Gazete Vatan Logo

YKS değişecek mi, 2024 sınav sistemi nasıl olacak? 2024 YKS (üniversite sınavı) nasıl zor mu olacak?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nce her yıl üniversiteye giriş sınavı olan Yükseköğretim Kurumları sınavı bu yıl haziran ayının son haftası yapılacağı tahmin ediliyor. Sosyal medyada dolanan sınav sistemi değişecek iddialarının ardından öğrenciler “YKS değişecek mi, 2024 sınav sistemi nasıl olacak? 2024 YKS (üniversite sınavı) nasıl zor mu olacak?” sorularına yanıt aranıyor.

YKS değişecek mi, 2024 sınav sistemi nasıl olacak? 2024 YKS (üniversite sınavı) nasıl zor mu olacak?

2024'de düzenlenecek YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT) YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT) oturumlarının tarihleri henüz belli olmadı. Sınava hazırlanan öğrenciler sınav sisteminin değişeceği iddiaları sonrası YKS değişecek mi, 2024 sınav sistemi nasıl olacak? 2024 YKS (üniversite sınavı) nasıl zor mu olacak? Sorularının yanıtını araştırmaya başladı.

YKS değişecek mi, 2024 sınav sistemi nasıl olacak?

Eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk döneminde sınav sistemine dair açıklamalarda bulunmştu:

‘’Modern bir ortaöğretim tasarımına göre hareket etmeyi, sınav sisteminde buna göre revizyonlar yapmayı planlıyoruz. Tabii ki ortaöğretim tasarımı yalnızca bir ders çizelgesi olarak görülemez. Bu; aynı zamanda ülkemizin ekonomi, sosyal hayat ve gelecek projelerinden biri.

2023 ve sonrası için üzerinde çalışılan eğitim vizyonu Türkiye’nin –bütün bileşenleriyle- eğitim sistemini, tüm alt sistemleri kapsıyor. Hepsi birbiriyle ilişkili olarak ele alınıyor.

Haberin Devamı

Dolayısıyla ortaöğretim tasarımından bahsederken pek çok proje sözünü ettiğimiz vizyonun bir parçası durumunda. Örneğin; tasarım beceri atölyeleri, okul profili değerlendirme, portfolyo, e-rehberlik gibi.

Sınav sisteminin değiştirilmesi de bu vizyonun başka bir parçasını oluşturuyor. Tabii ki burada ani bir değişiklikten bahsetmiyoruz. Çalışmalar, yapılacak değişikliklerin yeri, zemini, zamanı dikkate alınarak gerçekleştiriliyor. 

Biz yeni sistem planlamasını; sınavın baskısını azaltma, sınavı amaç olmaktan çıkarıp araç hâline getirme hedefiyle yapıyoruz. Gayemiz sınavın asıl mahiyetine bürünmesini ve öğrenciler için yoğun bir stres unsuru olmaktan uzaklaşmasını sağlamak.

Bu işin büyük finansal yatırım beklediğini ve zamana ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. Yükseköğretim Kurulu ile görüşmelerimize de bir yandan devam ediyoruz.

Yeni başlayacak sistemin ilk sınavı 2024 yılına denk gelecek.’’

ÖSYM'nin 2024 takvimini Ekim ya da Kasım ayında ilan etmesi ile YKS oturumlarına ait sınav ve başvuru tarihlerinin de netleşmesi beklenirken, YKS’nin değişeceğine dair resmi bir açıklama yapılmadı.

Haberin Devamı