Gazete Vatan Logo

Cep’te taksit sınırını aşacak proje!

Media Markt CEO’su Bülent Gürcan, cep telefonunda taksit sınırını aşmak için çözüm aradıklarını belirterek, “Avrupa’daki gibi bireysel kredi üzerinden taksitli satış yöntemi bize uygun görünüyor” dedi.

BDDK’nın kredi kartında taksiti sınırlayan ve başta telekomünikasyon olmak üzere bazı kalemlerde taksiti tamamen kaldıran düzenlemesiyle ilgili tartışmalar sürerken, piyasa düzenlemeyi by-pas edecek kendine özgü formüller yaratıyor. Düzenleme 24 ay taksitle telefon satan GSM operatörlerini kapsamadığı için, büyük parakendeciler ile mağazalar kendi çözümlerini yaratmanın peşinde.

Formül aranıyor

MediaMarkt da yeni düzenlemeden etkilecek markaların başında geliyor. Bununla ilgili en kritik değerlendirme Media Markt CEO’su Bülent Gürcan’dan geldi.

Gürcan, “düzenlemeden en az etkilenmek için nasıl bir önlem alacaklarına” ilişkin soruya, “Bankalarla konuşuyoruz. Vatandaşlar bireysel kredi alabilirler mi? Yani alışverişi kredi kartı yerine bireysel krediler üzerinden yapmak. Avrupa örneklerini inceliyoruz. Orada da bankaların bireysel kredileri üzerinden taksitli satışlar var. Bize uygun görünüyor, görüşmelerimiz sürüyor” diye yanıt verdi.

Bu yöntemin sorunu büyük ölçüde çözebileceğini belirten Gürcan, AVM’lerde bankaların pazar günleri de açık olduğu hatırlattı.

Gürcan, BDDK düzenlemesinin kendilerini etkileyeceğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “BDDK’nın yaptığı düzenleme, piyasada rekabeti bozucu bir düzenleme niteliği taşıyor. Çünkü bizler düzenlemeden doğrudan etkilenirken, GSM operatörleri telefon faturalarına yansıtarak, vatandaşa 24 ay taksitle cep telefonu satmaya devam edecek.”

Düzenleme bekliyoruz

BDDK’dan piyasayı bozmayacak rekabeti engellemeyecek şekilde bir düzeltme beklediklerini kaydeden Gürcan, “GSM operatörleri satabiliyor, onlara yasaklamadınız onlara da yasaklayın şeklinde değil, tam tarsi piyasadaki rekabeti bozmadan bize yeniden esneklik tanıyacak bir düzeltme bekliyoruz” diye konuştu.

KUR ZAMMI GELİYOR

BÜLENT Gürcan, son dönemde kurlarda yaşanan yükselişin fiyatlara ne zaman yansıyacağına ilişkin sorulara da “Kur farkından kaynaklananzamlar henüz fiyatlara yansımadı. Biz yeni ithalat paketleri gelmeden yansıtmayacağız. Ancak yeni ürünler geldikçe, yeni ithalatlar yapıldıkça kur farkları da fiyatlara yansıyacak. Dolayısıyla Şubat başından itibaren peyder pey kur farklarından kaynaklanan zamlar başlar” diye konuştu.

‘İnsanlar cep’e düşkün kararla değişmez bu’

MEDIA Markt’ın Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü Marcus Tengler, Türkiye’de cep telefonu kullanımıyla ilgili ilginç bir tespit yaptı. Tengler, “Türkiye’de insanlar cep telefonuna çok düşkün, çok bağlılar. Bu kültürel olarak değişmeden, aldığın kararlarla değiştiremezsin. Toplumsal ve kültürel değişimi olmadan dışardan suni kararlarla, bu alışkanlığı değiştirin demek çok anlamlı değil” diye konuştu.

Haberin Devamı