Gazete Vatan Logo

Çin’e deri ayakkabı ihraç etti!

Çin’e hakiki deri ayakkabı ihraç etti

Ayakkabı üretiminin yüzde 70’ini yurtiçinde yaptıran ve 2014 yılında konsept değiştirmeye hazırlanan Arow, herkesin maliyet düşüklüğü nedeniyle üretim yaptırdığı Çin’e hakiki deri ayakkabı ihraç etti.

Türk ayakkabı sektöründe 30 yıllık bir marka olan Arow, 2014 yılından itibaren önemli bir çıkış yapmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki yıldan itibaren konsept değiştirecek olan Arow, şu anda 63 olan mağaza sayısını 2014 ve 2015’te 10’ar mağaza açarak 83’e çıkaracak, 650 civarında olan satış noktasını da arttıracak.

Üretiminin yüzde 70’ini yurtiçinde yaptıran ve ithalatın üretimdeki payını yüzde 15’lere kadar düşüren Arow, herkesin maliyet düşüklüğü nedeniyle üretim yaptırdığı Çin’e bu yıl hakiki deri ayakkabı ihraç etme başarısını gösterdi.

Yurtdışından talep var

Yaklaşık 11 ay önce Arow Mağazacılık’a Genel Müdür olarak gelen Selim Taşkın, “Üretimin yüzde 20’sini biz yapıyoruz. Geçen yıldan bu yana ithalatı azalttık. Yüzde 15’ler civarına düşürdük. Bu yıl Çin’e iki parti hakiki deri ayakkabı ihracatı gerçekleştirdik. Çin çok büyük bir pazar. Bu pazarla ilgili çalışmalarımız sürecek. Ayrıca Rusya ve Ukrayna pazarlarına bakıyoruz. Hollanda ve Irak’tan da mağaza açma talebi var. Ama biz kendimiz mağaza açmayacağız, franchise vereceğiz” değerlendirmesini yaptı.

Arow’un her departmanının kendi konusunda derinleşmiş uzman olması için çalıştıklarını, yüzlerce mağaza açma hedefleri olmadığını kaydeden Taşkın, güçlü bir marka haline gelmek istediklerini vurguladı. Taşkın, sözlerini şöyle sürdürdü:

Konsept değişiyor

“Bu yıl ciromuzu yüzde 15, metrekare bazında kârımızı yüzde 32 oranında büyüttük. Yaklaşık 1 yıl daha altyapımızı güçlendirmek için uğraşacağız. Her yerde mağaza açalım, uçalım demiyoruz. Verimliliğe odaklandık. 2014’ün Arow için çıkış yılı olmasını hedefliyoruz ve ona göre hazırlanıyoruz. Bunun için daha şık, daha farklı bir mağaza konsepti hazırlıyoruz. Riske girmeden, istikrarlı büyüyen, çok güçlü bir Arow yaratmak hedefiyle yola çıktık. Geçen yıla kadar daha çok Anadolu’ya hitap eden bir koleksiyonumuz vardı. Bu sene çok keskin ve hızlı bir değişim gerçekleştirdik. Çok moda ürünler geliştirdik. Çünkü Arow’u kalitesi iyi, modayı yakalamış, biraz daha butik ve müşteriye yakın marka haline getirmekten yanayız. Dolayısıyla 2014 yılına yeni bir kimlik ve konseptle gireceğiz.”

Bayiler hariç 1.4 milyon çift sattı

SELİM Taşkın, bayileri hariç kendi mağazalarında yılda 1.4 milyon çift ayakkabı sattıklarını anlattı. Net rakamlara sahip olmamakla birlikte Türk insanının yılda 2.5 çift ayakkabı aldığının ifade edildiğini kaydeden Taşkın, bu rakamın Avrupa’da 5, Amerika’da ise 7 çift olduğunu sözlerine ekledi.

Haberin Devamı