Gazete Vatan Logo

Marketlerden gramaj hilesi! Vatandaşları gram gram böyle soyuyorlar

Marketleri gramaj oyunu ortaya çıktı. Pek çok gıda ürünün fiyatını değiştirmeden gramı ile oynayan marketler vatandaşları gram gram soyduğu belirlendi. Peki vatandaş böyle bir durumda ne yapmalı? Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu vatandaşa önemli uyarılarda bulundu.

Marketlerden gramaj hilesi! Vatandaşları gram gram böyle soyuyorlar

Fahiş fiyat artışından sonra marketlerin gramaj oyunu ortaya çıktı. Fiyat aynı kalırken gramajlar düşürülüyor. Peki böyle bir durumla karşılaşan tüketici ne yapmalı? Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu vatandaşa önemli uyarılarda bulundu.

Ağaoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Kuruyemişte ve ay çekirdeğinde de gramaj vurgunu yapıldı. Yönetmelik maddesi gereği bunları yapması uygun değil. Bunun 347 bin lira cezası var.

Tüketici kanununda bu duruma yanıltıcı ambalaj uygulaması deniliyor. Ürün başına ise 34 bin 700 lira ceza kesiliyor. Yoğurt hiç 900 gram olur mu? Gofret, beyaz peynir, kedi mamasında bile gramaj ile oynadılar.

Firmaların dikkat çekecek şekilde ürünün gramajını yazması gerekiyor. Kuru fasulye 900 gram satılır mı? Bunların hepsi kiloluk. Bazı firmalar gramajı tüketicinin görebileceği şekilde yazıyor. Bunun bir cezası yok.

GRAM GRAM VATANDAŞI SOYUYORLAR

Ürünün gramajı düşürülüyor. Gizli zam yapılıyor. Birim fiyatını farklılaştıracak şekilde yapılıyor. Bu ürünler Ticaret Bakanlığı'na ihbar edilmeli. Bu manzara gerçekten vahim, gram gram tüketiciyi soydular.

Haberin Devamı

ALDATICI TİCARİ UYGULAMA

1 kilo olan bazı ürünleri 600 grama kadar düşürdüler. Yarım kiloluk standarta kadar getirecekler neredeyse. Fiyat değişmiyor ama gramajlar çok fazla düşüyor. Bu aldatıcı ticari uygulama.

VATANDAŞ NE YAPMALI?

Vatandaş durumu fotoğraflasın. Bu fotoğrafı reklam kurulu şikayet sitesine iletmelisiniz. Ticaret Bakanlığı'nın sayfası bu. Müfettişler burada gereken incelemeyi yapıp yaptırımları uyguluyorlar."