Gazete Vatan Logo

ABD’de Borusan borusu ötmeye devam edecek

Borusan Mannesmann’ın Houston’daki fabrikasından rahatsız olan yerel üreticilerin planını Ticaret Mahkemesi bozdu. ABD Ticaret Bakanlığı’nın Borusan ürünlerine koyduğu % 16 vergi % 2.39’a indirildi

ABD’de Borusan borusu ötmeye devam edecek

ABD’de özellikle kaya gazı üretiminde kullanılan borular konusunda ciddi bir pazar sahibi olan ve 2014’te de ABD pazarındaki gücünü Houston’da hizmete soktuğu fabrikasıyla pekiştiren Borusan Mannesmann, yerel çelik boru üreticilerinin yoğun lobi faaliyetleri sonucunda ABD Ticaret Bakanlığı tarafından kendisine uygulanan haksız vergi oranına karşı önemli bir hukuk zaferi kazandı. ABD Ticaret Bakanlığı, Türkiye tarafından sübvansiyonlarla desteklendiği iddiasıyla Borusan Mannesmann ürünlerine karşı uygulama kararı aldığı telâfi edici vergi oranını yüzde 15.89’dan yüzde 2.39’a indirmek zorunda kaldı. Borusan Mannesmann’ın haksız karara karşı yürüttüğü hukuk mücadelesinin bir parçası olarak başvurduğu Uluslararası Ticaret Mahkemesi’nin yorum ve yönlendirmeleri ABD Ticaret Bakanlığı’nı vergi oranını çok büyük ölçüde düşürmeye zorladı.

Çok para harcadık

Borusan Mannesmann İcra Kurulu Başkanı Semih Özmen, mahkemenin verdiği kararı şöyle değerlendirdi: “ABD’de rakibimiz olan yerel şirketlerin Ticaret Bakanlığı’na baskıları sonucunda, bakanlık yanlış ve haksız bir karar almıştı. Hukuka olan inancımız sayesinde ortaklarımızın ve ülkemizin çıkarlarını korumak için mücadeleye devam ettik. Epeyce zaman ve para harcadık ama haklı mücadelemizin sonucunu aldık.”

Haberin Devamı

150 vekilin desteğiyle % 25.7 vergi koydurdular

BORUSAN Mannesmann’ın rakibi olan bir grup yerel şirket 2013’te ABD Ticaret Bakanlığı’na başvurarak şikâyette bulunmuştu. Başvuru sonucunda aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Petrol Kuyu Boruları ihracatçısı 9 ülkeye anti-damping, Türkiye ve Hindistan’a telafi edici vergi soruşturması açılmıştı. Bakanlık ilk aşamada Borusan Mannesmann’ın vergi oranını yüzde 0.31 belirledi. Bu oran şirkete herhangi bir vergi yükümlülüğü getirmedi. Ancak yerel üreticilerin lobi çalışmaları sonucunda Amerika’da 150’den fazla milletvekilinin imzasıyla Ticaret Bakanlığı’na dilekçe verildi. Bakanlık oranı bu kez yüzde 25.76’ya yükseltti. Bakanlığın nihai kararı 11 Temmuz 2014’te yüzde 15.89 telafi edici vergi oranı olarak çıktı. Borusan Mannesmann kararı Uluslararası Ticaret Mahkemesi’nde temyiz etti. Mahkemenin yorumu ABD Ticaret Bakanlığı’nı vergi oranını yeniden hesaplamaya zorladı.

Haberin Devamı