Gazete Vatan Logo

Türkiye’ye Avrupa’dan % 20 daha ucuza geldi

Samsonite, 110 milyon dolara aldığı çanta markası High Sierra’yı Türkiye’ye de getirdi. 4 ayda 18 bin adet satan High Sierra, Türkiye’de Avrupa’ya göre % 20 daha ucuz fiyatlara satışa sunuldu

ABD’nin en büyük outdoor markalarından biri olan, okul ve sırt çantalarında iddiasıyla tanınan High Sierra’yı 110 milyon dolara satın alan Samsonite, bu markayı en iyi pazarlarından biri olan Türkiye’ye de getirdi. Samsonite, bu yılın 9 aylık döneminde kendi sisteminde Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesi olan Türkiye’de markayı daha çok tüketiciye ulaştırmak için Avrupa’dan yüzde 20 ucuza satışa sundu.

79 TL’den başlıyor

Haziran ayında Türkiye’de rafa çıkan çantalardan 1 yılda 50 bin adet satış hedefi kondu ancak ilk 4 ayda 18 binin üzerinde çanta satıldı. Markaya güvendiklerini ve 5 yıl garanti verdiklerini belirten Samsonite Türkiye Genel Müdürü Cenk Pınar, ürünün Türk tüketicisi tarafından beğenildiğini ve 50 bin adetlik hedefin üzerine çıkacaklarını anlattı. Okul, gündelik kullanım ve outdoor gruplarında ürünleri olduğunu kaydeden Pınar, “Oyunun kurallarını değiştirmek için geldik. Fiyatlarımız 79 TL’den başlıyor ve 5 yıl garanti veriyoruz. Fiyat politikamızı Avrupa’nın yüzde 20 aşağısında konumlandırdık. Türkiye’de müşterilerimize hem kaliteli hem sağlam hem de kullanışlı bir dünya markası nasıl bu kadar uygun fiyata satılır ispat edeceğiz. 2-2.5 yıl içinde gençler arasında trend olarak algılanan bir marka olmak istiyoruz. Markanın ürünleri şu anda 32 Samsonite mağazasında, 55 zincir mağazada satılıyor” diye konuştu. Türkiye’nin önde gelen kırtasiye dağıtıcılarıyla da görüştüklerini belirten Pınar, hedeflerinin sadece Türkiye’nin önemli alışveriş merkezlerinde değil Anadolu’daki kırtasiyelere de girmek olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Yarısı okul çantası

Okul çantaları ve gündelik sırt çantalarının satışların yüzde 80’ini oluşturduğunu da dile getiren Cenk Pınar, sözlerine şöyle devam etti: “High Sierra’nın her kesime uygun çantası var. İçinde sıvı gözü olan çantalarda dünya 3’üncüsü, kayak çantalarında dünya 5’incisi... Türkiye’de de başarılı sonuçlar elde ettik. Satışlarda yüzde 50 okul çantası, yüzde 30 günlük çanta, yüzde 20 de dağcılık, yürüyüş ve kamp gibi aktivitelere dönük çantalar... ”

Haberin Devamı

Samsonite’ın hedef kitlesinin gençleştiğini de anlatan Cenk Pınar, “Bu yıl Disney by Samsonite anlaşması yaptık. Türk tüketicisine de ürünleri sunmaya başladık. Büyümemize büyük katkısı oldu. Amerikan Tourister da istediğimiz yönde ilerliyor” dedi.

Genç pazar iştahlandırıyor

CENK Pınar’ın verdiği bilgiye göre ABD’de 2 milyar dolar, dünyada ise 4.5 milyar dolarlık bir sırt çantası pazarı var. Türkiye’de net bir pazar büyüklüğü ifade edilemezken ilkokul-lise arasında 25 milyon, üniversitede ise 3.5 milyon gibi yüksek oranlı bir genç nüfus var. Bu sayı yeni markaların pazara girmesini önemli ölçüde etkiliyor ancak pazarın sadece yüzde 15’i uluslararası bilinirliği ve güvencesi olan markalardan oluşuyor. Pınar’ın verdiği bilgiye göre her 100 kişiden 58’inin sırt çantası var. 10 yıl önce sırt çantalarında yüzde 70 olan siyah rengin payı günümüzde yüzde 50’lere geriledi.