Gazete Vatan Logo

1.2 milyar $ peşin, Ataköy senin


Ataköy Turizm Kompleksi’ne 1.2 milyar dolar muhammen değer biçildi. Marinası, otelleri, AVM’si, akaryakıt istasyonu hatta deniz otobüsü iskelesi bile olan 670 bin metrekarelik alanı alan, mevcut tesislerin yanına, 75 bin metrekare daha yeni inşaat yapabilecek. Yerli yabancı pek çok talibi çıkması beklenen ve 17 Ekim’de yapılacak satışta alıcının parayı peşin getirmesi isteniyor. Hasılatın yüzde 60’ını DATİ Holding, yüzde 40’ını ise TOKİ alacak.

Alan nelerin sahibi oluyor?

Gayrimenkul sektöründeki en büyük satış, İstanbul’un en değerli arsalarının başında gelen Ataköy Turizm Kompleksi ile yapılacak. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) mülkiyetindeki 6 arazi ve DATİ Yatırım Holding’in tüm hak ve varlıkları bulunan 670 bin m2‘lik araziye ‘1 milyar 200 milyon dolar’ muhammen bedel biçildi. Dev kompleks 17 Ekim’de yapılacak ihaleyle satılacak. Sektöre moral kazandırması beklenen ‘peşin satıştan’ elde edilecek gelirin yüzde 60’ını DATİ alacak. TOKİ ise sağlayacağı 500 milyon dolar kira gelirini kentsel dönüşümde kullanacak.

Alan zarar etmez

Denizcilik piyasalarında yaşanan gelişmelerden ötürü DATİ Yatırım Holding olarak arazinin satışını mal sahibi TOKİ ile birlikte 1 yıldır değerlendirdiklerini ifade eden DATİ Yatırım Holding İcra Kurulu Başkanı Gökhan Kıran, “2005’te Özelleştirme İdaresi’nden 200 milyon dolara devraldığımız Ataköy Şirketleri’ni, 7 yıllık süreç içinde 200 milyon dolar yatırımla yeniledik. Bölgeyi yaşanabilir bir alan haline getirdik. Ataköy’de global bir yaşam merkezi oluşturduk. Bu satış gayrimenkul sektöründeki en büyük satın alma olacak, emlak sektörüne moral kazandıracak. Alacak kişinin zarar etmek gibi bir ihtimali yok. Kaçırılmayacak bir fırsat” değerlendirmesini yaptı.

Açık artırma toplantısı, 17 Ekim 2012 tarihinde saat 14.00’te Bilkent TOKİ salonunda yapılacak. Bugün ilk, haftaya Çarşamba günü ikinci satış ilanı çıkılacak arazi için DATİ Holding 3 Eylül’de bilgi odası açacak ve şartname alan firmalar 1 ay süreyle bilgi odasından detay alabilecek. Katılımcılar, 10 milyon dolar katılım teminatı, dosya bedeli olarak da 25 bin dolar ödeyecek. Gayrimenkul sektöründeki en büyük satış, İstanbul’un en değerli arsalarının başında gelen Ataköy Turizm Kompleksi ile yapılacak. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) mülkiyetindeki 6 arazi ve DATİ Yatırım Holding’in tüm hak ve varlıkları bulunan 670 bin m2‘lik araziye ‘1 milyar 200 milyon dolar’ muhammen bedel biçildi. Dev kompleks 17 Ekim’de yapılacak ihaleyle satılacak. Sektöre moral kazandırması beklenen ‘peşin satıştan’ elde edilecek gelirin yüzde 60’ını DATİ alacak. TOKİ ise sağlayacağı 500 milyon dolar kira gelirini kentsel dönüşümde kullanacak.

Amaç rüzgara karşı seyir emniyeti almak

Ataköy Turizm Kompleksi’nde faaliyet gösterdikleri şirketlerin yıllık cirosunun 60-70 milyon doları bulduğunu ifade eden DATİ Yatırım Holding İcra Kurulu Başkanı Gökhan Kıran, “Satışla DATİ olarak yaptığımız yatırımları kazanca dönüştürmüş olacağız. Elde edeceğimiz gelir ise muhtemelen denizcilikte kullanılacak. Ortaklar ayrı ayrı planlar yapıyor. Denizcilikte ‘rüzgara karşı seyir emniyetini almak’ tabiri vardır. Sektörde dünyada olumsuz bir gidişat var. Bunun için şimdiden bir emniyet almış olduk. Ancak bir süre konsorsiyum kurulacağını sanmıyorum. İleride ne gibi fırsatlar doğar bunu da bilemeyiz” dedi.

Haberin Devamı