Gazete Vatan Logo

Küresel piyasalar petroldeki yükselişten memnun

Uluslararası piyasalar, petrol fiyatlarında görülen güçlü yükselişen moral buldu

Küresel piyasalar petroldeki yükselişten memnun

Asya'da enerji sektörü hisse senetleri, büyük petrol üreticilerinin, fiyatların geçen hafta ayı piyasasına girmesinin ardından, piyasaya istikrar kazandırmak için birlikte çalışacağı şeklindeki spekülasyona bağlı olarak güçlenen petrol ile değer kazandı. Dolar, ABD'de gösterge hisse senedi endekslerinin rekor seviyelere yükselmesinin ardından güçlendi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'ndeki enerji hisselerini içeren gösterge, Nisan ayından bu yana en yüksek seviyesine tırmandı ve bölge hisselerinin gösterge endeksindeki diğer sanayi gruplarının üç kat daha fazla arttı. Hong Kong ve Şanghay'da hisse senetleri, şirket karlarından destek bulurken, Çin'de açıklanan ekonomik veriler beklentilerin gerisinde kaldı. Ham petrol varil başına 44 doalra doğru yükseldi ve son üç haftanın en yüksek kapanışını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Dolar, Fed'in bu yıl faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentilerin artması ile birlikte, önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kazandı. Avustralya ve Yeni Zelanda tahvilleri düştü.

Merkez bankalarının büyümeye desteklerinin süreceğine ilişkin iyimserlik, risk varlıklarının petroldeki sert dalgalanmalardan dolayı istikrarsız seyretmesine karşın, küresel hisse senetlerindeki kazançları destekliyor. Petrol, Suudi Arabistan'ın gelecek ay Cezayir'de yapılacak olan gayrıresmi görüşmelerde fiyatlara istikrar kazandırma konusunda bir anlaşmanın çıkabileceğinden söz etmesinin ardından dün yüzde 4'ün üzerinde değer kazandı. Çin'de sanayi üretimi, perakende satışlar ve yatırımlar, tümü birden, Temmuz ayında yavaşladı ve beklentilerin altında çıktı.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "ABD hisse senetleri rallisini devam ettirdiği sürece, hisse senedi piyasaları istikrarlı seyredecek," dedi ve "Ralli sürdürülebilir görünüyor. Dikkatlerimizi çevirdiğimiz nokta, bu normal olmayan parasal koşullar dikkate alındığında artan risklerle birlikte, yıl sonuna doğru yükselebilecek endişeler" şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 11:38'de yüzde 0.1 aşağıdaydı.

Haberin Devamı