Gazete Vatan Logo

ABD’yi yeniden keşfetmeliyiz

UHKİB Başkanı Şenol Şankaya, euro/dolar paritesindeki düşüş nedeniyle hazır giyimde alternatif pazarlar bulmaları gerektiğini belirterek, “ABD’yi tekrar keşfetmeliz” dedi

Avrupa pazarında euro/dolar paritesindeki düşüş, Rusya’daki devalüasyonun etkisiyle ihracatı yılın ilk çeyreğinde yüzde 15 gerileyen hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, güçlü para birimi nedeniyle yıldızı parlayan ABD pazarını yeniden keşfetmek için kolları sıvadı.

Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Şankaya, Rusya’nın sektör için çok önemli bir pazar olduğunu ancak bu ülkenin Ukrayna ile yaşadığı kriz ve ardından rubledeki devalüasyonun sıkıntılı bir dönemi beraberinde getirdiğini belirterek, “Sektörün alternatif pazarları değerlendirmesi gerekiyor” diye konuştu.

Şankaya, şöyle devam etti: “Pazar çeşitliliği dediğimiz zaman doların da değerli olmasından dolayı bizim Amerika’ya doğru yavaş yavaş tekrar bir bakmamız gerekiyor çünkü Amerika pazarından koptuk. Özellikle 2005’te kotaların kalkmasıyla beraber Çin’in Uzakdoğu’nun piyasaya girmesiyle Türkiye’nin zamanında 2 milyar dolara yakın bir hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı, neredeyse 1 milyar doların altına düştü. Yani orada çok ciddi bir pazar kaybettik. Daha sonra da güçlü bir euro, bizi Avrupa’ya döndürdü. Şimdi doların bu seviyelerde gitmesi, tekrar bizim ABD pazarına doğru bir eğilim, sağlayabilir. Oraları bir araştırmamız, tekrar müşterilerle maliyetlendirme yapmamız lazım ama önce ABD’yi masaya yatırmamız gerekiyor.”

Haberin Devamı

Parite 0.85 olur mu?

Şenol Şankaya, euro/dolar paritesinin ‘1’e 1’e doğru gittiğini hatta bazı ekonomistlerin paritenin 0.85’e kadar düşebileceğini söylediğini hatırlattı. Güçlü doların, kendileri için ABD’yi muhakkak inceleyip oralarda tekrar var olmaları gereğini doğurduğuna değinen Şankaya, “Amerika’yı tekrar keşfetmemiz gerek. Aslında keşfettiğimiz çok önemli bir pazardı. Zamanında hakikaten ABD’ye çok ciddi işler yaptık, Şimdi tekrar girmek için düşünmemiz lazım. Yeni pazarların başında o yatıyor” dedi.

İhracatçı 2. çeyrekten umutsuz

İhracat Beklenti Endeksi, yılın ikinci çeyreğinde, birinci döneme göre 2.8 puan azaldı. Bu yılın ilk çeyreğinde 108.5 olan endeks, 105.7 seviyesinde gerçekleşti. Ekonomi Bakanlığı’nın İhracat Beklenti Endeksi, ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı döneminin 11 puan altına düştü. Ankete göre, İthalat Beklenti Endeksi de ikinci dönemde birinci çeyreğe göre 8.2 puan azalarak 96 seviyesine indi. Endeks, bu yılın birinci çeyreğinde 104.2 düzeyindeydi.

Haberin Devamı

Çin’in ticareti frene bastı

ÇİN’in ihracatı Mart’ta keskin şekilde daraldı. Çin Gümrükler Genel İdaresi tarafından açıklanan verilere göre, Mart ayında önceki yılın aynı dönemine oranla ihracat yüzde 14.6, ithalat yüzde 12.3 daraldı. Son iki ayda yakalan pozitif ivmenin süreceğine ilişkin öngörüler nedeniyle finans kuruluşları tarafından ihracatta yüzde 12 civarında bir genişleme bekliyordu. Çin’in ihracatı yılın ilk 2 ayında yüzde 15 artış göstermişti.