Gazete Vatan Logo

Reeskont kredisi nedir, TCMB reeskont kredisi limiti ne kadar oldu? Reeskont kredisi ne demek, nasıl kullanılır, kimler faydalanabilir?

Reeskont kredisinin ne olduğu, Merkez Bankası’nın ihracatçılara günlük reeskont kredisi limitinin 3 milyar TL'ye yükseltildiğini açıklasın ardından gündem oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ihracatçılara günlük ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredisi limitinin 1,5 milyar liradan 3 milyar liraya yükseltildiğini açıkladı. Peki, Reeskont kredisi nedir? Reeskont kredisinden kimler faydalanabilir?

Reeskont kredisi nedir, TCMB reeskont kredisi limiti ne kadar oldu? Reeskont kredisi ne demek, nasıl kullanılır, kimler faydalanabilir?

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada; 25 Temmuz 2023 tarihli duyuruda günlük ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredisi limitinin 300 milyon liradan 1,5 milyar liraya yükseltildiği hatırlatılarak, “Seçici kredi kullanımını ve ihracatçıların finansmana erişimini desteklemek amacıyla günlük limitin 1,5 milyar liradan 3 milyar liraya yükseltilmesine karar verilmiştir” denildi. Açıklamada, reeskont kredilerinin kullandırılmasında KOBİ payının artırılmasına ve ihracat performansının dikkate alınmasına devam edileceği aktarıldı.

REESKONT KREDİSİ NEDİR?

Reeskont kredisi, ihracatçılara ve döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerde bulunan firmalara Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kaynağından kullandırılan uygun maliyetli, ihracat taahhütlü kredi işlemleridir.

Kredilerin vadesinde geri ödemesi döviz üzerinden gerçekleştiği için, Merkez Bankasının döviz rezervlerine katkı sağlanmaktadır.

REESKONT KREDİSİNDEN KİMLER FAYDALANABİLİR?

Reeskont kredilerinden ihracatçılar, ihracata yönelik mal üreten imalatçı şirketler, yurtdışı müteahhitler, uluslararası fuarcılık yapan şirketler, döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyet icra eden şirketler faydalanabilir.

Reeskont kredileri, 360 güne kadar vadelendirilebilinirken; para birimine göre kaynak maliyeti Euribor veya USD Libor olarak belirlenmiştir.

Haberin Devamı