Gazete Vatan Logo

S&P'den Türkiye için kritik yorum!

'İslâmi finansmanı Türkiye belirleyebilir'

Standart & Poors’, Türkiye gibi bölgesel şampiyon olma emeli bulunan ülkelerin; İslami finansın kuralları koyulurken daha sistematik bir yapı kurulması için teşvik edici olabileceğini bildirdi.

Standard & Poors’un Aralık ayında yayımlanacak olan 2013-2014 “İslami Finans Görünüm” raporuna ait önsözde gelecek yıl İslami finansta iki haneli büyümeyle birlikte düzenleme ve standartlar konusunda bir çaba beklentisi ortaya konuldu.
İslami finansman piyasasında büyümenin bu yıl hafiflemeden devam ettiği, dünyanın başka yerlerindeki finansal hiyasalardaki belirsiz toparlanmanın engellemesine uğramadığı belirtildi.

S&P dünya çapında 1.4 trilyon dolara ulaştığını tahmin ettiği şeriata uyumlu finansal varlıkların gelecek iki-üç yılda sürdürülebilir iki haneli büyüme göstereceği tahmininde bulundu. Onyıldan fazla süren atak bir büyümeye rağmen, endüstrinin hala gelişme aşamasında olduğunu belirten S&P, varlık havuzu gelişir ve derinleşir, likidite büyürken sektörün kritik bir büyüklüğe ulaşmasının an meselesi olduğunu bildirdi. İslami finansın kıt kaynaklı talep bazlı bir piyasa olduğunu belirten, hala sayısı sınırlı olan İslami finans merkezleriyle onların çeşitli düzenleyici çerçeveleri engeliyle karşılaştığını belirten S&P, “Varolan merkezlerin genişleme ve gelişmeleriyle daha saydam bir düzenleyici ortam, ana akımın içine dâhil olmak için ihtiyaç olan büyüme konusunda bir ivme meydana getirebilir” dedi.

TÜRKİYE'NİN DENEYİMLERİ SİSTEMİ BELİRLEYEBİLİR

Raporda satırlar yer aldı:

“-İslami finansa ve ulusal düzeyde ek endüstri organlarının kuruluşunu sağlamaya yönelik düzenleyici çabalar 2014’ten itibaren merkezde yer alacak. İlgi çekici bir şekilde örneğin Umman, Türkiye ve Nijerya gibi endüstrinin yeni gelişenleri hızlı büyüme gösteren Malezya gibi öncülerin ayak izini takip ederek başladı. Yeni gelişenlerin hemen arkasında en öndeki Afrika kıtasıyla birlikte piyasaya girme isteğinde bulunan ülkelerin uzun sırası bulunuyor.
-Daha sonra da endüstriyi tam potansiyeline ulaşmaktan alıkoyan bariyerleri asgariye indirmek için yerel ve bölgesel düzenleme çerçevelerinin ve standartların aşamalı inşası gerekir. Küresel olarak kabul edilecek standartlar endüstrinin büyümesi için zorunludur. Bu konuda endüstrinin iki bölgesel ağır sıklet ve öncüsü; Asya’da (en dikkat çekici Malezya) ve Körfez İşbirliği Konseyi (Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan) yol göstermeye başladı. Türkiye gibi bölgesel şampiyonluk emelindeki ülkeler, İslami finansta büyümeyi şekillendirmede ve ona kanalize olmada daha sistematik bir yaklaşımın teşvik edilmesinde yardımcı olabilir.

Haberin Devamı