Gazete Vatan Logo

Altını değil, kuruşu saklamak hünerdir BES’ten şaşmayın

AvivaSA Emeklilik CEO’su Kuruca, kara günler için yastık altına altın koymak yerine tasarrufların BES’te değerlendirilmesini önerdi.

Altını değil, kuruşu saklamak hünerdir BES’ten şaşmayın

AvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO’su Fırat Kuruca, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) biriken kaynağın çok iyi kullanılıp, yatırıma, enerjiye dönüştürülerek ülke kalkınmasına yakıt olarak kullanabileceğini söyledi.

BES’te biriken 60 milyar liralık fon büyüklüğünün yeterli olmadığını ifade eden Kuruca, tasarruf olsa dahi altın, dolar ve gayrimenkul gibi sermaye piyasalarına enerji katmayan, olduğu yerde duran varlıklara yatırım yapıldığına dikkat çekti.

Ülkeye faydası yok

“Altını saklamak değil, kuruşu saklamak hünerdir” atasözünü anımsatan Kuruca, özellikle düşük gelirli kesimlerin kara günler ya da emeklilik dönemi için tasarruf yapmaları gerektiğini vurguladı. İnsanların altın alıp yastık altında para biriktirdiğine işaret eden Kuruca, “Keşke bunu ülkeye faydası olacak BES gibi bir sisteme yatırsalar. Yastığın altına koyduğunuz bir çeyreğe kimse katkı vermiyor. Halbuki altının parasını BES’te değerlendirseniz, devlet de ona katkı sunuyor” diye konuştu.

Söz verin, caymayın

BES’e katılımı beklenen 45 yaş altı 13-14 milyon kişinin bulunduğunu anımsatan CEO Kuruca, vatandaşlara, mümkün olduğunca tasarruf bilinci ile hareket edip sistemden caymaması tavsiyesinde bulundu. Kuruca, BES’e dahil olanların kendisiyle bir sözleşme yaptığını düşünmesini tavsiye ederek, şunları kaydetti: “Sistemde birisi elinizdeki parayı alıp başkasına vermiyor. Aslında herkes bu parayı kendi hesabına yatırıyor. Kendi kendilerine ‘Her 100 liramın 3 lirasını bir köşeye ayıracağım’ gibi bir söz versinler. Herkesin kendi geleceği ve çocukları için bunu yapması lazım.”

Haberin Devamı