Barış süreci etkili oldu Diyarbakır ilk 10’a girdi

Haberin Devamı

Ramsey’in İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Doğan, “Çözüm süreci performansını etkiledi. Diyarbakır ilk 10 mağazamızdan biri oldu. Umut olunca alışveriş de artıyor” dedi.

Hüseyin Doğan, Kastamonulu bir ailenin çocuğu. İstanbul’da büyümüş, okumuş. Eniştesi Ramsey’in kurucusu Remzi Gür. Hüseyin Doğan da üniversiteyi bitirdikten sonra aile şirketlerinde çalışmaya başladı. Şu anda Ramsey İcra Kurulu Başkanı. Remzi Gür’ün kurduğu Gürmen Group’un çatısı altında Ramsey, Emilio ve Kip markaları var. Grubun hazır giyim dışında da yatırımları oldu. Hüseyin Doğan’la Merter’deki merkezlerinde buluştuk. Hüseyin Doğan, o merkez binasının inşaatının yapım aşamasında başlamış çalışmaya. Şimdilerde Ramsey’i dünya markası yapmak için çalışıyor. Grup ayrıca sosyal sorumluluk projesi olarak başlattığı tarım projelerinde de yakında markalar yaratacak.

- Aile şirketisiniz. İlk nasıl başladınız aile şirketinde çalışmaya?

Remzi Bey’in Türkiye’de yatırım kararı almasıyla biz de bu işe yöneldik. Bu binanın inşaatını üstlendim ilk olarak. Sonra işler gelişti, büyüdü. Yıllarca kaliteli üretip satmak kurgusundaydı. Biz de başta öyleydik. Son dönemde marka oluşturma hedefi hayata geçti.

Kırılma noktası oldu

- Ramsey yurtdışında kuruldu. 2006 yılında mağazalaşmaya geçti. ‘Artık perakendeciliğe adım atmamız lazım’ kararını nasıl aldınız?

Biz yurtdışından doğmuş bir markayız. Hep ihracat yapan, ürettiğiyle rekabet eden bir yapıdayız. Yıllarca en önemli markalara üretim yapıyorduk ama hep aklımızda markamızla ihracat yapmak vardı. Kendi markamıza üretim yapıp markamızı dünyaya yayma noktasına geldik. Türkiye’de mağaza açmak dışında markamızı yurtdışına da taşıyoruz. Marka yolculuğu çok uzun soluklu. Marka yolculuğu sürdürülebilir olmalı ki uzun vadede başarılı olsun. Dünyada artık marka çok. Türkiye’nin markası olarak yurtdışına açıldığınızda uluslararası markaların rekabeti içinde yer alıyor olmalısınız ki bu marka yolculuğunu uluslararası boyuta taşıyın. Markalaşmanın gelişebilmesi için bizim perakende de olmamız gerekiyordu. Kırılma noktası oldu bizim için de.

Barış süreci etkili oldu Diyarbakır ilk 10’a girdi


- Ve hızla büyüdünüz...

Bugün değişim yapılmasaydı sadece üretici olsaydık büyüyemezdik. Biz 2010’da gömlek fabrikası da açtık.

- Rusya ikinci üssümüz demiştiniz. Nasıl gidiyor Rusya’daki büyümeniz?

Rusya kolay bir coğrafya değil. Rusya Kafkasya ve Doğu Avrupa’yı etkiliyor. Moskova özellikle herkesin bizim hedef kitlemizin buluştuğu bir yer. Bizim için İstanbul gibi Moskova da önemli. Biz bu iki noktayı operasyon yürüttüğümüz üsler olarak seçtik.

- Bu hafif takım elbiseleriniz satışları ne kadar etkiledi? Aynı şekilde kolay kırışmayan gömlekleriniz...

Gömlek alacaksınız sentetik olmayacak kolay ütülenir olacak gibi. Yakanızı sarmayacak, rahatsız etmeyecek ama dik düzgün duracak. Gömlek sizi boğmayacak. Bunlar yapılamaz değil, teknikleri var. Takım elbiselerin ağırlığı ortalama 1.5 kiloydu. Daha fazlası da olabilir. Hatta biz tartıp belgeledik. Sonra bunu 800 grama düşürdük. Hafifletmek çok zor değil ama kaliteli biçimde hafifletmek kolay değil. Salaş bir kıyafet amaçlamıyoruz.

Satışı yüzde 36 artırdı

- Satışlara etkisini sormuştum...

Herkesin takım elbise satışı son dönemde düştü. Bizde ciddi oranda artış oldu. Biz farklılığı yakaladık o talebi karşıladık. Bu bizim için bir sınavdı aynı zamanda tüketicinin bu inovasyona ilgisini gösterdi. Yüzde 30’un üzerinde artış oldu. Ben son gelen 3 aylık orana baktım. Geçen yılın ilk 3 ayıyla bu yılın ilk 3 ayı arasında yüzde 36’lık fark var.

- Yabancı müşteri oranınız nedir?

Ben de çok iyi takip ediyorum bu rakamları. Bazı lokasyonlar çok iyi.

Cevahir ve İstinye Park, yabancı misafirlerin çok yoğun olduğu mağazalar. Oranlarda yüzde 25’i buldu yabancı misafir oranımız.

- Türkiye’nin farklı yerlerinde mağazalarınız var. Anadolu’da, Doğu’da takım elbise satışları nasıl?

Batman mağazamız çok ilgi gördü. Sevindik. Biz de onları destekledik. Oradaki umutlu dönüşüme katkımız olsun istedik. Çok güzel bir mağaza oldu.

- Diyarbakır’da da mağazanız var...

Diyarbakır mağazamız başarılı. İlk 10 mağazamızdan biri. Çözüm süreci performansını etkiledi mağazanın. İnsanlar olumlu düşününce, gelecekle ilgili umut olunca alışveriş de artıyor.

- Erbil’de de mağazanız var mı?

Açılacak bir mağazamız. Yakın coğrafyada her yerde olmak isteriz.

DOSTLARLA ZAMAN GEÇİRMEYİ SEVERİM

- İş dışında ne yaparsınız?

4 kızım var. En büyüğü 25 yaşında. En küçüğü 15 yaşında. Büyük kızım bizle çalışıyor. Bir süre başka bir şirkette çalıştı. Sonra bize geldi ve perakende bölümüne girdi. Ailemle zaman geçirmeye çalışırım. Dostlarımla zaman geçirmeyi severim.

- Spor yapıyor musunuz?

Bir dönem tenis oynadım, son zamanlarda zaman ayıramadım.

En iddialı konsept mağazamızı Zorlu’da açacağız

- Kastamonu’da 3 fabrikanız var... Kaç çalışanınız var?

Ramsey’in Türkiye’de 32 konsept, 35 grup mağazası, 49 corner’ı bulunuyor. Hedef 5 yılda 250 mağazaya ulaşmak. 1.650 kişi sadece 3 fabrikada üretimde çalışıyor. Toplam çalışan sayısı 2.500’ü buldu. 500-600 kişi satışta çalışıyor.

- Nasıl seçiyorsunuz mağaza açacağınız yerleri? İstanbul’da yeni açılacak AVM’ler var, onlarda olacak mısınız?

AVM’ler dışında yeni caddeler de oluşuyor. Bunları yakından takip ediyoruz. 100 mağazanız varsa her yıl bir 10 mağaza ekleniyor, çünkü Türkiye’de gelişim var. Zorlu Center’da en iddialı konsept mağazamızı açacağız. Ağustos ayında açılacak. Daha sonra da Akasya AVM ve Emaar’da mağazalarımız açılacak.

Yakında zeytinyağı çıkaracağız

- Hazır giyim dışında da yatırımlarınız oldu. Nasıl gidiyor tarım projeleri?

Türkiye’nin geleceği tarım diye düşündük. Önce memleketimiz Kastamonu’da sosyal sorumluk diye başladık şimdi orta ölçekli yatırım oldu. Günde 21 ton süt üretiyoruz. 2.000 dönümlük arazide tarım yapıyoruz.

- Memleketinizin dışında da yatırımlarınız oldu...

Topraksız tarım yapıyoruz. Domates üretiyoruz Aydın’da. Çok modern bir tesis kurduk. İhracat yapıyoruz. Almanya, Hollanda ve Rusya’ya domates ihraç ediyoruz. Domates işinde iddialıyız. 150 dönümlük bir tesis. Avrupa standartlarında tüm sertifikaları var.

- Tarımda büyüyecek misiniz?

Var planlarımızda... Aydın’da tapudaki en büyük zeytin üretim tesisini oluşturuyoruz. Karacasu’da 400 bin ağaç dikiyoruz. 350 bini dikildi.

5 bin dönümde markalı üretim yapacağız. İhracatı da hedefliyoruz. Zeytin işini de çok araştırdık. Şişesi, ismi belli. Ceviz üretimini de planlıyoruz.

DİĞER YENİ YAZILAR