Gazete Vatan Logo

Hadi köyümüze dönelim

Et fiyatlarındaki eleştirileri değerlendiren Gıda Bakanı Çelik, “Kırsalda hayvancılığın yaygınlaştırılması için ‘Haydi köyümüze dönelim’ dönemini başlatmak istiyoruz” dedi

Hadi köyümüze dönelim

Tavan fiyat getirilmesine karşın kırmızı et gündemde kalmaya devam ederken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’ten, “Kırsalda hayvancılığın yaygınlaştırılması noktasında ‘Haydi köyümüze geri dönelim’ dönemini başlatmak istiyoruz” çıkışı geldi.

Bakanlığın ve bağlı kuruluşların 2016 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Çelik, “Türk tarımı çökmüştür” yorumunun insafsızca bir değerlendirme olduğunu aktararak, aksine Türk tarımında ciddi bir atılım bulunduğunu vurguladı.

Traktör alım gücü arttı

Üreticinin alım gücü hakkında örneklere yer veren Çelik, “Bir çiftçinin traktör alması için 2002’de 65 bin kilogram buğday satması gerekiyordu, şimdi 44 bin kilogram buğday satması gerekiyor. Bir üretici 2002’de

4 bin 500 kilogram buğday satarsa, 2015’te 2 bin 62 kilogram buğday satarsa bir buzdolabı alabiliyor” diye konuştu.

Çelik, tarımda küçük işletmelere destek konusunda çalışmalarının devam ettiğine dikkati çekerek. “Bedelsiz hayvan verme noktasında çalışma yapmak durumundayız” dedi.

Haberin Devamı


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, saman ithalatına ilişkin bir soru üzerine de 2015’te saman ihracatının 22 bin ton, ithalatın da 4 bin 600 ton olduğunu, bu rakamların olumsuz değil tam tersine olumlu bir tablo ortaya koyduğunu söyledi.

Çelik, Türkiye’de kırsaldan kente dönüş olduğunu ancak geriye dönüş için imkanları oluşturmak gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: “Kırsalda hayvancılığın yaygınlaştırılması noktasında ‘Haydi köyümüze geri dönelim’ dönemini başlatmak istiyoruz.”

ESK, et fiyatında devreye giriyor

Halkın yoğun kullandığı kıyma ve kuşbaşı ete getirilen ancak kasapların deldiği tavan fiyat uygulamasından sonra bu kez Et ve Süt Kurumu (ESK) devreye giriyor. Faruk Çelik, kırmızı et piyasasına ilişkin olarak, “İthal et demek ‘ucuz et gelecek’ demek değil. Üreticilerin maliyetlerini dikkate almazsak o zaman ülkede hayvan varlığını sürdürme imkanımız olmaz. Biz piyasanın regülasyonundan yanayız. Et ve Süt Kurumu bunu yapacak önümüzdeki günlerde” dedi. Çelik, Türkiye’de dünyanın en pahalı etinin yendiği söylemlerinin doğru olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti: “AB’de üretilen kırmızı etin yüzde 73’ü domuz eti. Domuz eti hariç kişi başına düşen kırmızı et miktarı dünyada 11 kilogram, AB’de 16 kilogram, Türkiye’de 13 kilogram düzeyinde.”

Haberin Devamı

Rusya, Çin ile telafi edilecek

Bakan Faruk Çelik, Rusya’ya tarım ürünleri ihracatının 2015’te yüzde 10 azaldığını belirterek, “Esas meselemiz pazar çeşitlemesi. Çin, G.Kore, Japonya, Tayvan, Brunei Sultanlığı ile görüşüyoruz” dedi.