Vali Nuri Okutan Trabzon’u da değiştiriyor

Haberin Devamı

Trabzon Valisi Nuri Okutan idealist bir vali. Siirt ve Sakarya’da valilik yaptığı dönemde eğitim alanında yaptıklarıyla ödüle layık görülmüştü. Valiyi bundan 3 hafta önce Rahmi Koç Müzesi’nde düzenlenen Vehbi Koç Ödül Töreni’nde gördüm.

Okutan’la sohbet ettik. Siirt ve Sakarya’daki eğitim patlamasından sonra Trabzon’da neler yaptığını merak ediyordum. Yazma fırsatını şimdi yeni bulabildim.

Vali ile görüşmemizden hemen sonra Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile Kars’a gittik. Güler Sabancı bir süredir 6 ilde ‘Kadınların ve Kız Çocuklarının insan hakları’ projesinin yürütülmesine destek oluyor. Bu iller arasında Trabzon da var. Bu tip projelerin yürümesi için yerel ortakların bu projelere inanması ve destek olması gerekiyor. Vali ve belediye başkanının destek vermediği illerde bu tip projeler ne yazık ki yürümüyor.
Trabzon bu dönemde şanslı, çünkü bu konularda deneyimli ve ödüllü bir valisi var.
Okutan, Kadın ve Kız Çocukları’nın Korunması ve Geliştirilmesi Projesi’ni Trabzon’da yürütüyor. BM Nüfus Fonu (UNFPA) ile İçişleri Bakanlığı da bu projenin sahipleri arasında.
Vali Okutan, Siirt’te görev yaptığı dönemde okul öncesi okullaşma oranını yüzde 4’ten 64’e çıkararak rekor kırmıştı.

Sakarya’da yüzde 8 olan okulöncesi eğitim okullaşma oranını yüzde 60’a çıkararak ili Türkiye birincisi yapmayı başaran Okutan, bu illerde yaptığı çalışmalarla 2006 yılında Vehbi Koç Ödülü’nü almıştı. Valinin Trabzon’da eğitimle ilgili yaptıklarına gelince...
2.5 milyon kitap

* Okutan, anne ve baba eğitimi seferberliği başlattı. Ailelerde okuma kültürünün yaygınlaşması için ilk etapta çalışan anne ve babalardan başlayarak ailelere kitap dağıtılıyor. Okutan 2.5 milyon kitabın ailelere ulaşmasını hedefliyor.

* 2007 yılı içinde istihdama yönelik olarak 27 bin 65 kişi Trabzon’da eğitimden geçirildi. Bunların 2 bin 391’i vasıflı hale getirildi ve 700’ü iş buldu.

* 2007 yılı Eylül ayı başında okullarda da 20 dakikalık okuma saatleri uygulaması başlatıldı. Ekim 2007’de Trabzon’da okullarda bulunan kitap sayısı 374 bin 213 iken bu sayı 710 bine çıkarıldı. Okutan her öğrenciye en az 10 kitap düşecek şekilde okullara kitap temin edilmesi için 1.5 milyon kitap topladı. Bu kitaplar okullardaki kütüphanelere dağıtılıyor.

* Trabzon’da okul öncesi eğitim için geçen yıl 5 anaokulu ve 140 yeni anasınıfı açıldı. Okul öncesi okullaşma oranı yüzde 36’dan, yüzde 71.25’e yükseldi.

* Açılan Toplum Merkezleri’yle 20 bin aileye destek sağlandı.

* Ayrıca Çimenli Köyü’nde 0-12 yaş çocuklar için bir Sevgi Evi ve yaşlılar için bir huzurevi yapılıyor.
Valiler şehrin toplumsal dönüşümünü gerçekleştirebiliyor. Bunun örnekleri çok. Okutan gibi valilerimiz olsa Türkiye’de kitap okuma oranı yüzde 4.5’da kalır mıydı?

Öğretmen Okulu’nda okudu

Egitim sevdalısı Vali Okutan aslında eğitimci. Gönen Öğretmen Okulu mezunu. Öğretmen okulları liseye çevrilince öğretmenlik yapamamış. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü’nü bitiren Vali, üniversitede eğitim alırken Vehbi Koç Öğrenci Yurdu’nda kalmış.

DİĞER YENİ YAZILAR