Özsüt, Yunanistan ve Bosna Hersek’ten Avrupa’ya açılacak

Haberin Devamı


1938’de kurulan Özsüt, Avrupa’da üretim planları yapıyor. Özsüt Genel Müdürü Yıldırım Çullu, “AB ile ilgili olarak bazı handikaplarımız var. Türkiye’nin yasaklı ürünleri var. Bizim Yunanistan’da üretim yapma planımız var. Orada da kazandibi kazandibi... Yunanistan’da üretim yapıp AB’ye dağıtmak istiyoruz. Aynı şekilde Bosna Hersek ve Romanya’ya da bakıyoruz. Bu ülkelerde mutlaka olacağız. Hem üretim yapacağız, hem de şubeleşeceğiz” diye konuştu

Özsüt. İzmir’in en ünlü tatlıcılarından biri. 1938’de kuruldu. Temelini Selanik göçmeni Sefer Usta atmış yıllar önce. En meşhur tatlısı da eski İzmirlilerin de çok iyi bildiği kazandibi tatlısı. Kemeraltında küçüçük bir tatlıcı dükkanından bugünlere gelişi ve gösterdiği gelişim tam bir başarı öyküsü. Aile zaman içinde stratejik bir karar vererek yalnızca sütlü tatlı üretiminde kalmayıp Türkiye’nin en büyük pastacısı olmayı hedefledi. Sefer Usta’nın oğlu İbrahim Urlulu, Özsüt’ü Türkiye geneline taşıdı. ‘Türkiye’nin pastacısı’ hedefini gerçekleştirme yönünde önemli adımlar attı...Bundan 5 yıl önce İbrahim Urlulu ile Özsüt’ün geçmişini konuşmuştuk. Bu kez Özsüt Genel Müdürü Yıldırım Çullu’yla Özsüt’ün büyüme stratejilerini ve yurtdışına açılma adımlarını konuştuk.

- Sizin çikolata ustalarınız, pasta ustalarınız oldu... Yurtdışından da ustalarınız var değil mi?

Fransa’nın en ünlü okullarında eğitim almış bir Lübnanlı ustamız var, çikolata ustalarımız da var Fransa’dan...

Kaç Özsüt oldu?

155 cafemiz var.

Kaçı İstanbul’da?

100 tanesi büyük şehirlerde. 55’i Anadolu’da. Biz gerçekten Anadolu’dayız. Ankara’nın ötesine geçemeyen çok zincir vardır. Trabzon, Erzurum, Diyarbakır, Hatay, Edirne... Biz her yerdeyiz.

-Ürünler Kemalpaşa’da üretiliyor. Her yere her gün tatlılar, pastalar ulaştırılıyor mu?

Evet, günlük taze pastayı her yere ulaştıran tek firmayız. Kemalpaşa’da yapılıyor tüm tatlılar. Her gün pastalar dağıtılıyor. Çok güvenli bir sistemimiz var. Pasta, sütlü tatlı bunlar soğuk zincirde çok dikkatli taşınmalı. Çünkü küçücük bir aksama, eksiklik büyük sorun çıkarır. Buna izin vermediğimiz için büyüyoruz.

Her yerde pastamız aynı

- Pastada bunu yapmak çok farklı bir çalışma gerektiriyor olsa gerek... Süslemeleri de mi fabrikada yapılıyor?

Biz fabrikada ürünü özenle üretiyoruz. Şekli neyse fabrikadan çıkarken Trabzon’da da aynı. Ürünle ilgili standartımız yüksek.

Kaç çeşit ürününüz var?

150 ürün var. Değişik gramajda ürünlerimiz var 150 adet. Biz Türkiye’nin pastacısıyız. İddialıyız bu konuda. Bu iddiaya sahibiz alt yapımız ve vizyonumuz var.

- Hepsi bayilik mi?

150 nokta bayii. 5’i bizim. Biz markamızı emanet ediyoruz ve çok iyi denetliyoruz. Sunumundan muhafazasına her şeyi bizim denetimimizde.

- Sütlü tatlıcı kökenlisiniz. Ama artık siz pasta da mı büyüyorsunuz?.

Pasta payı büyüyor. Sütlü tatlı aynı noktada. Bu sene yüzde 25-28 büyüyeceğiz cirosal anlamda. Trendlere bakınca biz sütlü tatlı olarak tabir ettiğimiz geleneksel tatlılarda iyi durumdayız.

Sütümüz AB standartlarında

- Sütü nereden sağlıyorsunuz?


Biz yıllardır tek bir mandıradan alıyoruz. Mandıra AB standartlarının üzerinde. Bakteri sayısı 1.000’in altında. Türkiye’de tolere edilebilir oran 100 bin. Bizim kullandığımız süt AB ülkelerine ihraç edilecek kalitede. Biz süt fiyatlarının üzerinde prim vererek süt alıyoruz.

- Kaç pasta çeşidiniz var?

Pasta ustaları var. 24 çeşit pasta var. Süslemeleri ve kremaları, kekleri farklı. Fransızlar’la çalışyoruz pastacılıkta. Kalıbımız da Fransız kalıbı.

- Yurtdışına açılacak mısınız?

Ben Rusya ve Azerbeycan’daydım, orada pasta tüketimi çok fazla. Onlar normal yemek sonrası pasta yiyor... İsveç en fazla dondurma tüketen yer. Soğuk ama en çok onlar tüketiyor. Araştırıyoruz bu ülkeleri.

- İhracat yapıyor musunuz?

Biz ihracata çok sıcak bakıyoruz. Bu iş teknoloji işi. Donuk çalışınca ve taşıyınca her yere gönderirsiniz. Bizim işin sırrı donuk çalışıp taze süslemek.

-Açılacaksınız yurtdışına...

Evet. Batımız ve Doğumuz var. AB ile ilgili olarak bazı handikaplarımız var. Türkiye’nin yasaklı ürünleri var. Biz Avrupa’da üretim yapacağız. Yunanistan’da üretim yapmayı planlıyoruz.

3 senedir projemiz var Yunanistan’da üretmek gibi. Yunanistan’da da kazandibi kazandibi...Aynı ürünler ve tatlar orada. Yunanistan’da üretim yapıp AB’ye dağıtmak istiyoruz. Aynı şekilde Bosna Hersek ve Romanya’ya da bakıyoruz. Bu ülkelerde mutlaka olacağız. Hem üretim yapacağız, hem de şubeleşeceğiz.

Araplar İstinyePark’ta keşfediyor

-İhracat planlarınız arasında Doğu ülkeleri var mı?

Suriye, Irak, Körfez ülkeleri ve Azerbeycan ve Rusya var. Buralar büyük pazarlar. Rusya ve Azerbeycan pasta kültürüne sahip. Girmek kolay ama başarısız olmamak lazım. Doğru partner bulmak gerekiyor. Biz acele etmiyoruz. Türkiye bölgede yükselen yıldız. Bu bölgede yaşayıp da belli gelir seviyesinde olan herkes Türkiye’ye İstanbul’a geliyor. Türkiye üs oldu. Bizi İstinyePark’ta görüyorlar, bu ne güzel deyip bize ulaşıyorlar. Çok turist geliyor İstanbul’a. Türkiye çekim merkezi oldu... İşadamı kimliğimiz çok gelişti. Türk işadamları ciddiye alınıyor.

-Özsüt kahve satışları da yapıyor. Çeşit çeşit kahve satıyorsunuz..

Kahve hayatımıza girdi. Bizler kahve servisi yapmaya başladık. Çok da iyi gidiyor. Rekabet iyiye güzele yönlendirir. Rekabet sizi canlı tutar. Rekabet olmazsa atalet olur.

Marketlere Tatlı Mola markamızla girdik

Paketli dondurma üretimine de girdiniz... O alanda da büyüyecek misiniz?

Eskiden kış aylarında dondurma üretmezdik. Şimdi yazlık dondurmalar var, kışık dondurmalar var. Sorbe tarzında dondurmalar yazın çok tüketiliyor. Bizde meyveli dondurma deniliyor. Biz sorbe şeklinde yapıyoruz. Sorbede hayvani yağ yok. Su ve meyve var. Meyve tadının baskın olması için süt girmemeli... Kalp hastaları bizim meyveli dondurmaları çok arıyor. Kışın bademli, cevizli, krokanlı yoğun dondurmalar tercih ediliyor.

-arketlerde satılan tatlılar var. Sizin de üretiminiz var mı marketlere?

Tatlı Mola diye bir markamız var. Marketlerde satıyoruz. Ciromuzun içinde yüzde 4 oranında başladı. 2010’da iki katına çıktı. Şimdi artıyor. Alışveriş alışkanlıkları da değişiyor. Marketlerden sütlü tatlı alıyorlar. Her marketin fırını var, fırın dışında sütlü tatlı standı da var.

Eskiden dondurma da marketten alınmazdı, artık alınıyor. Tatlı Mola dışında bazı marketler için özel ürün üretiyoruz. BİM’lere Osmanoğlu markasıyla, KİPA’lara KİPA markasıyla üretiyoruz. Yeni zincirler de var.

SEVDİĞİ İŞİ YAPMAK İNSANI DİRİ TUTAR

“Biz İzmirli bir firmayız. Biz İzmirliliği önemsiyoruz. Bize insanlar önyargısız, dost canlısı, hayattan zevk almasını bilen, kendiyle dalga geçebilen olmak istiyoruz. Asık yüzlü bir havamız asla olmamaz” diyen Yıldırım Çullu, sevdiği işi yapmanın insanı diri tuttuğunu söylüyor. Çullu, “Ben bu işi seviyorum. İşimi de aynı zamanda hobi gibi görüyorum. Sürekli kendinizi geliştirebileceğiniz bir hobi. Bunu yaparken kendiniz de gelişiyorsunuz” diyor.

DİĞER YENİ YAZILAR