Gazete Vatan Logo

Bitcoin ne kadar düşer? Bitcoin yorum| Bitcoin kaç dolar, yükselir mi, kaç TL, bitcoin neden düşüyor?

Bitcoin alanlar, piyasada yaşanan çöküşle birlikte dolar bazında yüzde 61 kayıp yaşadı. Bitcoinde bu dalgalı seyir ilk değil. Bitcoin 2011'de 2 ayda yüzde 2970 yükselip daha sonra 5 ayda yüzde 93 düşmüş, 2013'te ise 4 ayda yüzde 1669 yükselip sonraki 3 ayda yüzde 95 değer kaybettirmişti. Aynı şekilde 2017-2018 döneminde de önce yüzde 1965 kazandırmış, sonra yüzde 84 kaybettirmişti. Bitcoin 2021'de de ilk 4 ayda yüzde 117 yükselmiş, sonraki 3 ayda yüzde 53 kaybettirmişti. Peki, Bitcoin kaç dolar, yükselir mi, kaç TL, bitcoin neden düşüyor? Bitcoin ne kadar düşer? İşte Bitcoin yorumu…

Bitcoin ne kadar düşer? Bitcoin yorum| Bitcoin kaç dolar, yükselir mi, kaç TL, bitcoin neden düşüyor?

Kripto piyasası çöküş yaşıyor. Dolara endeksli olan sabit coinlerdeki çöküş, altu coinleri de vurdu. TerraUSD ve Luna'da yaşanan çöküş Bitcoin'i ve altcoinleri alt üst etti. ABD enflasyon verisinin beklentiyi aşması sonrası piyasa dün gece saatlerinde çöktü. Kripto paraların toplam piyasa değeri 253 milyar dolarlık satışla 1 trilyon 433 milyar dolardan 1 trilyon 180 milyar dolara indi. Sabah saatlerinde günlük değer kaybı yüzde 14’e ulaşan Bitcoin 27 bin doların altına geriledi. Bu Aralık 2020’den bu yana en düşük seviye. Bu panik havasıyla Bitcoin son bir ayda yüzde 30’un üzerinde değer kaybetti. Kripto piyasasındaki çöküş Solana, Cardano, Ripple ve Dogecoin’deki değer kaybı yüzde 30’u aştı.

BİTCOİN NE KADAR DÜŞER, YÜKSELİR Mİ?

Bitçi Teknoloji CEO’su Onur Altan Tan CNN’e yaptığı açıklamada, “son günlerde yaşanan düşüşleri değerlendirdi. Tan “Kripto dünyasında volatilitenin arttığı günler yaşıyoruz. Özellikle Bitcoin’de son günlerde yaşanan hızlı düşüşler, ‘ayı sezonu’ vurgusunu da güçlendirmiş durumda. Bitcoin dünyada en fazla kullanılan ve yatırım yapılan kripto para olarak çok daha ön planda olsa da özellikle alt coinlerdeki düşüş çok daha keskin. Bazı kripto paralarda yüzde 90’lara varan düşüşler de görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kripto para piyasasındaki düşüşün ana sebebi olarak Fed’i öne çıkaran Tan “Volatilitede en belirleyici haber kaynaklarından birisi şüphesiz Fed. Fed’in bilanço daraltacağını artık daha yüksek sesle söylemeye başlaması, piyasalardaki aşağı yönlü harekete neden olan birincil neden. Fed’in bilanço daraltmaya aktif olarak başlamasıyla bu hareketin hızlanabileceğine yönelik yorumlar yapılsa da ben genel olarak bu beklentinin piyasa tarafından satın alındığını ve bugünkü hareketin de temel olarak bu beklentinin bir parçası olduğunu düşünüyorum. İtibarlı çok sayıda finans kuruluşunun da görüşü bu şekilde. Ama kısa vadede piyasa hareketlerini kestirmenin zorlaştığı, öngörünün azaldığı günlerdeyiz” açıklamasını yaptı.

Tan “Artık kripto para teknolojisi günümüz dünyasının bir gerçeği. Ekonomide bugün geçerliliğini tüm sisteme kabul ettirmiş bir para devrimi. Ve biz bu devrimin henüz çok başındayız. Bitcoin’in hayatımıza girmesinin üzerinden sadece 13 yıl geçti. Bugün yatırımcıların cüzdanlarında yer alan çoğu kripto varlık 2-3 yıl önce ortada yoktu” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

“HABER ODAKLI DÜŞÜŞLER AZALIYOR”

Piyasada spekülatif hareketlere neden olan haberler nedeniyle düşüşlerin azaldığına dikkat çeken Tan şu sözleri söyledi: “Haber odaklı düşüşlerin etkisi de piyasada her geçen gün azalıyor. Evet, yüzde 10-15’lik düşüşler gerçekten cüzdanlarda negatif etki yaratabiliyor ama aynı ya da benzer haberlerin geçmiş dönemde yüzde 40-50’lik düşüşleri tetiklediğini de hatırlamamız gerekiyor. Benzer bir durum yükseliş dönemleri için de geçerli. Yakın geçmişte, ABD’den, Çin’den ya da kurumsal bir şirketten gelen olumlu haberler piyasayı çok ciddi şekilde etkilerken bu etki şimdi çok daha az. Bu da, geniş perspektifte, kripto paraların bir yatırım aracı olarak piyasada kabul edildiğinin bir göstergesi. Bu durumu, küresel ölçekteki kullanıcı sayısından, toplam işlem hacminden de teyit etmek mümkün”

Haberin Devamı

“TAHMİN YÜRÜTMEK ÇOK GÜÇ”

Aşırı volatil seyreden kripto para piyasasında tahmin yürütmenin zor olduğunu belirten Tan “Dolayısıyla, kısa vadede fiyat odaklı tahmin yürütmek şu an için çok güç olsa da blockchain teknolojisinin ve kripto varlıkların önümüzdeki dönemde çok daha güçleneceğini ve dünya ekonomisindeki yerlerini güçlendireceklerini düşünüyorum. Şu an yaşadığımız aslında bir doğum sancısı gibi. Bu sancılar bir süredir tekrarlanıyor, benzer sancıları ya da hızlı yükselişleri piyasada görmeye devam edeceğiz” dedi.

Öte yandan 2022 yılı sonunda Bitcoin’in çok yüksek miktarlara ulaşacağını iddia eden uzmanlar düşüş karşısında suskunluklarını koruyorlar.

BİTCOİN NEDEN DÜŞÜYOR?

UST ve LUNA krizi üzerine ABD'de enflasyon beklentileri aşınca kripto para piyasası adeta çöktü. Kripto paralardaki düşüşün ana sebebi olarak ABD Merkez Bankası’nın almış olduğu Faiz artırım aksiyonu başrol oynuyor. Fed faizi 50 baz puan artırarak yüzde 1’e yükseltti. ABD’de yükselen enflasyonu dizginlemek için faiz artırım politikası uygulayan Fed, enflasyonda düzelme görülmezse ilerleyen aylarda da faiz artıracağını açıkladı. Bu gelişmeyle birlikte dolar küresel piyasalarda güç kazanırken ABD borsalarına sert satışlar geldi. Yüzde 3 civarında düşüş yaşayan ABD borsaları nedeniyle kripto paralarda da sert gerilemeler görüldü.

Haberin Devamı

BİTCOİN KAÇ DOLAR, KAÇ TL?

Bitcoin günlük yüzde 12 değer kaybederken Ethereum'daki kayıp yüzde 20'yi buldu. Binance Coin yüzde 22 değer kaybederken, Ripple yüzde 29, Solana yüzde 31, Cardano yüzde 28, Dogecoin ise yüzde 29 düştü. LUNA'da ise kayıp yine yüzde 96 oldu. Kripto paraların toplam piyasa değeri 1 günde 253 milyar dolar eriyerek 1 trilyon 433 milyar dolardan 1 trilyon 180 milyar dolara çekildi. Bitcoin 12 Mayıs bugün ise anlık olarak 25 bin 511 dolar seviyelerinde geri çekilmeye devam ediyor.