Gazete Vatan Logo

Kamp yerlerinde konaklama vergilendirilecek mi? Kampingler Konaklama Vergisi’ne dahil mi?

Konaklama Vergisi Taslak Tebliği yayınlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan taslak tebliğde Konaklama Vergisi’nin kapsamı ve hangi tesisleri kapsadığı tek tek açıklandı. Konaklama vergisi otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi tesislerden alınacak. Kamp yerlerinin de vergilendirmeye girip girmediği, kampinglerde hangi hizmetlerin vergi alınacağı da tebliğde yer aldı. Peki, Kamp yerlerinde konaklama vergilendirilecek mi? Kampingler Konaklama Vergisi’ne dahil mi? Çadır kurulan kampinglerden Konaklama Vergisi alınacak mı? İşte detaylar…

Kamp yerlerinde konaklama vergilendirilecek mi? Kampingler Konaklama Vergisi’ne dahil mi?

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı 2019 yılında hazırladığı ancak ertelediği Konaklama Vergisi ile ilgili taslak tebliğ yayınlandı. Konaklama Vergisi alınacak tesisler ve hangi hizmetlerin vergi kapsamına gireceği açıklandı.

Kamp yerlerinde konaklama vergilendirilecek mi?

Konaklama vergisinin konusunu, otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) oluşturuyor. Geceleme hizmetinin; sağlıklı yaşam tesisleri, eğlence merkezleri gibi tesislerin bünyesinde sunulması, vergilendirmeye etki etmez.

Kamp yerlerinde hangi hizmetler vergilendirme dışı bırakıldı?

Konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti vergiye tabidir. Geceleme hizmeti, konaklama tesislerinde oda veya yer tahsis etmek suretiyle verilen, tesiste günlük yatma, barınma ve kalma hizmetini ifade eder. Konaklama tesisi bakımından, geceleme hizmetini ifa etmeye yönelik odanın (birden fazla kişinin bir arada konaklayabildiği odalarda yatağın) kişinin tasarrufuna bırakılması ile birlikte hizmet sunumu başlamış olur. Geceleme hizmeti alan kişinin gecelemeyi tamamlamaksızın tesisten ayrılmasının vergilendirmeye tesiri yoktur. Kampinglerde, konaklayanların geceleme ihtiyaçlarını kendi imkânlarıyla karşılayıp karşılamaması veya gecelemenin, işletmeye ait olsun olmasın çadır, çadır-araba, çekme karavan, motokaravan, bungalov gibi ünitelerde yapılması, hizmetin geceleme hizmeti mahiyetini etkilemez.

Haberin Devamı