Gazete Vatan Logo

Hisselerin ümüğü sıkıldı!

Açıklamalar sert satışlara neden oldu

Hisselerin ümüğü sıkıldı!

Başbakan’ın hafta sonu özel bankalara yönelik yaptığı sert açıklamalar hisselerde sert satışlara neden oldu. Banka hisselerinde kayıplar % 4’e ulaştı, borsa % 2.48 geriledi.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın haftasonu yaptığı mitinglerde bazı şirket sahiplerini ve bankaları hedef alması borsada da yankı buldu.

Gezi Parkı protestoları ile başlayan olaylar kapsamında ‘faiz lobisi’ni eleştiren Erdoğan, “Faiz lobisi yıllarca benim milletimin alın terini sömürdü. Bundan sonra sömüremeyeceksin. Çok sabrettik. Olay sadece bu lobiyi oluşturan bir banka, üç banka kim varsa hepsi için aynı şeyi söylüyorum. Siz ki bize karşı böyle bir mücadeleyi başlattınız, bunun bedelini ağır ödeyeceksiniz” demişti.
Hisselerin ümüğü sıkıldı
Erdoğan, Türkiye’de çeteler ve mafya döneminin bittiğini ve faiz lobisinin kendisine çeki düzen vermesini gerektiğini belirterek, “Utanmadan, sıkılmadan, borsayı çökertme gayretleri içerisine girenler, borsada Tayyip Erdoğan’ın parası yok, çökersen sen çökeceksin... Spekülatörlere fırsat vermedik, yarın da vermeyeceğiz. Eğer senin spekülatörlüğünü yakaladığımız anda da ümüğünü sıkarız. Kim olursan ol, ümüğünü sıkarız” diye konuşmuştu.

İşte bu açıklamaların ardından gözler dün borsadaki özel sektör banka hisselerine çevrildi. Sertleşen siyasi söylemlerin etkisiyle Borsa İstanbul yüzde 2.48 geriledi. Düşüşe büyük banka hisselerinde yaşanan satışların önderlik ettiği gözlendi.

Bank Asya yükseldi

Borsada işlem gören banka hisseleri arasında dün en fazla değer kaybı yüzde 3.97 ile Koç Holding ve İtalyan Unicredit ortaklığı olan Yapı Kredi Bankası hissesinde yaşandı. İş Bankası C hisseleri yüzde 3.59 ile en fazla değer kaybeden ikinci banka hissesi oldu. Garanti Bankası hisselerindeki düşüş ise dün yüzde 3.41 olarak gerçekleşti.

Mevduat bankalarının hisselerinde satışlar görülürken faizsiz bankacılık yapan katılım bankalarının hisselerinde ise yükselişler oldu. Borsada işlem gören iki katılım bankasından Bank Asya yüzde 3.78 ile bankacılık endeksinde en fazla değer artışı yaşanan hisse oldu. Gün içinde yükselen Albaraka Türk hisseleri ise günü yüzde 1.04’lük kayıpla kapattı.

Cuma günü 1.88 TL seviyelerinden kapanan dolar dün 1.90 TL sınırına dayandı. Tahvil-bono piyasasında Cuma günü spot kapanış ve valörlüde son işlemlerde yüzde 6.55 seviyesinde olan 13 Mayıs 2015 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi, yüzde 6.50’den günü tamamladı.

Boyner hisseleri sert düştü

Gezi Parkı Eylemleri’ne “Ne sağcıyım ne solcu, çapulcuyum çapulcu” pankartı ile destek veren Cem Boyner de Başbakan’ın eleştirilerinden nasibini almıştı. Boyner’in borsadaki şirketleri Boyner Mağazacılık ve Altınyıldız da dün gün boyu satış baskısı altında kaldı.Kayıpların bir ara yüzde 7.42’ye çıktığı Altınyıldız yüzde 1.78, Boyner Mağazacılık ise yüzde 3.68 düştü.

Haberin Devamı