Gazete Vatan Logo

Kripto paralarda tehlike çanları çalıyor, kayıp büyük! Bitcoin, Ethereum ve altcoinler çöküş döneminde, psikolojik sınırın altına geriledi, kripto piyasası tepe taklak...

Kripto paralarda uzun süre devam eden yükseliş trendi yerini düşüşe bıraktı. Öyle ki Bitcoin psikolojik sınırın altını gördü. Son 4 günde sık sık 50.000 dolarlık seviyeyi zorlayan Bitcoin, bu seviyeyi aşamadı ve sert düştü. Bitcoin son 24 saatte yüzde 4.4 değer kaybederek 46.920 dolara geriledi. Kripto paralarda deprem etkisi yaratan sert hareket sonrası düşüş eğilimi altcoinlere de sıçradı. Ethereum da benzer şekilde yüzde 6.3'lük düşüşle 3.762 dolara geriledi. Kasım ayında 68 bin 900 dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gören Bitcoin, son haftalarda yaşadığı düşüşler sonrasında 200 günlük hareketli ortalamasının altına indi. Düşüşte Fed'in faiz toplantısından çıkacak kararlar ve ABD borsalarındaki düşüşün etkili olduğu öne sürülüyor.

Kripto paralarda tehlike çanları çalıyor, kayıp büyük! Bitcoin, Ethereum ve altcoinler çöküş döneminde, psikolojik sınırın altına geriledi, kripto piyasası tepe taklak...

Kripto paralar tarihi rekor sonrası düşüşe geçti. Kripto varlıkların atası olarak kabul edilen Bitcoin düşüş eğiliminden kurtulamıyor. Bitcoin 10 Kasım’da tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra art arda 5 haftadır düşüş kaydederek 200 günlük hareketli ortalamasının sınırında bulunuyor. Pazartesi günü yüzde 8,4’e yakın değer kaybeden kripto para, son iki ayın en düşük seviyelerine yakın bir seyir izliyor.

Kripto parada kayıplar derinleşmeye başladı. Geçtiğimiz ay 69 bin dolarla tarihi zirvesini gören Bitcoin bugün 46 bin Dolar seviyesinde işlem görüyor. Tarihi zirvesinden yüzde 33 oranında kayıpla seyreden Bitcoin'i düşüş listesinde Ethereum takip ediyor. Geçtiğimiz ay 4865 dolara yükselen Ethereum 3700 dolara geriledi. Ethereum da tarihi zirvesinden yüzde 23 uzaklaşmış durumda.

DÜŞÜŞTE FED ETKİSİ

Fed'in yarın yapacağı faiz açıklaması ile birlikte piyasalar yön belirleyecek. Fed'in 39 yılın zirvesine çıkan enflasyonu düşürmek için faiz artırım hamlesini erkene çekmesi ve varlık alım azaltımını daha da yükseltmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Küresel ekonomideki enflasyon sorununu çözmek için merkez bankaları faiz artırımlarına hazırlanıyor.

Fed'in faiz artırması halinde dolara yönelim artacakken diğer varlıklarda düşüş olması öngörülüyor.

ABD BORSALARI DA SERT GERİLEDİ

ABD borsalarındaki güç kaybı da kripto varlıkları etkiledi. ABD piyasalardaki sert düşüş traderlar arasında korku iklimi yaratmaya başladı.

BITCOIN HAFİF PRİMLİ SEYREDİYOR

Tarihi zirvesinden çok uzaklaşan Bitcoin güne 46647 dolardan başladı. Gün içinde en düşük 46 bin 300 doları gören Bitcoin en yüksek de 47 bin 214 dolara ulaştı. Saat 08:27 itibarıyla yüzde 0.73 oranında primle 46 bin 980 dolar seviyesinde işlem görüyor.

ETHEREUM'DA KAYIPLAR BÜYÜK

Ethereum fiyatlarında da büyük düşüşler görülüyor. Tarihi zirvesinden uzakta olan Ethereum güne 3758 dolardan başladı. Gün içinde en düşük 3721 dolar, en yüksek de 3834 dolar seviyesini gördü. Saat 08:27 itibarıyla Ethereum yüzde 0.42 oranında primle 3772 dolardan alıcı buluyor.

Haberin Devamı

DOGE VE SHIBA'DA HAFİF HAREKET VAR

Şaka coini olarak ortaya çıkan ve sonrasında finansal değere ulaşan Dogecoin ve Shiba Inu de düşüşten payını aldı ancak toparlanma hareketi gerçekleştirmeye başladı. Dogecoin saat 08:27 itibarıyla 0.16 dolar seviyesinde, Shiba Inu ise 0.00003319 dolar seviyesinde bulunuyor.

KRİPTO PARA NEDİR?

Kripto para, dijital ve sanal bir para birimidir ve matematik temelli şifrelenmişlerdir. Banka kartlarımız, sanal kartlarımız veya sanal ortamlarda yaptığımız her işlemde yıllardır bu paraları kullanıyorduk aslında. Bankaların kasalarından fiziksel olarak paralar çıkmadan, sanal olarak paraları harcıyorduk ve bir bakıma bu paralar da kripto paralardı çünkü sadece sistemlerde rakamsal değişiklikler meydana geliyordu. Yeni nesil kripto paralar da temelde bu mantıkla çalışıyor diyebiliriz. Dünyadaki diğer para birimlerine nazaran bu kadar çok ilgi görmesinin ve sevilmesinin en temel nedeni ise organik bir yapıda olması. Yani herhangi bir hükümet veya merkezi otorite tarafından yönetilemiyor, henüz. Bu da, bu para biriminin daha güvenli olarak anılmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

KRİPTO PARAYA NASIL YATIRIM YAPILIR?

kripto para yatırımı yapmak için öncelikle bir kripto para borsasına kaydolmanız gerekmekte. Ardından kaydolduğunuz bu kripto para borsasına nakit transferi yaparak hesabınıza bakiye yüklemeniz lazım. Daha sonra hesabınızda bulunan TL'ler karşılığında Bitcoin ve kripto para satın alabilirsiniz.

KRİPTO PARA NASIL ALINIP SATILIR?

Kripto paraları nakit olarak kullanmak için borsalar üzerinden satış işlemi yapılabilir. Kripto Paralarınızı borsa üzerinden satılarak karşılık gerçek para tutarı EFT veya havale ile kişilere gönderilir.

ALTCOİN NEDİR?

Kripto para borsasında en büyük hacme sahip olan Bitcoin, ilk kripto para birimidir. Altcoin de Bitcoin'e alternatif üretilen kripto para birimi anlamına gelir. Altcoin kendi başına bir kripto para çeşidi değildir, Bitcoin harici kripto para çeşitlerine verilen genel bir isimdir.

Altcoin de tıpkı Bitcoin gibi borsadan alınıp satılabiliyor. Binden fazla altcoin bulunuyor. Ethereum, Litecoin, XRP gibi kripto para birimlerinin hepsi altcoindir. 

Haberin Devamı