Gazete Vatan Logo

Dev ihalede rekor teklif!

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), İstanbul Anadolu Yakası, Toroslar, Vangölü ve Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin özelleştirilmesi ihalelerini tamamladı. Buna göre, elektrik özelleştirme ihalelerinde en yüksek teklifler Toroslar için 1 milyar 725 milyon dolar, Dicle için 387 milyon dolar, Vangölü için 118 milyon dolar ve İstanbul Anadolu Yakası için ise 1 milyar 277 milyon dolar oldu. 4 elektrik dağıtım şirketinin özelleştirme ihalesinde alınan en yüksek tekliflerin toplamı 3 milyar 457 milyon dolar oldu.

ÖİB, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (TEDAŞ) bağlı şirketleri olan İstanbul Anadolu Yakası, Toroslar, Vangölü ve Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’deki, TEDAŞ’a ait yüzde 100 oranındaki hisselerin özelleştirme ihaleleri nihai pazarlık görüşmelerini tamamladı. İhaleler, ÖİB’de Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kırşan’ın başkanlığında gerçekleştirildi.

AYEDAŞ’TA EN YÜKSEK TEKLİF

İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ’nin (AYEDAŞ) TEDAŞ’a ait yüzde 100 oranındaki hissenin özelleştirme ihalesi nihai pazarlık görüşmesinde, en yüksek teklifi 1 milyar 227 milyon dolarla Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ verdi.

AYEDAŞ ihalesine, Eksim Ortak Girişim Grubu (OGG), Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ, Aksa Elektrik AŞ, Fina Enerji-Fina Limancılık OGG, Alsim Alarko AŞ ve Park Holding AŞ katıldı. Nihai pazarlık görüşmesinde ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alınırken, bu turda en yüksek tutar 652 milyon dolar olarak gerçekleşti. Elemeli yazılı turların birincisinde Park Holding AŞ, ikincisinde ise Eksim OGG en düşük teklifi vererek elenen katılımcı oldu. Daha sonra, Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ, Aksa Elektrik AŞ, Fina Enerji-Fina Limancılık OGG ve Alsim Alarko AŞ ile açık artırmaya geçildi. Bu aşamada ise açık artırmada başlangıç tutarı 1 milyar 165 milyon dolar, artırım aralığı ise 2 milyon dolar olarak belirlendi. Açık artırmalı turda sırasıyla Fina Enerji-Fina Limancılık OGG, Alsim Alarko AŞ çekildi. Aksa Elektrik AŞ ile Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ arasındaki karşılıklı fiyat artırımının ardından, Aksa Elektrik AŞ yetkilileri ihaleden çekildiklerini açıkladı. Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ, ihalede en yüksek teklifi 1 milyar 227 milyon dolarla veren katılımcı oldu.

İstanbul’un Anadolu yakasına elektrik dağıtım hizmeti veren AYEDAŞ’ın 2 milyon 391 bin 859 abonesi bulurken, bölgede kayıp-kaçak oranı yüzde 8 düzeyinde.

TOROSLAR İÇİN EN YÜKSEK TEKLİF

Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ’nin TEDAŞ’a ait yüzde 100 oranındaki hissenin özelleştirme ihalesi nihai pazarlık görüşmesinde, en yüksek teklifi 1 milyar 725 milyon dolarla Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ verdi.

Toroslar Elektrik’in ihalesine Aksa Elektrik AŞ, Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ, Doğu Akdeniz Ortak Girişim Grubu (OGG), Çalık Enerji AŞ, Eksim OGG, Park Holding AŞ, Alsim Alarko AŞ, Elsan Elektrik Gereçleri AŞ ve Fina Enerji-Fina Limancılık OGG katıldı. Nihai pazarlık görüşmesinde ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alınırken, bu turda en yüksek tutar 1 milyar 10 milyon dolar olarak verildi. Daha sonra ise 3 elemeli tura geçildi. 1. elemeli yazılı turda Elsan Elektrik Gereçleri AŞ, 2. elemeli yazılı turda Eksim OGG, 3. elemeli yazılı turda ise Alsim Alarko AŞ en düşük teklifi vererek elenen katılımcılar oldu.

Elenen katılımcıların ardından kalan 6 firmayla açık artırma süreci başladı. Açık artırmada başlangıç tutarı 1 milyar 635 milyon dolar, artırım aralığı ise 2 milyon dolar olarak belirlendi.

Açık artırmalı turda sırasıyla Park Holding AŞ, Aksa Elektrik AŞ, Doğu Akdeniz OGG, Çalık Enerji AŞ çekildi. Fina Enerji-Fina Limancılık OGG ile Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ arasındaki karşılıklı fiyat artırımının ardından Fina Enerji-Fina Limancılık OGG yetkilileri ihaleden çekildiklerini açıkladı. İhalede en yüksek teklifi 1 milyar 725 milyon dolarla Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ verdi.
Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ, Adana, Gaziantep, Hatay, Mersin, Osmaniye ve Kilis illerine hizmet sunuyor. Abone sayısı 2 milyon 882 bin 865 olan Toroslar’ın kayıp-kaçak oranı ise yüzde 11 civarında bulunuyor.

VANGÖLÜ İÇİN EN YÜKSEK TEKLİF

Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ’nin TEDAŞ’a ait yüzde 100 oranındaki hissenin özelleştirme ihalesi nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi 118 milyon dolarla Türkerler İnşaat AŞ verdi.

İhalede ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alınırken, birinci elemeli yazılı turda ihaleye katılmamasına rağmen daha önce verdiği yazılı teklifi geçerli olan Gen-Pa Telekomünikasyon ve İletişim Hizmetleri Sanayi ve Ticaret AŞ, en düşük teklifi verince elendi. 2. elemeli yazılı turda ise Limak İnşaat AŞ en düşük teklifi vererek elenen katılımcı oldu.

Kalan 3 firmayla açık artırmaya geçilirken, açık artırmada başlangıç tutarı 103 milyon dolar, artırım aralığı ise 500 bin dolar olarak belirlendi. İhalenin açık artırma bölümünde ilk olarak İşkaya Doğu Ortak Girişim Grubu, ikinci olarak ise Özyazıcı İnşaat-Doğu Otomotiv OGG çekildi. İhalede en yüksek teklifi 117 milyon 500 bin dolarla veren Türkerler İnşaat AŞ, 500 bin dolar daha artırım yaparak teklifini 118 milyon dolara çıkardı. İhale bu fiyatla tamamlandı.

Van, Bitlis, Hakkari ve Muş illerine hizmet veren Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ'nin 458 bin 971 abonesi bulunurken, bölgenin kayıp-kaçak oranı ise yüzde 52 düzeyinde.

DİCLE İÇİN EN YÜKSEK TEKLİF

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ’nin TEDAŞ’a ait yüzde 100 oranındaki hissenin özelleştirme ihalesi nihai pazarlık görüşmesinde, en yüksek teklifi 387 milyon dolarla İşkaya Doğu OGG verdi.

İhalede ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alınırken, bir elemesiz, 2 elemeli yazılı tur şeklindeki ihalenin 1. elemeli yazılı turunda en düşük teklifi veren Limak İnşaat AŞ elendi. 2. elemeli yazılı turda Fine Enerji-Fina Limancılık Ortak Girişim Grubu (OGG) en düşük teklifi vererek elenen diğer katılımcı oldu. Kalan 4 firmayla açık artırmaya geçilirken, Açık artırmada başlangıç tutarı 225 milyon dolar, artırım aralığı ise 1 milyon dolar olarak belirlendi.

Açık artırmalı turda ilk çekilen Fernas İnşaat AŞ olurken, ihale Çalık Enerji AŞ, Mes AŞ-İskur AŞ OGG ve İşkaya Doğu OGG arasındaki karşılıklı fiyat artırımlarıyla devam etti.
37. tura gelindiğinde Mes AŞ-İskur AŞ OGG ihaleden çekildi. Çalık Enerji AŞ ile İşkaya Doğu OGG arasında devam eden ihalede, Çalık Enerji AŞ yetkilileri 44. turda çekilirken, İşkaya Doğu OGG 386 milyon dolarla en yüksek teklifi veren firma oldu.

İşkaya Doğu OGG yetkilileri, Komisyon Başkanı Kırşan’ın jest talebi üzerine 1 milyon dolar daha artırım yaparak tekliflerini 387 milyon dolara yükseltti ve ihale bu fiyatla tamamlandı. Dicle Elektrik Dağıtım AŞ, Diyarbakır, Şanlıurfa, Siirt, Mardin, Batman ve Şırnak illerine hizmet sunuyor.

Haberin Devamı