Gazete Vatan Logo

G20 yol, su, elektrik olarak geri döndü!

G20 yol, su, elektrik olarak geri döndü!

Antalya’da gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi, hem Türkiye’nin tanıtımı hem de bölge ekonomisi açısından önemli kazanımlar sağladı. Zirve, sadece konaklama ve operasyon açısından bölgeye 100 milyon euro civarında gelir sağlarken tanıtıma katkısının parasal değeri ise yüzmilyonlarca dolar olarak nitelendiriliyor. Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, zirvenin Türkiye’nin tanıtımı açısından da büyük bir fırsat olduğuna işaret etti. Yılmaz, zirveyi binlerce basın mensubunun takip ettiğini anımsatarak, “Bütün dünyanın gözü Türkiye’de oldu. Dolayısıyla Türkiye’nin tanıtımı açısından da son derece başarılı bir zirve geride kalmış oldu” dedi.

Tanıtımlarda kullanabiliriz

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı (POYD) ve ABD Başkanı Barack Obama’nın konakladığı Calista Luxury Resort Genel Müdürü Ali Kızıldağ, “Antalya ve Belek açısından yıllık kazançlarımızı ortaya koysaydık böyle bir sinerji yaratamazdık. Sadece konaklama ve operasyon açısından 100 milyon euro civarında bir gelir elde edildi. Amerika Başkanı Barack Obama ve 550 kişilik ekibi otelimizde konakladı. Barack Obama’nın söylediği ‘Efsane misafirperverlik’ bizim için çok önemli bir vurgu oldu. Bunu alıp bütün tanıtımlarda kullanabiliriz” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Serik Belediye Başkanı Ramazan Çalık da G20 Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapan ilçeye her yıl yaklaşık 3 milyon turist geldiğini belirterek, “G20 Liderler Zirvesi’nin yapılmasıyla bu sayının artacağını düşünüyoruz” dedi.

Turist sayısını artıracak

İlçeye her yıl Avrupa, Rusya ve Asya’dan futbol takımlarının kamp için geldiğine işaret eden Çalık, bu potansiyelin zirveyle birlikte daha da artacağına inandığını kaydetti. Zirvenin meyvelerini turizm açısından gelecek yıllarda alacaklarını dile getiren Ramazan Çalık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çünkü zirve olaysız şekilde tamamlandı. Belek bölgesinin ve Serik’in tanıtımı çok güzel oldu. Herkes mutlu ayrıldı. Serik’e her yıl yaklaşık 3 milyon turist geliyor. G20 Liderler Zirvesi’nin yapılmasıyla bu sayının artacağını düşünüyoruz. Zirve turizm potansiyelinin artışına katkı sağlayacak.”

Haberin Devamı

ABD Başkanı Barack Obama, toplantıların ardından kaldığı otelin fitness merkezinde spor yaptı.

Saat ve ibrik hediye edildi

Barack Obama’nın otel sahipleri Zeynel Özdoğan, Ali Özdoğan, kendisi ve bazı otel müdürleri ile fotoğraf çektirdiğini kaydeden Kızıldağ, “Başkan otelin mimarisi ve doğası ile ilgili övgülerde bulundu. Otel yönetimi Amerika Başkanı’na tasarım sanatçısı Murat Uçar’a yaptırdığı üzerinde Başkan Barack Obama ve eşi Michelle Obama’nın çizimleri bulunan el yapımı saati ve Osmanlı tasarımlı bir ibrik hediye etti” dedi.

Özel TV sistemi geldi

Türk Telekom ek bir altyapı ile 500Mbit metroethernet internet hattı ayrıca 150 telefon hattı tahsis etti. Beyaz saraydan başkanın sevdiği kanallardan oluşan özel kanal sıralamalı TV sistemi getirildi. Başkan Barack Obama’nın mutfak ekibine 3 gün boyunca bir adet a la carte restoran mutfağı tahsis edildi. 2 aşcı ve 3 uşaktan oluşan ekip kendi getirdiği yiyeceklerin dışında özel kimyasal koku alan köpek taramasından sonra otelden taze sebze ve meyve tedarik ettiler.

Haberin Devamı

GOLF İÇİN SÖZ VERDİ FİTNESS İLE YETİNDİ

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya’ya golf oynamak için tekrar geleceğinin sözünü veren ABD Başkanı Obama’nın golf sahalarının kalitesini beğendiğini söyledi. Başkan Obama bu seferlik konakladığı Calista Luxury Resort’ta fitness’ı tercih etti.

ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, kentin ev sahipliği yaptığı G20 Liderler Zirvesi organizasyonunun kusursuz geçtiğini ve dünya liderlerinden tam not aldığını söyledi. ABD Başkanı Barack Obama’yı golf ve tatil için tekrar davet ettiğini belirten Başkan Türel, fırsat bulduğu takdirde Antalya’ya golf oynamak için tekrar geleceğinin sözünü veren Obama’nın, golf sahalarının kalitesini beğendiğini söylediğini açıkladı. Barack Obama ise zirve çerçevesinde konakladığı Calista Luxury Resort’ta fitness yapmayı tercih etti.

Pentagon bağlantılı oda

POYD Başkanı ve Calista Luxury Resort Genel Müdürü Ali Kızıldağ, “Fitness salonu ve SPA merkezi 05.00-23.00 saatleri arasında Amerikan heyeti için özel olarak hizmet verdi. Başkan Obama otele geldikten kısa süre sonra fitness salonuna giderek spor yaptı” dedi.

Haberin Devamı

Kızıldağ, düzenlediği basın toplantısında Obama ve heyeti için otelde gerçekleştirilen düzenlemeleri şöyle sıraladı:

- Amerikan ekibi 1 Kasım itibarı ile ön çalışmalar için otele geldi. Villalar dahil otelin tüm odaları heyete tahsis edildi. G20’nin başlaması ile otelde konaklayan Amerikalı sayısı 550’i buldu.

- Başkan Barack Obama 15 Kasım itibarı ile sabah otele giriş yaptı. Başkan kendisi için hazırlanan süper lüx villada (Villa Leo) konaklamak yerine, daha mütavazi olan kral dairesinde (Royal Suit) kalmayı tercih etti.

- Kral dairesinin tüm camlarının arkalarına kurşun geçirmez özel cam paravanlar konuldu. Ağır camların taşınması için otel teknik servisi tarafından özel araç yapıldı.

- Amerikan personelleri dahil herkes özel belirlenen giriş ve çıkış noktalarında -ray ile arandı. Özel getirilen 3 köpek sürekli olarak bomba ve kimyasal araması yaptı.

- 32 oda tamamen boşaltılarak, Pentagon bağlantılı sistem odaları oluşturuldu.

- Amerikan heyeti toplam 250 özel araçla geldi. Başkanın aracı özel bir park alanına park edilerek yerli ve yabancı güvenlik elemanlarıyla 24 saat boyunca korundu.

- Başkanın asistanları ve ekibi başkan adına personel ve otel yöneticilerine rozet, kol düğmesi, B. Obama imzalı çikolata kutuları, Beyaz Saray ibareli mini şampanya şişeleri gibi hediyeler verildi.

- Heyet konaklama süresince gazeteci alınmadı, fotoğraflar çekilmesine izin verilmedi ve çalışan personel ile gizlilik anlaşması yapıldı.

İstediği gazeteler basıldı

- Başkanın istediği gazetelerin baskısı Türkiye’ye daha geç geldiğinden, gazeteler her gün otel bünyesinde bulunan tasarım ofisinde basıldı.

- Başkan, odası yatak takımları kullanımdan üç gün önce başkanın ekibine teslim edildi. Temizlik kimyasalları ve temizlik makinaları köpekler tarafından arandı.

- Başkanın odasında sevdiği çiçeklerden (krizantem, gül, orkide) aranjmanlar yapıldı.