Gazete Vatan Logo

El konulan telefonu için DAEŞ’li savunma

Rıza Sarraf’ın avukatı ABD’de mahkemede ‘iPhone ve iPad şifreleri kendisi kandırılarak alındı. Bunlardan çıkan belge ve fotoğraflar delil olamaz’ dedi. Savcı ise havaalanlarında DAEŞ’lilerin yakalanabilmesi için şifrelerin istendiğini söyledi

El konulan telefonu için DAEŞ’li savunma

İran asıllı Türk iş adamı Rıza Sarraf’ın Miami’de eşi Ebru Gündeş ve çocuğuyla ABD’ye giriş yaptığı sırada yakalanıp tutuklanmasının ardından açılan davada son duruşma iPhone/iPad tartışmasına sahne oldu. Sarraf gözaltı sırasında el konulan iPhone marka telefonu ve İpad tablet bilgisayarına ait kilit şifrelerini gönüllü olarak kendisinden talep eden güvenlik görevlilerine vermişti. Gümrük ve Sınır Koruma Polisleri de bu şifreyi FBI yetkililerine iletince telefon ve tabletten çıkan fotoğraflar, yazışmalar ve belgeler de hakında açılan dava dosyasına girdi. Savcılık telefon ile ilgili ellerinde arama emri olduğunu, ayrıca CBP yetkililerinin bavul ve çanta gibi elektronik eşyaları da arayabileceğini iddia etmişti. Savunma ise elektronik eşyalarda kişinin özel bilgilerinin bulunacağına dikkat çekerek savcılığın tezinin doğru olmadığını belirtti. Savcı ve ekibinin ellerinde arama izni olsa da 4 haneli şifre olmadan bilgilere ulaşamayacağı da aktarıldı.

Bu konu önceki gün Manhattan’da görülen mahkemede de yeniden gündeme geldi. Sarraf’ın 15 kişilik avukat heyetinin başında bulunan ünlü avukat Benjamin Brafman, müvekkilinin 4 haneli kodu vermemesi durumunda FBI’ın bu delillere erişemeyeceğini, Sarraf’ın CBP yetkililerinin bunu FBI ile paylaşacağından da haberdar edilmediğini söyledi. Bu nedenle delillerin yasadışı elde edildiğini savunarak mahkeme başkanından Sarraf’ın şifresini alan güvenlik görevlilerinin ifade vereceği özel bir oturum düzenlenmesini istedi. Savcı yardımcısı Michael Lockard ise buna karşılık, ‘Havalaanlarında güvenlik görevlileri şüpheli bir durumda eğer valiziniz kilitliyse sizden açmanızı isteyebilir. Bunun da o durumdan bir farkı yok. Havalimanındaki bir kişinin telefonunda ekran koruyucu olarak IŞİD bayrağı kullanıp kullanmadığını öğrenmek için bu şifreyi bilmeye ihtiyacımız var’ savunmasını yaptı. Ancak bu savunmaya şiddetle karşı olduğunu belirtince hakim, bu konuyla ilgili kararını ilerleyen duruşmalarda açıklayacağını duyurdu.

Haberin Devamı

O saldırıyı hatırlattı

Haberin Devamı

Brafman mahkemede Sarraf’ın yaşadığı durumun San Bernardino terör saldırısı sonrası FBI ile Apple arasındaki şifre kavgasını akıllara getirdiğini hatırlattı. Terörist çift telefonun şifresini vermeyi reddettiği için FBI, Apple’dan telefonun şifresini by-pass etmesini istemiş ancak Apple bunu yapmayacağını ilan edince gerilim olmuştu. FBI daha sonra bir İsrailli güvenlik şirketi ile anlaşarak telefonun şifresini kırdırmıştı.