Gazete Vatan Logo

Tatil planı yapanlara dikkat çeken uyarı:Çakma reklam sitelerine aldanmayın!

Yaz tatili için planlar yapılmaya başladı. Erken rezervasyon yaparak kampanyalardan yararlanmak isteyenlerin tercihi internet üzerinden tatil paketi satın almak oluyor. Uzmanlar ise vatandaşları sahte siteler konusunda uyarıyor.

Tatil planı yapanlara dikkat çeken uyarı:Çakma reklam sitelerine aldanmayın!

ÖZLEM ATİLA / gazetevatan.com

Bayram tatilinin 9 gün olması ve yaz sezonun başlaması dolayısı ile pek çok kişi tatil planı yapmaya başladı. Özellikle çeşitli kampanyaların yapılması ile fiyatlarından daha makul seviyelerde olması nedeniyle internetten tatil satın alan kişi sayısı her geçen gün artıyor.  Ancak uzmanlar tüketicileri 'dikkatli' olmaları konusunda uyarıyor. 

TATİLE ÇIKARKEN BUNU SAKIN YAPMAYIN

Tüketici Başvuru Merkezi Genel Başkanı Avukat İbrahim Güllü tatile giderken yapılan en büyük hataya dikkat çekerek, "Tatilciler sosyal medya paylaşımları ve sahte tatil siteleri konusunda dikkatli olmalı. Vatandaşlarımızın özellikle sosyal ağlarda ‘tatile çıkıyoruz’ şeklinde paylaşımlardan kaçınsınlar. Hırsızlar sosyal ağları takip ederek sizin tatilde olduğunuzu öğrenip geldiğinizde evinizin talan edildiğini, kıymetli eşyalarınızın yerinde olmadığını görme ihtimaliniz çok yüksek." diye konuştu. 

DOĞRULAMA KODU İLE KONTROL EDİN 

 Avukat İbrahim Güllü tatil planı yapan vatandaşları uyararak, "Tatil ve bayram dönemlerinde tatil dolandırıcılarına yönelik şikayetler alıyoruz. Tatile çıkacak olan vatandaşlarımızın mutlaka güvenilir sitelerinde tatil rezervasyonlarını ve otellerini ayırtmalarını öneriyoruz. Sitenin güvenilir olup olmadığını anlamak için de TÜRSAB’ın bir doğrulama kodu olan sistemi var. Oradan linki girdiğiniz zaman bu sitenin güvenilir bir firmaya mı ait yoksa çakma bir site mi olduğunu anlaşılabilir." dedi.

Haberin Devamı

ÇAKMA REKLAM SİTELERİNE ALDANMAYIN

Tatil planı yapan kişiler ilk olarak arama motorlarına gitmek istedikleri yeri yazarak alternatif konaklama seçeneklerini inceliyor. Avukat Güllü, "Tüketicilerimiz tatil rezervasyonu yaparken arama motorlarına girdiklerinde ilk önüne çıkan reklam şeklinde olan siteler genelde çakmadır. Sahte ve dolandırıcılık amaçla kullanılmaktadır. Bunlara itibar etmemelerini, gerçek sitelerine mutlaka ulaşmalarını bunun telefonla teyidini almalarını öneriyoruz." diyerek, "Sosyal medya üzerinden yönlendirilen sitelerin güvenilir olup olmadığını mutlaka araştırsınlar. Her siteye güvenmemek gerekir. Güvenlik sertifikasyonu olan sitelerden mutlaka alışverişlerini yapmaları gerekir." ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

ÖDEMELERİ ELDEN YAPMAYIN

Ucuz tatil imkanı reklamlarıyla vatandaşların dolandırıldığına işaret eden Avukat İbrahim Güllü şu ifadeleri kullandı;

"Piyasanın şartları belli. Asgari ve ortalama değeri bellidir. Bir ürün normalin çok altında bir indirim ile tavsiye ediliyorsa bilin ki burada mutlaka bir sıkıntı vardır. Dolayısıyla ucuzu tercih etmekten ziyade güvenilir olanı tercih etmek daha garantidir. Karşınızda güvenli bir firma varsa kurumsal olarak İBAN numarası yada banka hesabı ile ödeme yapsınlar. Elden ödeme yapmamalarını tavsiye ediyoruz ödemeler belgelendirilsin. Hak mağduriyeti olursa belge olmadan hakkımızı alma ihtimalimizi çok zayıftır."

BU TÜR PAYLAŞIMLARDAN UZAK DURUN 

"Tatile çıkacak olan vatandaşları sosyal medya paylaşımları konusunda da hassas olmalılar. Tatile çıkacak olan vatandaşlarımızın özellikle sosyal ağlarda ‘tatile çıkıyoruz şeklinde paylaşımlardan kaçınsınlar. Hırsızlar sosyal ağları takip ederek sizin tatilde olduğunu öğrenip geldiğinizde evinizin talan edildiğini, kıymetli eşyalarınızın yerinde olmadığını görme ihtimaliniz çok yüksek. Tatil sürecinde bu tür paylaşımlardan uzak duralım."

7 GÜN CAYMA HAKKI BULUNUYOR

İnternet üzerinden tatil paketi satın alanlar kişiler fiyat indirimlerinden yararlanmak aylar öncesinden satın alma işlemini gerçekleştirebiliyor. Ancak bazı durumlarda tüketicilerin tatil hayali yarım kalabiliyor. Özelikle beklenmedik durumlar; hastalık, cenaze ve iş ile ilgili gerekçelerle tatil tarihlerini değiştirebiliyor ya da tamammen iptal etmek istiyorlar. Bu durumda tatil alınan siteler tüketicilere zorluk çıkartabiliyor. Avukat İbrahim Güllü konu ile ilgili şunları kaydetti;

Haberin Devamı

"İnternet üzerinden yapılan alışverişler, kapıdan satışlar, tüketici kredileri, devre mülk ve devre tatil sözleşmelerinde 14 gün, taksitli satış sözleşmelerinde 7 gün içinde tüketiciler hiçbir gerekçe göstermeden ve ceza ödemeden cayma hakları bulunmaktadır.

PARA İADESİ TALEP EDİLEBİLİR 

Mağduriyet yaşayan tüketicilerimiz, bu tür durumlarda ayıplı bir hizmet söz konusudur. Tüketici burada seçimlik haklarını kullanabilir. İsterse malın yenisi ile değiştirilmesi ve ücretin geri iadesini de talep edebilir. Doğrudan hakem heyetine başvurabilir."