Gazete Vatan Logo

Araplar’ın iftarlığı Mısır Çarşısı’ndan

Geleneksel Ramazan alışverişi için bu yıl Araplar da Eminönü’nü tercih etti. Özellikle sucuk, pastırma, kavurma ve lokuma ilgi gösteren Araplar, girdikleri dükkanlarda 3-5 bin TL’lik alışverişlerle reyonları boşaltmaya başladı

Araplar’ın iftarlığı Mısır Çarşısı’ndan

Ramazan ayına sayılı günler kaldı. 15 Mayıs Salı gecesi ilk sahura kalkılacak. 14 Haziran Perşembe gününe kadar günde 16 saati aşkın süre oruç tutulacak. Ramazan ayı öncesi kahvaltılık, hurma ve lokum gibi yiyecek alışverişlerini yapmak isteyenler çeşitin bol olduğu Eminönü’nün yolunu tuttu. Dükkanlar önünde şimdiden kuyruklar oluşmaya başladı. Ancak en çok ilgi Arap turistlerden geldi. Ramazan alışverişini Eminönü’nden yapan turistler, girdikleri dükkanlarda 3-5 bin TL’lik şarküteri ürünü, lokum ve kuruyemiş alarak reyonları boşalttı.

Fiyatlar yüzde 5 arttı

Ramazan ayından önceki fiyatların değişmediğini ancak geçen yılın fiyatlarıyla bu yılın fiyatları arasında yüzde 5’lik bir artış olduğunu anlatan Coşkun Şarküteri çalışanlarından aldığımız bilgiye göre, bu yıl alışverişler de artmış durumda. Vatandaşın en çok aldığı kahvaltılık ürünü sucuk. Fiyatı yaklaşık 40 TL civarında değişiyor. Pastırma, Ramazan ayı sofralarının vazgeçilmezi. Tahminlerin aksine sosis ve ürünlerinden çok daha fazla satılıyor ve krallığını kimseye bırakmıyor. Fiyatı 90-110 TL arasında değişiyor. Arkasından da kavurma geliyor. Onun da kilogram fiyatı

Haberin Devamı

60-90 TL arasında satılıyor. Bu yıl Arap turistlerin Türkiye’ye olan ilgisi Ramazan alışverişinde de kendini gösteriyor. Özellikle sucuk, pastırma ve lokumu çok seven Arap turistler saatlerce dükkanlardan çıkmadan alışveriş yapıyor. Türk bir ailenin ortalama bir dükkandan yaptığı alışveriş 70-80 TL civarında olurken Arap turist her geldiğinde 2-3 bin TL alışveriş ile ayrılabiliyor. Memleketine dönerken birkaç aylık erzağını da böylece almış oluyor.

Şarküteri çalışanları, “Günde 2-3 Arap müşteri geldiğinde satacak ürünümüz kalmıyor. Reyonlar boşalıyor. Hafta sonu yoğunluk artacaktır. Son 2 gün kala kapımızın önünde 15 metre kuyruk oluyor. Ufacık dükkanda 6 kişi çalışarak ancak siparişlere yetişebiliyoruz” diyorlar.

Kartlı işlemde yüzde 30 artış

Vatandaş fiyatları pahalı bulsa da Ramazan ayı alışverişindeki alışkanlıklar sadece ödeme kısmında değişiyor. Alacağını alanlar bu yıl daha çok kredi kartıyla ödeme yapıyor. Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre geçtiğimiz yıl en çok işlem Ramazan Bayramı arifesinde gerçekleşti. Bu yıl kartlı işlemin yüzde 30 civarında artması bekleniyor.

Haberin Devamı

Lokum sürprizi

Eminönü’nün uzun yıllardır hizmet veren lokum ve kuruyemiş esnafı Şükrü Efendi’de çalışan Veysel Kandemir de Ramazan ayı alışverişinin yaklaşık 10 gün önce başladığını söyledi. Kandemir, “Hurmanın fiyatı 14 TL’den, lokumun fiyatı 10 TL’den başlıyor. Her üründen 5-6 çeşit ve kalite var. O yüzden her bütçeye uygun ürünümüz var” diye konuştu. Geçtiğimiz yıllara göre kredi kartı ile nakit alışveriş oranlarının neredeyse eşit olduğunu belirten Kandemir, “İsteyen almak istediğini yine alıyor ama parası yoksa kredi kartıyla ödüyor” diye konuştu. Turistlerin 3-5 bin TL arasında ürün alabildiğini de anlatan Kandemir, “Özellikle bu yıl lokum satışımız çok iyi. Hediyelik de alıyorlar kendilerine Ramazan alışverişi olarak da...” dedi.

Gram azaldı çeşit çoğaldı

Haberin Devamı

Kahvaltılık ürün satışı yapan başka bir esnaf da bu dönemde en çok sattıkları ürünün beyaz peynir olduğunu söyledi. Beyaz peynirin kilosunun 20-25 TL civarında değiştiğini anlatan esnaf, “Marketteki ürünler pahalı oluyor o yüzden de vatandaş bizi tercih ediyor” dedi. Sadece peynirde 80 farklı çeşitlerinin olduğunu anlatan esnaf, alışveriş torbalarında ürünlerin gram olarak azaldığını ancak çeşitlerin arttığını söyledi. “Artık vatandaş sofrada çeşit görmek istiyor. Hepsinden az az da olsa alıyorlar” dedi.