Gazete Vatan Logo

Esse için yeni hamle

Geçen yıl satılan ve akabinde sıkıntıya düşen, mağazalara mal koyamayan Esse için umut ışığı doğdu. Şirketin yeni sahipleri Erhan Abaz, Atilla Okumuş ve Cüneyt Yağcı, bir Arap fonla el sıkışmak üzere...

Esse için yeni hamle

Tefal’in Türkiye’deki ilk personeli ve müdürü olan Semih Şeftali, buradan ayrılıp kurduğu Esse’yi geçen yıl Zorlu Grubu’na satacaktı. Zorlu ile anlaşan Şeftali, imza atılması beklenirken Esse’yi sürpriz bir şekilde Erhan Abaz, Cüneyt Yağcı ve Atilla Okumuş’a sattı. Ancak satın almadan 6 ay sonra işler bozulmaya başladı. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra sancı daha da büyüdü. Personelin eleman alamadığı, mağazalara koyacak ürün kalmadığı konuşuldu. Birçok mağaza için de kapatma kararı alındı.

Perakendeci devrede

Esse’nin içinde olduğu darboğazın aşılması için bu kez ortaklar ve tedarikçiler el ele verdi. Bir şirket kuruldu ve alacaklı konumundaki perakendeciler devreye girdi. Borçların yapılandırılması ve mağazaların ürünsüz kalmaması için harekete geçildi. Ancak krizi aşmak yine de mümkün olmadı. Perakende kulislerine göre Esse’nin ortakları şimdi de Arap bir fonla masaya oturdu. Ortakların fonla el sıkışma aşamasına geldiği ifade ediliyor.

Sektör yetkilileri, “Satış konusunda ciddi aşama katedildi. Anlaşma olduğu taktirde Esse için sancılı dönem ciddi anlamda sona erecek” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Eski müdür ve bayi aldı

ESSE’NİN kurucusu Semih Şeftali gibi yeni sahiplerinin de Tefal ile ortak yanları var. Erhan Abaz’ın Esse’de yüzde 80 hissesi bulunuyor. Abaz, Tefal’in outlet mağazalarını açan ve 20 civarında mağazayı Tefal’e geri satan bir işadamı. Yüzde 10 hissesi olan Cüneyt Yağcı, Tefal’in eski genel müdürü. Yüzde 10 hissenin sahibi Atilla Okumuş da Jumbo’nun eski müdürü.

Tencere ve tavada liderdi

2002 yılında kurulan Esse, 2015 yılında zirvedeydi. O yıl 153 mağazaya ulaşan Esse, yıllık 1 milyon tencere tava satışıyla da Türkiye’de kuruluşunu yaptığı Tefal’i geçti. Esse, tencere ve tavada hem ciro hem adette pazar birincisi oldu. Esse’nin 250 milyon TL’ye yaklaşan cirosunda tencere ve tavaların payı yüzde 33 oldu.