‘Yurtdışında da başarı hikayeleri yazacağız’

Haberin Devamı

2001 yılında yemeksepeti.com’u kuran Nevzat Aydın, bu yaz sonunda General Atlantic adlı fondan 44 milyon dolarlık yatırım aldı. Önümüzdeki dönemde yurtiçinde büyümeyi ve yurtdışına açılmayı hedefleyen Aydın, “Bu yıl yüzde 58 büyüdük. Şu anda 44 ilde varız. 2013 yılında da yüzde 60 büyüme yakalarız... Ama biz yeni dönemde asıl başka pazarlarda başarı hikayeleri yaratacağız” diye konuştu.



Nevzat Aydın Yemeksepeti’nin kurucusu. Türkiye’nin en başarılı internet girişimi diyebiliriz Yemeksepeti için. 2001 yılında Yemeksepeti’ni kuran Nevzat Aydın, bu yaz sonu General Atlantic’ten aldığı 44 milyon dolarlık yatırımla yeni hedefler için adım atmaya başladı. Yemeksepeti hem yurtiçinde dikey büyümeyi hem de yurtdışına açılmayı hedefliyor. Bunun için de 2012’nin son aylarında yeni projeleri açıklamaya başladılar. 2012 yılında yüzde 58 büyüyen, 2013 yılında da yüzde 60 büyümeyi hedefleyen Yemeksepeti’nin CEO’su, fikir babası Nevzat Aydın’la Yemeksepeti’nin Balmumcu’daki yeni binasında buluştuk. Uzun zamandan beri gördüğüm en sempatik ofis ortamı diyebilirim. Ofisin girişinde ‘genç, heyecanlı ve dinamik’ bir ekibin sizi beklediği düşüncesine kapılıyorsunuz.

‘Yurtdışında da başarı hikayeleri yazacağız’



Girişte tavanda rengarenk restoran magnetleri dizilmiş, her kat açık ofis mantığıyla tasarlanmış. Bir TV odası var, masaj koltukları, bilardo masası, toplu kutlamalar için çok fonksiyonlu bir salonları var. Araç asansörü olarak planlanan alan toplantı salonu olmuş. Erginoğlu&Çalışlar Mimarlık’ın imzası var binada. Ve şirkette herkes çok genç... Kendinizi üniversite ortamında hissedebilirsiniz, zaten Nevzat Aydın da ‘kampüs’ gibi diyor ofis ortamı için.

- 2 yıl önce görüştük sizinle. Rakamlara baktım. Neredeyse katlanarak büyümüşsünüz...

O zaman sanırım 4 bin restoran vardı, şimdi 7 binin üzerinde restoran var. O zaman günde 27-28 bin civarında sipariş vardı, şimdi bu rakam 55 binin üzerinde. Doğru katlanarak büyüdük.

- Müşteri, üye sayınız da arttı...

Yemeksepeti’nde her siparişten 2.9 kişi yemek yiyor. 160 bin civarında kişi yemek yiyor her gün Yemeksepeti’nden. 1.7 milyon üyemiz var.

- Yeni binaya geçtiniz. Yaz sonunda dünyanın en büyük yatırım fonlarından biri olan General Atlantic’ten 44 milyon dolarlık yatırım aldınız. 2012 sizin yılınızdı diyebilir miyiz?

2012’de büyüdük. Yeni binamız çok iyi oldu. Buraya ‘yemeksepeti kampüs’ diyoruz. Tüm ekipler bir arada. Şirket çalışanlarının motivasyonları artırma adına da iyi bir yer oldu. 3.5 ayda hazırlandık. Çalışanların birbiriyle geçireceği zamanı ve iletişimi de artırmayı amaçladık. Birlikte maç izlemek, doğumgünü gibi özel günleri kutlamak için alanlar düşündük.

- General Atlantic’in Türkiye’de ilk yatırımı. Türkiye’de yatırım yapmayı planlıyorlar mıydı? Neden sizi seçtiler?

Türkiye’deki ilk yatırımları ve bu yatırımı bir internet şirketine yaptılar. Ortalama yatırımları 400-500 milyon dolar oluyor. Bize baktığımızda 44 milyon dolar. Onlara göre küçük. Ama bize geldiler.

‘Yurtdışında da başarı hikayeleri yazacağız’



- Başka talipler de var mıydı?

Biz 4 ayrı fonla görüştük. Hiçbirinin Türkiye’de yatırımı yoktu. General Atlantic için Türkiye’de ilk yatırım önemliydi. İlk adım. Onların da bizi seçmiş olmaları bizi keyiflendirdi. Başka firmalar da vardı ve biz de onları seçtik aslında. 6 ay sürdü görüşmeler. Rekabet Kurulu izinleri yüzünden de uzun sürdü.

- 2012’de yüzde 58 büyüdünüz değil mi? Kaç ildesiniz?

Pazarın tamamını domine ediyoruz. Bu yıl yüzde 58 büyüdük. Şu anda 44 ildeyiz. Büyümeye devam edeceğiz. Yüzde 60 büyüme yakalarız 2013’te de. Popülasyonun yüzde 80’ine hitap ediyoruz.

- Bu yıl ilk defa TV reklamı yaptınız...

Bizim için artık TV kullanmak anlamlı hale geldi. Eskiden öyle değildi. Marka tanınırlılığını yukarı çıkarmak istedik. General Atlantic’e de ‘Türkiye’de de büyümeye devam’ dedik. Ama biz başka pazarlarda da başarı hikayeleri yaratacağız. Ayrıca Türkiye’de de dikey büyüyeceğiz.

- Bunların ilk adımları ortaya çıktı kısa süre önce. irmik.com ve lokum.com. Beklentiniz nedir?

irmik.com tedarikçileri içine alan bir oluşum. Anadolu’dan lezzetler olan lokum.com için Mehmet Yaşin’le çalıştık. Onun bildiği, tattığı ürünler oldu. Şimdi yeni bir proje daha var. O da rezervasyonlarla ilgili. 2012’de yatırım ve taşınmayı geride bıraktık. Şu konuda rahatım iyi ki General Atlantic oldu. 2012’de Yemeksepeti başka faza geçti. Türkiye’deki başarı hikayesi olmanın dışında başka bir adım atıldı.

- Siparişlerin ne kadar internet üzerinden veriliyor?

Yemeksepeti’ne telefonla siparişte online oran yüzde 5, hâlâ yüzde 95 telefonla. Şu anda siparişin yüzde 20’si mobil telefonlardan. 2 yıl önce konuştuğumuzda buna değinmemiştik, çünkü yüzde 2 filandı oran. Şu anda 55 bin siparişin 10-11 binin mobil telefonlardan geliyor. Bizim işte bu önemli.

- MENA bölgesinde büyüme planlarınız var. Nedir hedefleriniz?

Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri’ne 3-4 ay içinde giriyoruz. Orası ilginç bir bölge. Türkiye’de olmayanlar orada var. Ekspat nüfus da çok fazla. Oraya girdiğimizde birinci olacağız. Ekspat nüfusun olduğu yerlerde dışarıda yemek ve paket servis yaygınlaşıyor. İklim faktörü var, çok sıcak orası... Kişi başına düşen paket servis sayısı Türkiye’den fazla. Dubai, Abu Dabi ve Şarja’da 900 restorandayız. Nüfusa bakınca bu sayı fazla. Suudi Arabistan’da da 600 restoranla gireceğiz pazara.

GÜNDE EN AZ 3 GİRİŞİMCİNİN PROJESİ ÖNÜME GELİYOR

- Siz bazı projelere destek veriyorsunuz. İçinde bulunduğunuz projeler hangileri?

Goboti.com, inploid.com, lidyana.com, ustaeli.com

- Sizden destek isteyen çok proje oluyor mu?

Günde en az 3 proje geliyor. Yardımcı olmaya çalışıyorum ama hakikaten çok zor. Yanıt yazmazsanız ‘ukala’ oluyorsunuz, yanıt verirseniz motive olup başarısızlıkta faturayı bana çıkarmaya çalışıyorlar.

Restoranların da siparişlerini alıyor!

- irmik.com fikri nasıl doğdu? Restoranların tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir site sanırım...

Biz 7 bin restoranla sürekli iletişim halindeyiz. Biz restoranların siparişlerine ne kadar ödendiğini, nelere ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Temizlik malzemeleri, ambalajlar, soslar, meyve ve sebze... Her şey olabilir. Bizden sipariş etsinler istedik. Şu ana kadar 300 restoran sipariş verdi. Tabaktan yiyeceğe farklı siparişler geldi. Bu kolay değil. Geleneksel bir yapı var, belli şekillerde yapıyorlar bu alışverişi. Çöp torbasından çay firmalarına birçok üreticiyle çalışıyoruz.

- Avantajları ne olacak?

Piyasa fiyatlarından düşük. Lojistik bizde. Kapılarına kadar ürün geliyor. Bu işin önü açık. Restoranlar bu hizmeti sevecek.

- lokum.com ise çok farklı. Yıllardır özellikle bazı ürünleri Anadolu’dan getirtenler var. Organik ürünler sipariş verenler de çok. Ancak bu konuda sorunlar da oluyor. Gelen ürünlerin kalitesi gibi...

Yıllardır aklımızda olan bir proje bu. Çok hevesli olduk bu işe. Olmadığımız illerden de sipariş geliyor. Biz bunu 2003’ten beri düşünüyoruz. Amacımız ‘yemek’ denilince akla ilk gelen firma olmak. Yemekle ilgili tüm ihtiyaçları karşılayan bir firma olmaya doğru gidiyoruz. Anadolu’nun her yerinden belli üreticilere ulaştık. Bugüne kadar bu çok yapılıyor. İstanbul’dan sipariş verip Gaziantep’ten baklava getiriyorsunuz. Biz Mehmet Yaşin’le çalıştık. Onun test ettiği, bizzat bildiği üreticileri aldık. Her ürün ve her üretici olmayacak. Belli kalitenin üzerinde ve güvenilir olmak önemli. Biz ürünleri alıp biz paketliyoruz. Şu an 50 üretici 500 kadar ürünü var. Son kullanıcıya lokum.com’un ürünleri gidiyor. Siz 3 farklı ilden sipariş ettiğinizde 3 farklı paket gelmiyor. Hepsini biraya getiriyoruz. Yeniyiz. Siparişler de başladı. İlk gelen yorumlar pozitif. Biz bu projeye çok inandık. Herkes kazansın istiyoruz. Bizim 1.7 milyon kullanıcımız var. Her gün sitemize 130 bin kullanıcı giriyor. Bu hizmeti seveceklerini düşünüyoruz.

Büyük grupların başarılı olacağına inanmıyorum

- Sektör hızla büyüdü, çok şirket oldu e-ticaret alanında. ‘Deniz bitti artık’ diyenler var...

Konsolidasyon olacak. Hayatımıza son dönemde 2 model e-ticaret şirketleri girdi. Biri Markafoni’yle başlayan özel alışveriş siteleri, bunların sayıları çok arttı. 40’ın üzerinde var. İlk 4’ün dışındaki firmalarda ciddi sıkıntı var.

- Büyük gruplar da girdi...

Ben büyük grupların başarılı olabileceğini düşünmüyorum. Girişimciye karşı kazanabilecekleri savaş yok. Girişimcinin kendini konumlandırdığı noktada artık paraya ulaşım daha kolay. Büyük grubun hantallığına göre daha başarılı olabilecek bir model. Bir de fırsat siteleri var. O alanda da daralma olacak. Bu siteler arasında kendini sağlam konumlandıranlar büyüyecekler.

- Doğuş Grubu çok önemli alımlar yaptı, ortaklıklar kurdu. 2013’te de bu hareketlilik devam eder mi?

Eataly ve Cheesecake Factory gibi markaların da geleceği söyleniyor. Bu beklenen bir şey. Doğuş Grubu çok agresif. Ben daha farklı grupları da göreceğiz...

DİĞER YENİ YAZILAR