Gazete Vatan Logo

YKS puan hesaplama nasıl yapılır? YÖK Atlas, bölümlerin taban puanları ve YKS başarı sıraları

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) TYT ve AYT oturumları tamamlandı. Yüz binlerce üniversite adayı YKS puan ve sıralama hesaplama detaylarını araştırıyor. Peki, YKS puan hesaplama nasıl yapılır? Bölümlerin taban puanları ve YKS başarı sıraları nasıl bakılır? İşte YÖK Atlas'da yer alan bölümlerin taban puanları, yerleşen adayların YKS başarı sıraları ve TYT- AYT netleri...

YKS puan hesaplama nasıl yapılır? YÖK Atlas, bölümlerin taban puanları ve YKS başarı sıraları

YKS TYT ve AYT oturumlarının ardından yüz binlerce üniversite adayı üniversitelerin taban ve tavan puanları ile YKS başarı sıraları ile ilgili araştırma yapıyor. Peki, YKS puan hesaplama nasıl yapılır? İşte bölümlerin taban puanları ve YKS başarı sıraları...

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) TYT ve AYT oturumları tamamlandı. Adaylar uzun bir sınav maratonunun ardından geleceklerini belirleyecekleri meslekleri seçmek için yeni bir maratona girecek. Üniversite hayali kuran gençler gitmek istedikleri bölümleri belirleyecekleri YKS sınavının ardından YKS sınavı netlerini ve YKS başarı sıralarını araştırıyor.

Üniversite adaylarının bilinçli tercihlerde bulunması amacıyla hizmete giren YÖK Atlas sistemi, tercih dönemlerinde de yoğunlukla başvurulan bilgi kaynaklarından biri.

YÖK ATLAS'TAN VERİLER SORGULANABİLİYOR

YÖK Program Atlası, YÖK Lisans Atlası, YÖK Önlisans Atlası, TYT-AYT Net Sihirbazı, Başarı Sırası Sihirbazı, Mezun Başarı Atlası, Lisans Tercih Sihirbazı, Önlisans Tercih Sihirbazı, Meslek Atlası gibi modüllerden oluşuyor.

Haberin Devamı

YÖK Lisans ve Önlisans Atlası modülünde, son 4 yılın merkezi yerleştirme ile öğrenci alan devlet, vakıf, KKTC ve yurt dışı üniversitelerindeki programlar, kullanıcıların bilgisine sunuluyor. Bu modül ile yurt dışı ve yurt içi üniversite programları, fakülte ve yüksekokul, lisans ve ön lisans programı incelenebiliyor. Kontenjan, yerleşen, kayıt yaptıran, ek yerleşen, ek kayıt yaptıran sayıları

Özellikle yerleşen okul birincileri, taban puan ve başarı sırası istatistikleri, yerleşenlerin YKS net ortalamaları, yerleşenlerin YKS puanları, yerleşenlerin YKS başarı sıraları ve yerleşme koşulları gibi tercih döneminde önemli olan bilgilere yer veriliyor.

Son 4 yılın lisans programlarına yerleşenlerin puanları, başarı sıraları, YKS netleri, geldikleri liseler, geldikleri bölgeler gibi detaylar YÖK Lisans Atlası’nda yer alıyor.

YÖK LİSANS ATLASI İÇİN TIKLAYIN

Önlisans programlarına yerleşenlerin puanları, YKS netleri, geldikleri liseler, mezun oldukları lise alan ve dalları gibi bilgiler de YÖK Önlisans Atlası’nda yer alıyor.

Haberin Devamı

YÖK ÖNLİSANS ATLASI İÇİN TIKLAYIN

Üniversite adayları, hedeflediği meslek ve üniversiteye geçen sene yerleşenlerin YKS’deki başarısını ve tüm verilerini TYT-AYT Net Sihirbazı’nda görebiliyor.

TYT-AYT 2019 NET SİHİRBAZI İÇİN TIKLAYIN

YKS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
Sınavda uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların, testlerden her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:
Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.
Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.
Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.
Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.
TYT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1C’deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A-TYT) hesaplanacaktır. A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanacaktır.
A-TYT puanı kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı oluşturulacaktır.
A-TYT puanı TYT puanına dönüştürülürken Temel Matematik ve Türkçe testlerinin her birinden 5 ham puan, diğer testlerin her birinden 2,5 ham puan alan adayların 150 TYT puanı almaları sağlanacaktır.AYT ve YDT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E’deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (ASAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanacaktır. Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir (Tablo 1D). Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için ağırlıklı puanlar hesaplanacaktır. TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan veya TYT puanı 150’nin altında olan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmayacaktır.
A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanlarının her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek SAY, SÖZ, EA, DİL puanları oluşturulacaktır. Ağırlıklı puanlar, SAY, SÖZ, EA, DİL puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden soru sayısının %20’si oranında ham puan alan adayların 180 SAY, SÖZ, EA, DİL puanı almaları sağlanacaktır.
Ortaöğretim kurumlarında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), TYT Sosyal Bilimler Testinde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine Felsefe alanından 5 soru cevaplandıracaklardır. Bu doğrultuda; TYT Sosyal Bilimler Testinde toplam 25 soru bulunacaktır. Cevap kâğıdında bu test ile ilgili alanda 25 cevap alanı bulunacaktır. Tüm adaylar, ilk 15 sorunun tamamından sorumlu olacaklardır.
2019-TYT sınav puanı 200 ve üzeri olan adayların, 2020-TYT nihai sınav puanlarının belirlenmesi ve bütün adayların 2020-TYT nihai başarı sıralarının oluşmasında aşağıdaki yol izlenecektir:
1. 2019-TYT sınav puanı 200 ve üzeri olan adayların, sınavdaki başarı sıraları dikkate alınarak yüzdelik dilim değerleri* hesaplanacaktır. 2020-TYT sınav puanı 200 ve üzeri olan adayların başarı sıraları dikkate alınarak yüzdelik dilim değerleri aynı şekilde hesaplanacaktır.
2. 2019-TYT sınav puanı 200 ve üzeri olan adayların yüzdelik dilim değerleri referans alınarak, 2020-TYT’de bu yüzdelik dilim değerlerine karşılık gelen 200-500 puan aralığındaki puanlara dönüştürülecektir. Bu puan, “Dönüştürülmüş Puan” olarak adlandırılacaktır. Dönüştürülmüş Puanlar, 200-500 puan aralığında olmak üzere, adayların 2019-TYT sınav puanlarından daha yüksek veya daha düşük olabilecektir.
3. Hem 2019-TYT sınavına girerek Dönüştürülmüş Puanı olan, hem de 2020-TYT sınav puanı bulunan bir adayın yüksek olan puanı, adayın 2020-TYT nihai Sınav Puanı olacaktır.
4. 2019-TYT sınav puanı 200 ve üzeri olup 2020-TYT sınav puanı olmayan bir adayın Dönüştürülmüş Puanı, adayın 2020-TYT nihai Sınav Puanı olacaktır.
5. Bütün adayların başarı sıraları, 2020-TYT nihai Sınav Puanı kullanılarak belirlenecektir.* Adayın ilgili yıldaki başarı sırasının, aynı yıldaki TYT puanı 200 ve üzeri olan aday sayısına oranının 100 ile çarpılmasıyla elde edilen sayısal değer, adayın “yüzdelik dilim değeri” olarak adlandırılır.2020-TYT nihai Sınav Puanı, kılavuzda belirlenen baraj puanları ve diğer kılavuz kurallarına göre değerlendirmeye alınacaktır.

Haberin Devamı