İstanbul ev fiyatlarında Londra ile yarışıyor

Haberin Devamı

Türkiye’de geçen yıl 1 milyon 900 bin konut satıldığını, bu yıl ise satışların biraz yavaşladığını söyleyen Remax Türkiye’nin Türkiye Direktörü Murat Goldştayn, “Konutta araştırma yaptık geçen hafta. Tokyo, Moskova, Londra’ya baktık. Moskova’da metrekare fiyatı 8 bin, Londra’da 9 bin, Tokyo’da 8 bin 500 dolar. İstanbul’da 150 bin liraya da 6 milyon dolara da ev var... İstanbul’da şehrin merkezine bakarsak Londra fiyatlarında” dedi.

REMAX dünyada 89 ülkede

6 bin 500 ofisi olan, dünyanın en büyük emlak danışmanlığı şirketi. Türkiye’de de Remax’ın 220 ofisi var. Remax’ı Türkiye’ye getiren Murat Goldştayn’la hem Remax’ı hem de gayrimenkul sektöründeki hareketliliği konuştuk. Henüz 20’li yaşlarındayken ‘girişimcilik ruhu’yla Remax’ın operasyonunu Türkiye’de üstlenen Goldştayn’la İstanbul’un en pahalı Caddesi Abdi İpekçi’de buluştuk. Murat Goldştayn ‘girişimcilik’ okumuş biri, Türkiye’de hızla büyüyeceklerini söylüyor. Hedef 10 bin emlak danışmanına ulaşmak.

İstanbul ev fiyatlarında Londra ile yarışıyor

- Türkiye’de nasıl bir yapılanmanız var?

220 ofisimiz, 1.800 gayrimenkul danışmanımız var. 120 ofisimiz İstanbul’da. 30 ilde varız. Keşan’da Kıbrıs’ta da varız. Bize girişimci lazım. Çoğu üniversite mezunu.

İş deneyimi olan kişiler. Amacımız 10 bin emlak danışmanına ulaşmak.

- Son dönemde gayrimenkul sektöründe hareketlilik var. Rakamlarla bunu anlatır mısınız?

1998’den beri tapu işlemlerine baktığınızda istikrar var. Türkiye’de her yıl 1 milyon konut satılıyor. Biz senede 12 bin işlem yapıyoruz Remax olarak. Sektör her yıl 1 milyonun üzerinde iş yapıyor. 2001 krizinde 960 bin işlem yapılmış. Kriz olsa da satış oluyor. Her yıl evlenen 600 bin kişi var. Bu insanlar kiralayacak ev ya da alacaklar.

- Bir de boşananlar var.

Doğru. Ekonomiden bağımsız şeyler bunlar. Üniversite şehirlerinde kiralama bazında hareketlilik çok. 2011 yılında tapu işlem sayısı 1 milyon 900 bin. Artış var. 2012 yavaş geçti 2011’e göre.

- Siz İstanbul’daki değişimi nasıl görüyorsunuz?

Şehrin daha iyi düzene ihtiyacı var. Büyümek için şehir mahvedilmemeli. Doğaya saygı ne yazık ki hiç kalmadı. Bunlar bize iş olarak yarasa da bunlar yapılmamalı. Gökdelen, plaza olmamalı her yer. Bölgeler yaratılmalı bunun için.

- Türkiye’de eğilim gayrimenkul yatırımı yapmak yönünde...

‘Bankada durmasın param konut da olsun’ diyenler var. Türkiye’de insanlar ev sahibi olmayı mutlaka istiyor. Gayrimenkul yatırımını seviyoruz.

- İstanbul’da metrekaresi

17 bin dolardan satışlar oldu. Bu çok abartılı bir rakam değil mi?

Çok az bu örnekler. 17 bin dolar Zorlu Center’da metrekare fiyatları... İstanbul’da farklı bölgeler var. Konutta araştırma yaptık geçen hafta. Tokyo, Moskova, Londra’ya baktık. İstanbul geneline bakınca düşük kalıyor. Pendik, Kurtköy’e bakınca yani ortalamada İstanbul’da metrekare fiyatı 1.100 dolar. Ama buna bakmak da yanıltıcı olur, İstanbul çok büyük. Moskova’da bu rakam 8 bin, Londra’da 9 bin, Tokyo’da 8 bin 500 dolar çıkıyor. İstanbul’da 150 bin liraya da ev var, 6 milyon dolara da... İstanbul’da şehrin merkezine bakarsak Londra fiyatlarında. Mağaza metrekareleri olarak Abdi İpekçi en yüksek. Türkiye mortgage konusunun çok başında. Satılan konutların yüzde 25’i krediyle alınıyor.

- Kentsel dönüşüm başladı. Bunun yansımaları nasıl olacak?

Kentsel dönüşüm olmalı, deprem tehlikesi var. Ama yanlışlar var. En riskli olan yerlerden başlanmalı. Bina bazında değil, ada bazında iş yapılsa yeşil alanlar kalabilir. Semt, mahalle anlaşsa iyi olabilir. Tek tek bina olarak yapmak çok zor. Kimseyi de mağdur etmemek lazım. Öncelik en tehlikeli yerlerde olmalı.

- İstanbul’daki ofis ihtiyacını sormuştum...

Zürih’le karşılaştırdığımızda neredeyse yarı yarıya. İstanbul Zürih’e göre çok büyük. Daha kaliteli ve iyi ofislere ihtiyaç var. Kaliteli ve ekolojik binalara ihtiyaç var. Her ay büyüyoruz biz. Ticari gayrimenkul dalları var bizde. Fabrikaya, arsa ve araziye odaklı, ofislere odaklı, otellerle odaklı ekiplerimiz var. Yabancılardan

otelle ilgili çok talep var. Satmak isteyen de çok.

- Sizin yatırımcılara göre farklı önerileriniz oluyor...

Farklı yatırımcı tipleri var. Sağlamcı yatırımcı için konut yatırımı iyi. Hep kirası var. Risk seviyorsanız ofis, mağaza. Daha uzun vadeli bakanlar için arsa yatırımı. Bunu bilimsel olarak yapan az ekip var.

Bu konuda yatırım uzmanı olanlar var. Biz bu konuda da özel ekiplere sahibiz. İSKİ su havzası verileri, yol verileri gibi bilgileri yatırımcıya sunuyoruz.

Yabancıların tercihi Karaköy

- İstanbul’da yeni havaalanı ve 3’üncü köprü fiyatları uçurdu...

Havaalanı yeri çok farklı talepler yarattı. Sadece havaalanına göre yatırım yapılmaz. Yeni şehir yatırımları var. Aynı şekilde 3’üncü Köprü projesi de. Galata’ya talep çok arttı. Orası küçük bir bölge aslında. Karaköy’deki hareket oraya eklendi. Orası daha da yükselir. Yabancıların da talebi var.

DİĞER YENİ YAZILAR