Gazete Vatan Logo

Koç: Yabancıların çıkışı pazar için avantajlı değil

Koç: Yabancıların çıkışı pazar için avantajlı değil

Baumax, Praktiker gibi rakiplerinin pazardan çekilmesini yorumlayan Koçtaş’ın Başkanı Ali Koç, “Çıkışlar pazarın büyümesi açısından iyi değil. Biz uzun vadeli bakıyoruz, aynı esneklik yabancılarda yok” dedi.

Baumax ve Praktiker gibi devler, Türkiye’de yaygın olan nalbur alışkanlığını kıramayarak pazardan çıkarken, Koç Grubu’nun ev geliştirme perakendeciliği alanında faaliyet gösteren şirketlerinden Koçtaş, yeni mağazalar açarak büyümesini sürdürüyor. Türkiye’nin 21 ilinde faaliyet gösteren Koçtaş, dün 10 milyon lira yatırımla Adana’da ikinci, Türkiye’de ise 42’inci mağazasını açtı. Yıl sonuna kadar İstanbul, Diyarbakır ve bir Anadolu ilinde daha mağaza açmayı planlayan Koçtaş, yılı 45 mağaza ile kapatmayı hedefliyor.

Yabancılar esnek değil

Koçtaş’ın Adana M1 AVM’de açtığı mağaza, pazardan çıkan rakibi Praktiker’in bulunduğu yerde açıldı. Koçtaş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, son dönemde sektördeki rakiplerinin pazardan çıkışını değerlendirdi. Rakiplerin ayrılmasının rekabet açısından iyi birşey olmadığını söyleyen Ali Koç, “Toplam pazarın büyümesi açısından yabancıların çekilmesi iyi bir şey değil. Yabancıların başarılı olması Türkiye’ye yabancı sermayenin gelmesini sağlar. Müşterilerle olan ilişki, doğru yerde doğru fiyatlarla mağaza açmak önemli. Biz Koç Topluluğu’nun bir parçası olarak kısa vadeli önceliklerden çok uzun vadeli düşünüyoruz. Aynı esnekliğin yabancılarda olmadığını düşünüyoruz” diye konuştu.

% 10 büyüme hedefi

Koç, ayrılıkların bir taraftan avantaj diğer taraftan da pazarın büyümesi açısından dezavantaj olduğunu dile getirerek, “Pasta daha büyük olursa, pazar lideri olarak bu pastadan daha büyük pay alırsınız” görüşünü aktardı. Pazarda müşteri talebi sorunu olmadığını vurgulayan Koç, nakit akışı yönetiminin yanı sıra müşteriye doğru fiyatla ulaşmanın da önemine dikkat çekti. Pazardan çıkan yabancıların operasyonlarını satın almak yerine lokasyonlarında yer aldıklarını ifade eden Koç, Bayrampaşa’daki ve Adana’da açılan yeni mağazanın Praktiker’in yeri olduğunu söyledi. Koçtaş Genel Müdürü Alp Özpamukçu, Koçtaş’ın geçtiğimiz yılı 1 milyar liranın üzerinde ciro ile kapattığını, bu yıl Diyarbakır, İstanbul ve sürpriz bir ilde birer mağaza daha açarak, yılı yüzde 10 büyüme ile kapatmayı planladıklarını vurguladı.

150 milyon dolarlık alım

Koçtaş, ortağı İngiliz King Fisher vasıtasıyla ihracat da yapıyor. Alp Özpamukçu, “Ortağımız King Fisher tedarikçilerimizden mal temin ediyor ve kendi mağazalarında satıyor. Tedarikçilerimizden yaklaşık 150 milyon dolarlık ürün alımı yaptılar. Önümüzdeki dönemde bu rakam çok daha yükselecek” diye konuştu.

Engelli çocuklara ziyaret

Ali Koç, Koç Topluluğu olarak sosyal sorumluluk alanında uzun soluklu birçok projeyi bir arada

yürüttüklerini aktardı. Bu kapsamda Koçtaş’ın, Türkiye’de 14 şube ile faaliyet gösteren Türkiye Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı’nın (ZİÇEV) Adana şubesi ile aylar öncesinden bir işbirliğine gittiğini aktaran Ali Koç, “Vakfın Adana Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin yenilenme ve geliştirilme çalışmalarını üstlendik. Bu merkez Koçtaş’ın desteğiyle yenilendi, ihtiyacı olan 110 Adanalı çocuk ve gencimize hizmet vermeye devam edecek. Bu okulda en temel ihtiyaçlarını kendi başlarına karşılamayı öğrenen, çeşitli hobiler edinen bu çocukları topluma kazandırmak bizim için her şeyden daha değerli” diye konuştu.

Ali Koç, Koçtaş müşterileriyle ‘selfie’ çekti



Koçtaş’ın Adana’daki mağazasının açılışına katılan ve burada müşterilerle mağazayı gezen Ali Koç’a yoğun ilgi vardı. Mağazayı ziyaret edenler Ali Koç ile fotoğraf çektirirken, emekli Pervin Olgun ise son günlerin modasına uyup Ali Koç ile selfie yaptı. Pervin Hanım’ın kızı ise daha sonra bu fotoğrafı instagram hesabında paylaştı.