Gazete Vatan Logo

UniCredit çıkıyor mu?

UniCredit’in sermaye yeterlilik rasyosu Avrupa Merkez Bankası’nın belirlediği kritik eşiğe geldi. Banka varlık satışını gündemine aldı. En değerli varlığı ise Yapı Kredi ile Polonya’daki Bank Pekao...

UniCredit çıkıyor mu?

İtalya’nın en büyük bankası UniCredit sermayesini güçlendirmek için varlık satışını değerlendiriyor. Reuters’da yer alan habere göre, UniCredit aralarında Yapı Kredi, Polonya merkezli Bank Pekao ve aracı kurum Finecobank’ın da bulunduğu varlıklarında hisse satışı olasılığını değerlendiriyor. UniCredit varlık satışı ile ilgili soruya cevap vermedi. UniCredit’in sermaye yeterlilik rasyosunun sınırlara yakın seyretmesi ve bankanın bedelli sermaye artırımıyla sermayesini güçlendirme ihtimali yatırımcılarında endişe yaratıyor.

Yüzde 10 sınırın üstünde

UniCredit’in büyük hissedarları bedelli sermaye ihracına sıcak bakmıyor ve mevcut varlıkların azaltılarak sermaye gereksiniminin karşılanabileceğini düşünüyorlar. UniCredit bu ayki açıklamasına göre sermaye yeterlilik oranı Mart sonu itibariyle yüzde 10.5 ile Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) asgari seviye olarak belirlediği yüzde 10 düzeyinin hemen üzerinde bulunuyor. Unicredit’in sermaye yeterlilik oranı en yakın rakibi Intesa Sanpaolo’nun yüzde 12.9 olan sermaye yeterlilik oranının oldukça altında bulunuyor.

Haberin Devamı

Reuters’a önceki gün açıklama yapan kaynaklar bankanın büyük hissedarlar ve hükümetin endişelerini gidermek için CEO Federico Ghizzoni yerine geçebilecek bir yönetici aramaya başladığını belirtmişlerdi.

Bloomberg HT’ye değerlendirme yapan analistler, Yapı Kredi’de Koç Finansal Hizmetler’in yüzde 81.8 payı olduğunu, hisselerin kalanının halka açık olduğunu hatırlattı. Analistler UniCredit’in KFS’deki yüzde 50 payını satmak için ilk olarak Koç Holding’e teklif etmesi gerektiğini belirtti. Koç Finansal Hizmetler’in yüzde 50’si ve Yapı Kredi’nin yüzde 18’i sırasıyla yaklaşık 2.35 milyar dolar ve 1 milyar dolar değerinde.

2001 yılında ortak oldu

UnIcredIt’in çıkacağı iddia edilen Yapı Kredi’nin ana hissedarı yüzde 81.8 hissesiyle Koç Finansal Hizmetler. UniCredit, 2001 yılında Türk bankacılık sektörüne girmeye karar vererek Koç Holding’e ait Koç Finansal Hizmetler’e yüzde 50-50 oranında ortak olmuştu. O dönemde Koç Finansal Hizmetler’e ait olan Koçbank, Türkiye’nin en büyük 8’inci bankasıydı. Koç Finansal Hizmetler, 2005 yılında Yapı Kredi’yi satın aldı, 2006’da ise Yapı Kredi ve Koçbank’ın birleşmesiyle Türkiye’nin en büyük 4’üncü özel bankası olan yeni Yapı Kredi kuruldu. Yapı Kredi’nin piyasa değeri 16.6 milyar TL (5.5 milyar dolar) civarında.

Haberin Devamı