Gazete Vatan Logo

Üst modele geçiyoruz

Başbakan Yardımcısı Şimşek, AB ile Gümrük Birliği’nde bir üst modele geçeceklerinin müjdesini vererek, “AB ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 150 milyar dolardan 300 milyar dolara çıkacak” dedi.

Üst modele geçiyoruz

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin küresel yavaşlamaya ve risklere karşı yapısal reformlar uyguladığına işaret ederek, “Reformlar yoluyla orta ve uzun vadede ekonominin temelleri daha da güçlendirilecek” dedi.

Alman-Türk Sanayi ve Ticaret Odası tarafından düzenlenen programda konuşan Şimşek, ekonominin direncini artıracak uzun vadeli tek çözümün yapısal dönüşüm olduğuna dikkati çekti.

Güçlü reform gündemi

Mehmet Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Referandum sonrasında bu konulara odaklanma fırsatımız olacak. Bunların birçoğu ikinci ve üçüncü nesil reformlar. İyi bir yol haritamız ve güçlü bir reform gündemimiz var. Türkiye’nin son dönemde şoklara karşı direncini güçlü kılan en önemli faktörlerden biri maliye politikasındaki duruşu oldu. Geçen yıl uyguladığımız yapısal reformlardan dolayı çok heyecanlı ve mutluyuz. Maliye politikasındaki sağlam duruşumuz bugün elimizi güçlü tutuyor. Başarısız darbe girişimi nedeniyle hiçbiriniz geçen yıl gerçekleştirdiğimiz reformları hatırlamıyorsunuz. Ancak ilerlemenin tek yolunun yapısal reformları hayata geçirmek olduğuna inanıyorum.”

Haberin Devamı

Son dönemde yaşanan gelişmelere rağmen Türkiye’nin Batı ile olan ilişkilerinin kesilmediğinin altını çizen Şimşek, “Bazen anlaşmazlıklar ya da yanlış anlaşılmalar oluyor. Avrupa Türkiye’nin en önemli pazarıdır. Avrupa Birliği’nin (AB) ana ticaret ortağı” diye konuştu.

Onay bekleniyor

Şimşek, ticari ilişkilerin Türkiye’nin uzun vadede büyümesini sağlayacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Avrupalı ortaklarımız ile Gümrük Birliği’nin genişletilmesi, bir üst modele geçmeyi konuşuyoruz. Bunun içerisinde servis, kamu ihaleleri ve tarım da var. Bu da çok rahat bir şekilde AB ile Türkiye arasındaki ticari hacmi 150 milyar dolardan

300 milyar dolara çıkaracak. İyi haber Avrupalılar oy birliği ile Gümrük Birliği’nde bir üst modele geçilmesini onayladı. Şimdi Avrupa Konseyi’nin kararını bekliyorlar.”

Yüksek büyüme geri dönecek

Mehmet Şimşek, volatilitelerin hiçbirinin Türkiye’nin orta ve uzun dönemli perspektifini değiştirmeyeceğini vurguladı. Şimşek, “Türkiye büyük potansiyele sahip gelişmekte olan bir ülke. Bu coğrafyada karışıklık olabilir ancak ciddi fırsatlar barındırdığı da bir gerçek. Türkiye reform ajandasına devam ederse yüksek büyüme gidişatına sahip bir ülke olacak. Türkiye yüksek büyüme gidişatına geri dönecek. Türk ekonomisi paydaşlarının endişelenmesi gereken birşey yok” diye konuştu.

Haberin Devamı

Jason Bourne filmi değil bu bir gerçek

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) başarısız darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mehmet Şimşek, şunları kaydetti: “Türkiye için ilk travma dini bir cemaatla başladı. Türkiye’deki olaylar silsilesini bilirseniz FETÖ’yü anlayabilirsiniz. Yoksa Türkiye’de neler olduğunu anlayamazsınız. FETÖ’nün 2010’dan beri yasa dışı yollarla Türkiye’deki gücü ele geçirmek için yaptıkları Türk algısını küresel alanda oldukça negatife çevirdi. Artık herkes FETÖ’nün yıllarca dini bir cemaat olarak devlete sızdığını ve nihayetinde 15 Temmuz’da başarısız darbe girişiminde bulunduğunu biliyor. Bunun anlatılması ve anlaması çok zor bir durum olduğunu biliyorum. FETÖ’nün başarısız darbe girişimini siviller durdurdu. Bu bir kurgu değil. Bu Dan Brown’ın kitabı ya da Jason Bourne’un filmi değil. Bu bir gerçek...”

Haberin Devamı