Gazete Vatan Logo

Yılın Merkez Bankası Başkanı seçildi

Erdem Başçı ‘Yılın Merkez Bankası Başkanı’ seçildi

Dünyanın daha önce hiç duymadığı ‘faiz koridoru’ uygulaması Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yı ‘Yılın Merkez Bankası Başkanı’ yaptı. Nobel ödüllü ekonomist Stiglitz, faiz koridoru buluşuyla Merkez Bankası’nın Nobel alabileceğini söylemişti.

Tüm dünyanın ilk çıktığında anlamakta zorlandığı ‘faiz koridoru’ buluşu Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yı ‘Yılın Merkez Bankası Başkanı’ yaptı. Başçı, The Banker tarafından ‘Avrupa’da ve dünyada Yılın Merkez Bankası Başkanı’ seçildi. 1928’de kurulan ve finans piyasalarınca yakından takip edilen The Banker Dergisi, Başçı’nın ‘Yılın Merkez Bankası Başkanı’ ödüllerinin 2012’de ekonomik türbülansında ülkelerinin ekonomilerini başarıyla yöneten yetkililere verildiğini vurguladı.

The Banker, Başçı’nın seçilmesine gerekçe olarak şu ifadeleri kullandı: ”Uluslararası Para Fonu (IMF), ABD ve Avrupa’daki çok düşük faiz oranları ve bunun sonucu olarak gelişmekte olan piyasa varlıklarına akın eden sermaye nedeniyle, uzun yıllardır muhalefet ettiği sermaye kontrolleriyle ilgili duruşunu 2012 yılı Aralık ayında değiştirdi. 2011’de Çin’den sonra dünyanın ikinci en hızlı büyüyen ekonomisi olan ve bunu kambiyo kontrolü olmaksızın başaran Türkiye bu sıcak paranın geldiği önemli istikametlerden biri oldu. Bu durum Türk Lirası üzerinde değerlenme baskısı oluşturuyordu ama Erdem Başçı, IMF’nin bu çarpıcı politika değişikliği karşısında para politikasında bir değişikliğe gitmeye gerek görmedi. Çünkü; Erdem Başçı, (Özenle tasarlanmış makro ihtiyati politika araçları uygulandığı zaman, sermaye kontrollerine başvurmadan sermaye akımlarında istikrar sağlanabileceğini) söylüyordu. Başçı’nın böyle düşünmesinin nedeni Türkiye Merkez Bankası’nın dalgalı döviz kuru rejimini muhafaza ederken sıcak para girişlerini yumuşatmak için tasarlanan yenilikçi politikaları, diğer gelişmekte olan ülkelerden önce uygulaması olabilir.”

Doğru adımlar atıldı

2010 sonundan itibaren, TL’deki değerlenme baskısını engellemek için yapılan bir dizi faiz indiriminin tasarımı ve icra edilmesinin merkezinde de Erdem Başçı’nın bulunduğuna dikkat çeken The Banker, Merkez Bankası’nın bu dönemde politika faizinin yanında bir de faiz koridoru uygulamasına başladığına dikkat çekti. The Banker değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Bu durum güçlü sermaye akımlarının daha düşük getiri sağlamasına yol açtı ve getiri arayışındaki yabancı paranın Türkiye’ye gelmesini yavaşlattı. Yıllık kredi artışı yüzde 30’dan çok olduğu için düşük faizden korunmak için bir çeşit parasal sıkılaştırma gerekliydi. Sıkılaştırma yüksek zorunlu karşılık oranları ile sağlandı. Bankalar faiz artış sinyaline alışkın olduklarından durumu önce yadırgadılar.”

Ali Ağaoğlu’na ‘Yılın en iyi yorumcusu’ ödülü

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON), VATAN yazarı Ali Ağaoğlu’nu yazılarında yaptığı isabetli tahminleri nedeniyle yılın ‘En İyi Piyasa Analisti’ seçti. Ağaoğlu, ödülünü ASKON’un Cumartesi günü Çırağan Oteli’nde yapılacak 8. Olağan Genel Kurulu toplantısında alacak.

Haberin Devamı