Gazete Vatan Logo

% 100 kandırmaca devam ediyor!

Salamda ve sucukta at, eşek ve kanatlı eti katılıyor iddiası

% 100 kandırmaca devam ediyor!

5 Mart’ta yürürlüğe giren yönetmelikle sucuk, salam, sosiste karışım ürün yasağı gelmişti. Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, “Yüzde 100 dana eti diye satılan ürünlerde hâlâ kanatlı, at ve eşek eti, iç organ var” dedi.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, yaptıkları araştırma sonucunda en sık rastlanan ve en güncel 51 hileli gıda üretme yöntemini tespit ettiklerini belirterek, ‘Yüzde 100 dana eti’ diye satılan sucuklarda at, eşek ve kanatlı eti; uzun soyulmuş sosise de kanatlı eti, yabancı doku ve iç organ katıldığını iddia etti. Yetkin, tüm yönetmelik ve talimatlara rağmen halkın sağlığı ile oynayan hileli ürün yapan ve satanları da gıda teröristi olarak tanımladı. Son yıllarda gıda talebinin arttığına dikkati çeken Yetkin, nüfusun önemli bir bölümünün gelir düzeyinin talep ettiği ürünleri almaya yetmediği için ‘Hileli gıda sektörü’ adı verilen düşük fiyatla satılan hileli, taklit ve karışık gıdaların üretiminin hızla arttığını savundu. Yetkin, bu ürünlerin, daha çok ‘merdivenaltı’ tabir edilen işletmeler tarafından üretildiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu: “Türkiye’de 43 bin kayıtlı gıda üreticisi var. Kayıt dışı firmaların sayısının 450-500 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu kadar yaygın kayıt dışı sektör karşısında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı denetim birimleri yetersiz kalıyor. Bu durumda, teşhir yöntemi de etkili olamıyor. Çünkü bu işletmeler yarın başka bir adla başka yerde üretime devam ediyor.”

Çikolataya hayvan yemi

Dernek olarak yaptıkları araştırma sonucunda, en sık rastlanan ve en güncel 51 hileli gıda üretme yöntemini tespit ettiklerini belirten

İbrahim Yetkin şunları kaydetti: “Sucuk-salam imalatında kullanılan sarımsak kireç suyuyla soyuluyor. Tereyağına bitkisel yağ, yoğurta bitkisel yağ ve jelatin, yağlı tulum peynirine nişasta, süzme çiçek balına fruktoz, glikoz ve darı şeker pekmezi, hazır kıymaya da sakatat katılıyor. Şekerlemelerin içine kaynağı belirsiz jelatin katılırken, küp şekeri kalıp haline getirmek için mumsu maddeler kullanılıyor. Çikolataya hayvan yemi olarak kullanılan soya tozu, leblebi tozu ve fındık zarı, tatlılarda ise antep fıstığı yerine bezelye ve yer fıstığı kullanılıyor. Üzüm kurutulmadan önce mazota bulanarak haşerelere karşı önlem alınıyor. Eski dönerlerin üzerine yeniden et konularak satılıyor. Yağ ve kemik külünden lahmacun yapılıyor.”

Haberin Devamı