Rusya’da nasıl iş yapılır?

Haberin Devamı

Bu hafta elime bir kitap geçti. Henüz yayın aşamasında. Bir ay kadar sonra kitapevlerinde yerini alacak. Yazarı İlia Shestakof. Kitabın adı Rusya, Risk, Rulet, Ruble. Yazar Cihangir doğumlu, babası Bulgar, annesi Rum. İTÜ Endüstri Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra bir ayağı hep yurtdışında olmuş. Farklı sektörlerde iş deneyimleri var. En iyi bildiği yer de Rusya. Eşi de Rus. Ve şu anda Türkiye’den farklı şirketlere Rusya’dan danışmanlık veriyor. Saint Petersburg’ta yaşıyor.

Onun hikayesini bu hafta Pazar Vatan’da okuyacaksınız. İlia Shestakof kitabının bir bölümünde Rusya’daki farklı başarı örneklerinden derleme yapmış. Rusya’da iş yapanların ve yapmak isteyenlerin mutlaka başucu kitabı olması gerekir diye düşündüm. Ezcümle, farklı bir ülkede iş yapmanın yolu o ülkenin kültürünü iyi tanımaktan geçiyor. Bunun en güzel örneklerini de o ülkede başarılı işlere imza atanlar veriyor.

LİTRELİK KOLA ŞİŞESİ RUS BUZDOLABINA NASIL GİRDİ

İlk örnek Cem Kozlu’dan...

“Coca Cola’dayken Moskova’da iki profesör ve lise öğrencisi oğullarının iki odalı bir eve nasıl sığdıklarını unutamam. Mutfakları aynı zamanda oturma odasıydı ve buzdolabı yarım boydaydı. Bizim marketlerde satılan ürünümüz 2 litrelikti. Dolaba sığmıyordu. Hemen 1 ve 1.5 litrelik ambalajları Rusya pazarı için öne çıkardık ve hatırı sayılır bir Pazar payı elde ettik.”

YOK SATARKEN REKLAM YAPTIK

Colin’s Yavuz Eroğlu:

“Rusya’da kısa zamanda sonuç bekleyen kaybeder. Mc Donalds’dan bile önce Rus pazarına girdik. Yok satarken reklam yaptık. Avrupa’ya çok ihracat yaptık ama para kazanamadık. Avrupa bizi ne öldürür ne güldürür ama Rusya çok farklı.”

2 YILDA BİR ŞİŞE DEĞİŞTİRDİK

Efes Pilsen Tuncay Özilhan:

“Avrupa’da bira şişeleri 7 yılda bir değiştirilirken Rusya’da ortalama 2.5 yılda bir şişeleri değiştirmek gerekiyor. Rus tüketicileri görüntüden bıkıp bira markasını değiştirebiliyor.”

SENTEZ KURDUK

Rönesans İnşaat Erman Ilıcak:

“Türk, Rus ve Ukrayna kimliklerinin ötesinde güvene dayalı bir ilişki kurduk. Yabancı ülkede başarılı olmanın en önemli şartı sentez kurmak...

Kitabın en eğlenceli bölümü ise benim için Rusların kültürel özelliklerinin anlatıldığı bölüm oldu... Rusya’da iş yapmayı düşünüyorsanız kulağınıza küpe olsun...

- Rusların doğumgünlerini asla unutmayacaksınız. Bir sonraki gün doğumgünü olan birini tez canlılık edip sakın önceden aramayın. Kötüye işaret sayılıyor.

- Cenaze dışında kimseye çift sayıda çiçek göndermeyin.

- Kapı eşiğinde asla tokalaşmayın.

- İnsanlar Rusya’da teknikle yaşayıp büyüyor. İlia Shestakof’un 8 yaşındaki yeğeni mantar turşusu yapma makinesi dizayn etmiş. Mantar alıyor, yıkıyor, kesiyor, pişiriyor, kavanoza koyuyormuş. İnsanlar Rusya’da teknikle büyüdüğü için onlardan hizmet ve ticaret sektörüne hemen alışmalarını beklememek gerekiyor. Yani sabır.”

RUSLAR KURŞUN KALEM KULLANDI!

Çok bilindik bir anektod var ama bilmeyenler için yazalım: NASA uzaya astronot gönderdiğinde tükenmez kalemlerin yerçekimi olmayan ortamda çalışmadığını fark etti. Bu problemin çözümü NASA’ya 10 yıla ve 12 milyon dolara mal oldu. Öyle bir tükenmez kalem ürettiler ki, bu kalem yerçekimsiz ortamda, suyun altında, sıfırın altında 300 santigrat dereceye kadar yazı yazmaya olanak sağlıyordu.

Peki Ruslar ne yaptı? Kurşun kalem kullandı.

DİĞER YENİ YAZILAR