Gazete Vatan Logo

2013'te ayakta kalmanın yolları

Türkiye'yi de örnek göstererek; önemli tavsiyelerde bulundu

Jp Morgan yeni yıla dair yayınladığı projeksiyonlarda; Türkiye'yi de örnek göstererek; önemli tavsiyelerde bulundu.

Yeni yıla dört gün kala 2013 için yeni beklentiler arka arkaya geliyor. En don gelen beklentiler raporu JP Morgan’dan gelirken raporda öne çıkan nokta, 2013’ün krizden çıkış yılı olacağı oldu.

ABD’li yatırım bankasının 2013 için hazırladığı projeksiyonlarda, Merkez Bankaları tarafında desteklenen Avrupa ekonomilerinin daha sakin bir seyir içinde olacağı 2013 krizden çıkışın ilk yılı olarak algılanacak. Çin tarafında ise yeni yönetim ile istikrarlı bir büyüme tablosu ortay konulacak.

Yeni yılda yatırımcıların varlıklarını düşük getirili varlıklardan çıkartmalarını önerinde bulunan JP Morgan, enflasyona endeksli yatırımların tercih edilmesini önerdi. Projeksiyonlarda dikkat çeken bir başka nokta ise bütün uzmanların aynı varlık sınıfını işret etmeleri oldu. İşaret edilen yer ise her kesimin hükümet tahvilleri pahalı olduğunu bildiği fakat Merkez bankalarının ekonomiye güç vermek için enflasyon tarafında daha toleranslı yaklaştığı bir dönemde kazançların arttığı oldu. Buna karşılık yeni yılla birlikte yatırımcının gözünü hisse senedi piyasaları tarafına çevirmeleri gerektiği kaydedilirken ABD ve gelişen Avrupa piyasaları arasın da çekişmeye dikkat çekildi.

ABD’de yeniden ayağa kalkan konut piyasası dikkatleri üzerine toplarken Kasım sonundan beri bakıldığında Euro Stoxx endeksinin S&P 500’den daha iyi getiri sağlaması tercihi zorlaştırıyor.

Geçtiğimiz 4 yıllık süre zarfında borç krizi nedeniyle beklentilerin altında performans gösteren Avrupa borsalarını yeni yılla birlikte atağa geçmesi beklentisini dile getiren JP Morgan projeksiyonları, 2013’te genel bir iyimserliğin altını çiziyor. 2013’te birkaç ana sorunun gelişmiş ülkelerin başında olabileceği kaydedilirken bunların çözüme ulaşacağı inancı hakim. Bu karşılık politik gerilimlerin gündemde olacağı belirtilirken mali uçurum, İtalya ve Almanya seçimleri yeni yılın önemli gündem maddeleri arasında yer alacak.

Asya tarafında Çin’in dışında gözlerin çevrildiği Japonya’da yeni gelen hükümetin agresif genişlemeci politika izleyeceği algısı bölgeyi şimdilik güvenli topraklara taşırken Yen tarafında yaşanan zayıflamada ihracatçı şirketlerin yüzünü güldürüyor.

Gelişmiş piyasalarda borçlardan kaynaklı balonların oluştuğu algısına karşın JP Morgan 2013 öngörülerinde Türkiye’nin not artışını örnek vererek, gelişmekte olan ülkelerinde yakın takipte tutulması gerektiği önerisinde bulundu.

Özellikle politik alanda nükleer programlar nedeniyle Kuzey Kore gerilimi arttırabileceği öngörüsüne yer verilen projeksiyonlarda uyarı olarak merkez bankalarının desteğinin çekildiği süreçte ne olacağına dikkat edilmesi gerektiği kaydedildi.

JP Morgan 2013 öngörülerini paylaştığı raporda; hayatta kalmanın yolu olarak “kar için koş, kayıpları kes, maliyetleri düşür, temettüleri takip et, yatırımda kal” önerisinde bulundu.(Thelira)

Haberin Devamı