Gazete Vatan Logo

Matrah düzenlemesi ne demek, Matrah nedir? Otomobilde matrah artırımı ne anlama gelir? Bakan açıkladı: Matrah düzenlemesi üzerinde çalışılıyor!

Otomobilde matrah düzenlemesi nedir, matrah ne demek? sorularına Bakan Nebati’nin açıklaması sonrası yanıt aranmaya başlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, bir süredir otomobillere gelmesi beklenen ÖTV indirimiyle ilgili yaptığı açıklamada, "Otomobilde ÖTV indirimi yok. Matrah düzenlemesi üzerinde çalışıyoruz" dedi. Peki, Matrah nedir, matrah düzenlemesi ne demek? Matrah artırımı nedir, nasıl hesaplanır?

Matrah düzenlemesi ne demek, Matrah nedir? Otomobilde matrah artırımı ne anlama gelir? Bakan açıkladı: Matrah düzenlemesi üzerinde çalışılıyor!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2023 yılı bütçe görüşmeleri sürerken, Bakan Nureddin Nebati, milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Gündemde olan ve otomobiller için gelmesi beklenen ÖTV indirimi sorusunu "Otomobilde ÖTV indirimi yok. Matrah düzenlemesi üzerinde çalışıyoruz" şeklinde yanıtladı. Peki, Matrah nedir, otomobilde matrah düzenlemesi ne demek? Matrah artırımı nedir, nasıl hesaplanır?

Matrah nedir, otomobilde matrah düzenlemesi ne demek?

Vergi borcunu hesaplamak için kullanılan, vergi yasalarına göre belirlenen vergiye tabi tutardır olarak ifade edilebilir.

Matrah artırımı nedir? 

Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri, Katma Değer Vergisi mükellefleri, Gelir ve Kurumlar Stopaj Vergisi mükelleflerinin faydalanabildiği matrah artırımı, Maliye Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirilen ve zaman içerisinde yapılan vergi incelemesi neticesinde, bireyin vergi ödememesini sağlayan uygulamadır. Bu durum ise geçmiş dönem vergi beyanları arttırıldığı zaman gerçekleşiyor. Böylece birey vergi incelemelerinde muaf tutulur ve fazladan vergi ödemekten kurtulmuş olur.

Matrah artırımı, kişi ya da kişilerin ek vergi ödemesine engel olur. Kısaca, Maliye Bakanlığı kapsamında belli aralıklarla gerçekleşen vergi incelemesi içerisinde, kişi fazladan vergi ödemekten kurtulur. Aynı zamanda ilgili yıllar içerisinde vergi incelemesi ya da tarhiyat (miktarın belirlenmesi) durumuna engel olur. Bu bağlamda matrah veya vergi artırımı gerçekleştiren kişiler için ileriki zamanlarda vergi incelemesi ortadan kalkmış olur.

Haberin Devamı

Matrah artırımı nasıl hesaplanır? 

Matrah hesaplaması bir mal ya da hizmetin bir aylık satış tutarının toplamından KDV oranını çıkarmaktır.