Gazete Vatan Logo

Fiyatta anlaşamadılar

Konut sektöründe fiyat tartışması yaşanıyor. Bazı sektör temsilcileri, kentsel dönüşümün yoğun olduğu bölgelerde evlerin yüzde 20 ucuzladığını söylüyor. Fiyatlarda düşüş olmadığını savunan İNDER Başkanı Durbakayım ise küçük ölçekli müteahhitin indirim yaptığını, genelde yüzde 10 artış olduğunu belirtiyor

Fiyatta anlaşamadılar

KONUT sektöründe son günlerde fiyat tartışması yaşanıyor. İstanbul’da kentsel dönüşümle stokların arttığı bölgeler ile lüks konutta fiyatların geriye gittiği tartışılırken, sektörün önde gelen derneklerinden İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) bunun spekülasyon olduğunu savunuyor.

Kentsel Dönüşüm Çözümleri Konferansı’nın sonuç bilgesini açıkladığı toplantıda gündemdeki fiyat tartışmasına yanıt veren İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, gayrimenkul sektöründe ‘balon’ olmadığını, bir takım fonların konutları ucuza almak için konuyu speküle ettiğini öne sürdü.

“Küçük ölçekli müteahhitler bazı zamanlarda finansman sağlamak için bir dairesini ucuz satabiliyor. Bu tip münferit satışlar piyasa değerlendirmesi için ölçü olarak görülmemeli” diyen Durbakayım, “Konut sektöründe spekülatif söylemler ve hareketler ile fiyatların aşağı çekilmeye çalışılmasına ve daha sonra toplu alım yapılmasına, borsada olduğu gibi ‘tasvip edilmeyen işlemler kategorisinde’ bakmak lazım” diye konuştu.

Haberin Devamı

TL’ye geçiş etkiledi

Durbakayım, şu değerlendirmeyi yaptı: “Dövize endeksli bazı projelerde dolar bazlı fiyatlar ayarlandı. Buna kur ayarlaması, TL’ye geçiş denebilir. Döviz ile fiyatlandırılmış gayrimenkullerdeki fiyatların, kurlardaki aşırı artışından dolayı yeniden ayarlanması gayet doğaldır. Aşırı artan kur gerçek maliyet artışlarını yansıtmamaktadır. Geçen seneye göre olan kur artışı yüzde 20 seviyelerine olup bu farkı dövizle satan firmaların indirim olarak yansıtması yanlış bir algıya sebep oluyor. Bu algı fiyatların geri gittiği şeklinde empoze ediliyor. Oysa asıl olan TL bazındaki fiyatlama olup bir geriye gidiş söz konusu olamayıp, geçen seneye göre yüzde 8-10 arası artış söz konusudur.”

Fikirtepe’de istikrar sürüyor

Fikirtepe Platformu Başkanı Ali Nuhoğlu, Fikirtepe’de 32 yapı adasında inşaat yapıldığını belirterek. “1 ay içinde teslimlere başlayacak firmaların mevcut olduğu gibi kaba inşaatları tamamlayarak ince işlerine başlayan, teslim sürecine yaklaşmış, firmalarımız da var” dedi. Nuhoğlu, Fikirtepe’de fiyatların 4 bin lira seviyesinden başladığını, bugün 8-10 bin lira bandında olduğunu belirterek, “Bölgede fiyatlar düşmüyor, istikrarlı yükseliyor” diye konuştu. İller Bankası, Kiptaş gibi kamu kuruluşlarının faaliyete başladığını kaydeden Nuhoğlu, 2017’nin Fikirtepe yılı olacağını ifade etti.

Haberin Devamı