Gazete Vatan Logo

Ege’de taş devri izleri

Uşak’ta Sürmecik kazılarında “yontma taş devri” olarak bilinen paleolitik döneme ait kalıntılara ulaşıldı. A.Ü Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Taşkıran, “Bölgedeki sıcak su kaynağı kenarında yaklaşık 200 bin yıl önce bir grup Neandertal insan konaklamış” dedi

Ege’de taş devri izleri

Uşak’ın Banaz ilçesinde tesadüfen bulunan fosillerin incelenmesi sonrası başlatılan Sürmecik kazılarında rastlanan 200 bin yıllık kalıntıların, yontma taş devrinde yaşayan “Neandertal” insanın hayat biçimi ile ilgili birçok noktayı gün ışığına çıkarması bekleniyor.

Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Taşkıran, Sürmecik kazı alanında yontma taş çağı olarak da adlandırılan paleolitik döneme ait çok sayıda eser bulunduğunu bildirdi.

Bu sezonki çalışmalarda bulunan eserler arasında, yaklaşık 200 bin yıl önce bölgede yaşayan “Neandertal” insanın avlanmak için kullandığı el baltası, ok ucu gibi aletlerin yer aldığını kaydeden Taşkıran, şu bilgileri verdi, “Uşak ve çevresine baktığımızda ilin tarihini en fazla ilk tunç çağına kadar indirebiliyoruz. Bir iki yerde de geç neolitik döneme tahminlenen yerler vardı. Başka bir deyişle ilin tarihini indirsek indirsek en fazla geç neolitik döneme kadar çekebiliyorduk ancak Sürmecik buluntu yeriyle kentin tarihini 200 bin yıl geriye çekmiş oluyoruz. Sürmecik muazzam bir paleolitik buluntu yeri olarak karşımıza çıkıyor. Ege Bölgesi’nde bu denli büyük ve malzemesi olan paleolitik döneme ait açık hava yerleşimi yok.”

Haberin Devamı

Uşak Müze Müdürü ve Sürmecik Kazı Başkanı Şerif Söyler de “Neandertal insanlar genellikle mağaralarda yaşardı, burada açık alanda yaşamaları çok dikkat çekici. Tahminlerimiz, bölgedeki sıcak su kaynağına gelen av hayvanlarından beslenmek için burada konakladıkları. Ok uçları, kesme aletleri, diş ve hayvan fosilleri var. Yani avlanmak için yapılan malzemeler ağırlıklı. Yaklaşık 5-6 metre derinlikte bu malzemelere ulaşabildik. Daha eski döneme dair eserler de çıkabilir” ifadelerini kullandı.