Gazete Vatan Logo

Kalıbını 100 milyar $’lık projeye basacak!

Urtim, 100 milyar dolarlık Bakü’deki Hazar Adaları projesinin beton kalıp ve iskele sistemlerini yapacak. 50 yapay adadan oluşan projede 1 milyon kişi yaşayacak

Kalıp ve iskele sistemleri şirketi Urtim, Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de 50 farklı büyüklükte yapay adadan oluşan ve 1 milyon kişinin yaşayacağı, 100 milyar dolarlık Hazar Adaları Projesi’nin de (Khazar Island New City) iskele ve beton kalıplarını veriyor. Hazar Adaları Projesi, Azeri işadamı Hacı İbrahim Nehramli’nin sahibi olduğu Avesta Concern şirketi tarafından Azerbaycan’ın başkenti Bakü’nün 28 kilometre güneyinde Hazar Denizi üzerinde inşa edilecek. Projede yer alması hedeflenen bin 50 metre uzunluğundaki Azerbaycan Tower ise Dubai’deki 828 metrelik Burj Halife’den 222 metre daha uzun olacak.

Dünyada benzeri yok

Urtim Kalıp ve İskele Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Urfalılar; Haydar Aliyev Kültür Merkezi, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü ve Tüpraş gibi birçok projede yer aldıklarını dünyada başka bir benzeri olmayan, 1 milyon kişinin yaşamasının planlandığı 100 milyar dolarlık Hazar Adaları projesinin de iskele ve beton kalıplarını verdiklerini söyledi. “Sadece Türkiye’de değil dünyada projeleri takip ediyoruz. Bu alanda Almanlar’ı yakaladık diyen Urfalılar, “Şu anda 25 ülkeye iş yapıyoruz. 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 20-25 büyüdük. Bu yıl da aynı oranlarda büyüme bekliyoruz. Ciromuzun yüzde 60’ı ihracattan geliyor” dedi.

Haberin Devamı

Avesta Concern Yönetim Kurulu Başkanı Hacı İbrahim Nehramli ise Türk yatırımcılarla ortaklığa hazır olduğunu belirterek, “Projeye dünyanın birçok yerinden yüklenici firma geliyor fakat Türk müteahhitlerinin projeyle ilgilenmemesine anlam veremiyorum” dedi.

2 milyar dolar harcandı

Avesta Concern’in Başkanı Hacı İbrahim Nehramli, projeye bugüne kadar 2 milyar dolar harcadıklarını söyledi. Nehramli, projenin maliyetinin 100 milyar dolar olduğunu vurgulayarak, “İlk etap 10-12 milyar, 2’nci, 3’üncü ve 4’üncü etaplar 30’ar milyara mal olacak. Spor ve eğlence merkezleri, havalimanı, restoranlar, oteller, rezidanslar, golf sahaları, konser salonları ve hipodrom olacak” dedi.