türkiye’de olması gerektiğine inandık. Peş peşe geldi diğer markalar.

- Türkiye’de lüks alışverişte artış var. Brandroom ve Harvey Nichols’la bu alanda yol alıyorsunuz. Ve lüks artık ulaşılmaz değil. ‘Ulaşılabilir lüks’ moda dünyasının parlayan yıldızı son 3-4 yıldır. Lüks ve ulaşılabilir lükste sizin iddianız nedir?

Perakende işinde hep büyük markalar öne çıkıyor. Bize baktığınızda ulaşılabilir lüks markalarımız da çok var. B ve B artı grubu müşteriye de sesleniyoruz. Çok marka Türkiye’ye girdi. Lüks markaları takip edenler modayı da çok iyi takip ediyor. Her yıl yeni tasarımcılar çıkıyor. Sosyal medya takibi hızlandırdı. Bizler de mümkün olduğunca hızlı gelişimden pay almaya çalışıyoruz. Bir grup var ki lüks tüketici bilindik marka ve tasarımcılardan ayrılmak istemiyor. Bir grup da modern genç tasarımcıları takip etmek istiyor. Biz bu iki gruba da hitap ediyoruz.

150 mağazamız oldu

- Mağaza sayınız kaç oldu?

114’ten 150’ye çıktık bu sene. İki Harvey Nicholas da bu sayıya dahil. 2014’te 15 yeni mağaza açacağız.

- Ve yeni bir lüks alışveriş devi sizle geliyor Türkiye’ye. Galerie Lafayette. Avrupa değil Anadolu yakasında açılacak. Anadolu Yakası riskli değil mi?

2015 yılında geliyor. İnşaatta gecikme olmazsa açacağız. Bizi çok heyecanlandıran bir proje. Anadolu Yakası’nda olması da bizim açımızdan önemli. Bence şehircilik anlamında özene ihtiyaç var. Lüks mağazalar da Avrupa Yakası’nda belli noktalarda kümelendi. Trafik sorununu da çok arttı. Biz Asya’da bu yatırımı yapmış olmaktan dolayı mutluyuz. Avrupa Yakası’nda lüks mağazalar çok çoğaldı. Lafayette orada cazibe noktası olacak.

Lafayette Anadolu’da cazibe noktası olacak



Lüks müşterisi de indirimi bekliyor

- Lüks alışverişte nedir olmazsa olmaz sizin için?

Eğer mağazanız Paris, Londra, Milano’daki mağazaların sunduğu alternatifi sunamıyorsa müşterinin sadakatini sağlamakta zorlanırsınız. Müşterinize asla yoksunluk ve yetersizlik duygusu geçirilmemeli.

- İndirim beklentisi sektörde çok fazla. İndirim olmadan alışveriş yapmıyor önemli bir kesim. Bu sizi zorlamıyor mu?

İndirim günleri sınırlanmalı. Türkiye’de çok kez konuştuk ama işlemiyor düzenlemeler. Aslında tüketiciye faydalı gibi görünse de zararlı. Müşteri hep beklentide. Maalesef çok sık promosyonlar söz konusu oluyor. Lüks tüketici de bu beklentide Türkiye’de. Ama yine de bu kitle için de Türkiye’den alışveriş her zaman daha avantajlı.

- Taksitle olduğu için mi?

Bu da var...

Engelliler için rehabilitasyon merkezi yapacağız

- Piyano çalıyorsunuz...
İş stresinden nasıl uzaklaşırsınız?


Piyano çalıyorum. Beni rahatlatıyor. Artık sosyal sorumluluk işleri çok zamanımı alıyor. Son olarak Hayat Paylaşım Derneği’ni kurduk. Engelli kişilere rehabilitasyon merkezi yapacağız. Çok kapsamlı bir merkez olacak.

Haliç’teki müzeye Zaha Hadid imzası

- Bir müze için yola çıktınız. Aksilikler oldu, biraz uzadı ama bu arada sizler de koleksiyonunuzu çok zenginleştirdiniz. Haliç’teki müzenizin mimarı da dünyaca ünlü Zaha Hadid. Ne zaman açılacak müze?

Lafayette Anadolu’da cazibe noktası olacak

Müzeyi biz de bekliyoruz. Çok uzadı. İnanın her soru geldiğinde inşallah 2 yılda bitecek diyoruz. Şükür yasal izinler bitti. Zaha Hadid Pritzker Ödüllü bir mimar. İngiltere’de yaşıyor. Amerika’dan teknik donanımlar yapılacak. Biraz daha hızlanacak artık. 2015 sonuna yetişecek. 3 bine yaklaştı eser sayısı. Orası müze adası olacak. Bizim için çok önemli. Özellikle İstanbul’da sanat işleri çok arttı. Uluslararası firmalar da ilgi gösteriyor. Her yapılan etkinlik bir öncekinden iyi oluyor.

- Koleksiyonunuzda çok değerli eserler olduğunu biliyoruz... Siz hangi sanatçılardan etkileniyorsunuz?

Biz müzemizde Türk resim sanatının tarihinin başlangıcı kabul edilen 19’uncu yüzyılın ikinci yarısından günümüze gelen eserlere yer vereceğiz. O dönemleri belirleyen başyapıtlar olacak müzemizde. Türk hat sanatında ekol oluşturmuş Yakut Mustasimi, Ahmed Şemseddin Karahisari, Şeyh Hamdullah, Hafız Osman, Abdullah Zühdi, Muhsinzade Abdullah, Mahmud Celaleddin, Mehmet Şevki gibi isismler yer alacak. Osman Hamdi, İbrahim Çallı, Nazmı Ziya ve birçok değerli isim olacak müzemizde...



Ortaklarımız biraz bize benziyor

- Bir başka girişiminiz de online alışveriş. Çok sayıda rakibiniz var... Sektördeki rekabet ortamı sizi zorlamıyor mu? Bir de TV’den alışveriş işiniz var...

MCJ internet ve TV üzerinden uygun alışveriş alternatifi sunuyoruz. Moda, sağlık, çocuk, kişisel bakım, mutfak, ev gibi kategorilerde en iyi markaları buluşturuyoruz. MCJ’de Koreliler’le ortağız yüzde 50-50. Samsung Ailesi’nden çıkma bir şirket. Biraz bize benziyor. Onlar da Samsung’tan ayrılıp kendi şirketlerini kurmuşlar. Asya’da bir numaralar, umarım biz de Türkiye’de 1 numara oluruz. Bu da geleceğin işi. Onların tecrübelerinden çok yararlanıyoruz.

- Siz yapar mısınız internetten alışveriş?

Ben internetten de TV’den de alışveriş yapıyorum. Annem tamamen TV’den alışveriş yapıyor, kızım ise tamamen internetten... Televizyon alışverişin avantajı ürünü çok iyi anlatması... Teknoloji aletleri ve mutfak aletleri çok tercih ediliyor.

DİĞER YENİ YAZILAR