Gazete Vatan Logo

Faizsiz bankaların yüksek faiz isyanı

Yüksek faizin zorladığı bankalar da var. Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Akyüz, “Bankalar kendi arasında faiz yarışına girdi. Faiz artışı katılım bankalarını zorluyor. Faizler düşerse daha rekabet edebilir hale gelebiliriz” dedi

Faizsiz bankaların  yüksek faiz isyanı

Yüzde 15’lere çıkan faiz oranları katılım bankalarını zorda bıraktı. Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz, bankaların kendi arasında faiz yarışına girdiğini belirterek, “Faiz artışı katılım bankalarını zorluyor” açıklamasını yaptı.

Akyüz, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım’ın sektörde büyük bir boşluğu doldurduğunu ifade ederek, katılım bankalarının şube sayısının bine yaklaştığını, katılım bankalarında 14 bin 867 kişinin istihdam edildiğini, 7 Eylül itibarıyla sektörün topladığı fon miktarının geçen yılın sonuna kıyasla yüzde 14 artarak 96 milyar 674 milyon liraya ulaştığını söyledi. Akyüz, “Bu fonların 52.2 milyar lirası TL,

40.8 milyar lirası da yabancı para cinsinden oluşuyor. Aynı dönemde geçen yılın sonuna göre TL fonlar yüzde 7, YP fonlar yüzde 24 artış gösterdi” diye konuştu.

Yüzde 20 büyürüz

Akyüz, bu yılın sonunda katılım bankacılığında yüzde 20’nin üzerinde büyüme beklediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Faizlerin yüksek olması katılım bankalarını zorluyor. Bankalar faiz taahhüdünde bulunuyor, katılım bankaları olarak biz kazandığımız parayı dağıtıyoruz. Bankalar kendi arasında faiz yarışına girdi. Yüzde 14-15 mevduata verilen faizler var. Faiz artışı katılım bankalarını zorluyor. Faizler düşerse biz daha rekabet edebilir hale gelebiliriz. Faiz yarışı bizi sıkıntıya sokuyor.”

Haberin Devamı

Faizlerin inmesi için enflasyonun düşmesi gerektiğini vurgulayan Akyüz, hükümetin aracılık maliyetlerini aşağı çekmesi, bankacılık sisteminin sağlam olabilmesi için bankaların kâr etmesi gerektiğini söyledi.

PTT katılım bankası kurmak istiyor
TKBB Genel Sekreteri Osman Akyüz, yeni katılım bankalarının yolda olduğunu söyledi. İslam Kalkınma Bankası’nın iştiraklerinden bir kurumun Adabank ile ilgilendiği duyumunu aldıklarını belirten Akyüz, Adabank’ı alanların katılım bankacılığı sektörüne girebileceğini söyledi. Akyüz, Türk Ticaret Bankası’nın katılım bankası olarak sektöre tekrar gireceğinden söz edildiğini, Emlak Bankası’nın yeniden faaliyete geçerek katılım bankası olacağına dair bilgiler olduğunu, PTT’nin de bu alana girmek istediğine dair duyumların konuşulduğunu söyledi.
Kârda zirveyi gördüler
Bankacılık sektörü, bu yılın ilk yarısında 25.4 milyar lira ile tüm zamanların en yüksek ilk yarı net kâr rakamına ulaştı. Bu yılın ilk yarısında bankaların elde ettiği toplam faiz geliri 114 milyar 953 milyon, faiz gideri 59.8 milyar lira olurken, net faiz gelirleri 55.2 milyar liraya yükseldi. Bankaların faiz dışı gelirleri bu yılın Ocak-Haziran döneminde yüzde 6 artarak 27 milyar 202 milyon liraya ulaştı. Faiz dışı gelirler içinde yer alan kredilerden alınan ücret ve komisyonların payı yüzde 14.8 oldu. Ücret ve komisyonlardan elde edilen gelir de yüzde 17.8 artarak 4 milyar lirayı aştı.

Haberin Devamı