Gazete Vatan Logo

Sabancı bu yıl yatırım için 5 milyar TL ayırdı

Son 5 yılda ağırlığı enerjide olmak üzere 11 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını söyleyen Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, bu yıl için de 5 milyar TL’lik yatırım öngördüklerini belirtti. Kurtul, “Bu yıl bulunduğumuz tüm sektörlerde kâr odağımızı koruyarak büyüdüğümüz bir yıl olacak” dedi.

Sabancı bu yıl yatırım için 5 milyar TL ayırdı

Sabancı Holding 2015 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre 2015 yılı kombine net satışları 47.9 milyar TL, konsolide net kârı ise 2 milyar 236 milyon TL olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Sabancı Holding’in banka dışı kombine FAVÖK miktarı ise yüzde 41 artışla 4.5 milyar TL oldu. Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, “Sabancı Topluluğu için 2015, operasyonel kârlılığımızı arttırarak büyüdüğümüz, içinde bulunduğumuz sektörlerde hedeflerimize ulaştığımız bir sene oldu” dedi.

2.500 kişiye istihdam

“Türkiye’ye inanıyoruz, yatırıma devam ediyoruz” diyen Kurtul, topluluk olarak son 5 yılda 11 miyar dolarlık yatırım yaptıklarını vurguladı. Geçen yıl 3.7 milyar TL yatırım gerçekleştirdiklerini kaydeden Kurtul, “Bu sene ağırlığı enerji alanına olmak üzere yaklaşık 5 milyar TL yatırım yapacağız. Buna satın almalar dahil değil. Bu yıl içinde bulunduğumuz tüm sektörlerde kâr odağımızı koruyarak büyüdüğümüz bir yıl olacak. Banka dışı kombine satışlarımızda yüzde 10 ila 15, banka dışı kombine faaliyet kârımızda yüzde 20 ila 30; enerjideki faaliyet kârımızda ise yüzde 40 ila yüzde 50 oranlarında büyüme bekliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kurtul, iş kolları açısında Sabancı Holding’in 2015 yılını ise şöyle anlattı: “Faaliyet kârımız bankada değişmedi, enerjide yüzde 119 arttı. Sanayide faaliyet kârımız yüzde 25, çimentoda yüzde 13 arttı. Perakende sektöründe faaliyet kârımızda yüzde 86 düşüş var. Sigortada yüzde 74 artış oldu. Özkaynaklarımıza bakarsak; 2014’de 19 milyar lira seviyesinden, 2015’de 21 milyar lira seviyesine çıktı. Görüyorsunuz, hakikaten çok güçlü bir özkaynak yapısına işaret ediyor. Sabancı Topluluğu 2015 kombine yatırımlarına bakarsak, 3.7 milyar lira ve yüzde 47’si enerji sektörüne gitti. Perakende sektöründe de 950 milyon lira yatırım yaptık. Perakendede yeni satın alma düşünmüyoruz. Sanayide yaklaşık 400 milyon lira, çimentoda 360 milyon lira, Akbank 160 milyon lira, sigorta 45 ve diğer sektörlere de 35 milyon lira yatırım yaptık.”

Zafer Kurtul, insan kaynaklarına önem verdiklerini, içeriden yönetici yetiştirmeye ağırlık verdiklerini anlattı. Geçen yıl 2 bin 500 kişiye istihdam sağladıklarını ve 64 bin kişilik bir aile olduklarını kaydeden Kurtul, bu yıl da 3 bin civarında yeni istihdam hedeflediklerini vurguladı.

Haberin Devamı

Her 4 kişiden birinin elektriğini Enerjisa veriyor

ZAFER Kurtul, enerji alanındaki faaliyetlere ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Enerjisa olarak 2015’te operasyonel kârımızı yüzde 119 artırarak, yatırım finansmanına ait kur riskini de başarıyla yöneterek, net kârlılığa ulaştık. 2016 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan santrallerimizin yenilenebilir enerji kanunundaki tarifelerden faydalanması önemli bir olumlu etki sağlayacaktır. Türkiye’de her 4 kişiden 1’inin elektriğini Enerjisa veriyor. Bugüne kadar Enerjisa ile yaklaşık 11 milyar dolar yatırım yaptık.”

Halka arz olacak zamanı belli değil

ZAFER Kurtul, 2016 yılında halka arz olup olmayacağı şekildeki soruya şu cevabı verdi: “Bizim amacımız bütün şirketlerimizi halka arz etmek. Enerjisa, henüz halka arzı yapılmadı. Enerjisa’da halka arz hedefimiz var ancak piyasa koşulları nedeniyle bir zamanlama veremiyoruz. İkincil arz olarak Carrefouresa hedefimizde. Carrefouresa’da yeniden yapılandırma, büyüme çalışmalarının netice vermesini bekliyoruz. Bunun içinde piyasa koşulları nedeniyle bir zaman veremiyoruz.”

Haberin Devamı

Sabancı’nın 2016 öngörüleri

Büyüme Yüzde 4

GSYİH 722 milyar dolar

TÜFE Yüzde 9

Dolar 3.21

Euro 3.59

Tahvil faizi Yüzde 11