Gazete Vatan Logo

‘Çok kazandılar’ deniyor ama cazibesini yitiriyor

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Özince, bankacılığın kârını transfer edemediğini belirterek, “Ne kadar çok para kazandı deseniz de yatırımcı için cazip olmuyor” dedi

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, bankacılık sektörünün ‘kârın transfer edilemediği’ bir alan olduğu için yatırımcılar için cazibesini kaybettiğini söyledi. CEO Club Dijital Bankacılık Zirvesi’nde soruları yanıtlayan Özince, “Türk bankacılık sektöründe giderek sermayedar, özellikle özel sermayedar yavaşlamaya başlıyor. Yavaşlamanın da bana göre nedenleri Türkiye’nin istikrarsızlıkları, belirsizlikleri” dedi.

Ersin Özince, sermayenin yavaşlamasıyla ilgili olarak şu tespitleri yaptı: “Seçimleri geçelim, yeni parlamenter aritmetiği görelim, ekonomi yönetimini görelim, ondan sonra sanıyorum doğru değerlendirmeler yapmak mümkün olacak. Ama sonuç itibariyle bankacılık sektörü, girenlerin dahi kârını transfer edemediği bir alan olduğu için, yani ne kadar çok para kazandı diye yazsanız da, yatırımcısı için o kadar cazip bir sektör olmaya devam etmiyor.”

Sektör yüzde 10 büyür

Özince, Türkiye’de bankacılık sektörünün yine de uluslararası emsallerine nazaran reel anlamda daha iyi büyüdüğünü belirterek, geçen yıllardaki gibi iki haneli rakamlar olmasa da yüzde 10’ların üzerinde büyüyebileceklerini kaydetti. Özince, bankacılık sektörünün üzerine çok fazla gidilmemesi gerektiğini söyledi ve ekledi: “Bankacılık sektörünün de hataları olmuştur muhakkak. Ama serbest piyasa ekonomisinin uygulandığı ülkelerde bir sektöre çok fazla vurursanız bunun arkasında sadece iktisadi değil, siyasi nedenler de arıyorum ben artık.”

Haberin Devamı

Türkiye’de kriz yok

Ersin Özince, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ekonomide şu andaki bu geçici kriz aşılacaktır” sözlerinin hatırlatılması üzerine şunları kaydetti: “Bu konuda daha önce yaptığım beyanlar doğru yansımadı veya doğru anlaşılmadı. O nedenle Sayın Cumhurbaşkanımızın değerlendirmesine atfen veya cevaben değil ama ben Türkiye’de bir kriz ortamı olduğunu zannetmiyorum. Öyle bir şey hissetmiyoruz. Ama ‘Kriz olmaz’ diyerek de çalışacak, iş yapacak lüksümüz yok. Onun için de istikrar diyorum işte. ‘İstikrar lazım’ derken ‘İstikrarsızlık kriz nedenidir’ demek amacıyla söylüyorum.”

Haberin Devamı

Kurdan herkes kadar endişeliyim

Ersin Özince, “Kurla ilgili bir endişeniz var mı?” sorusunu şöyle cevapladı:

“Var tabii. Herkesin ne kadar varsa benim de o kadar var. Tabii ki uluslararası dalgalanmalara en fazla maruz kalan bir ülke olmak, hele finans alanında, yatırım alanında iş yapanlar açısından çok daha riskli. Ama bunun çaresi de mali sektörümüzün derinleştirilmesi ve tabii ki hepimizin istikrara inanması. Herkesin sürekli istikrara omuz vermesi lazım. Yani sandalı sallamanın hiçbir faydası olmadığını görüyoruz. Önemli olan sandalın dengeli olmasıdır.

O da mali sektörün derinliğidir. Mali sektörümüz son derece sığ. Bu sadece dövizde değil, borsada da kendini sürekli gösteriyor.”