Gazete Vatan Logo

Ege’de matkap dönmeye başladı

Türkiye’nin Ege’de ilk petrol arama sondajı dün başladı. Türk Dışişleri Bakanlığı’nın Yunanistan’la sorun yaşamamak için

Enerji Bakanlığı’ndan isteği doğrultusunda ilk kuyu, Gökçeada’ya değil, Türkiye’nin anakarasından 6 mil açığa açıldı

Türkiye, uzun zamandır üzerinde çalıştığı Ege Denizi’ndeki petrol arama çalışmalarına dün fiilen başlarken, sondaj kuyusunun yeriyle ilgili ise geri adım attı. Daha önce Kabatepe ile Gökçeada Kuzu limanları arasında ancak Gökçeada’nın 6 millik sınırı içinde açılması planlanan kuyu, Yunanistan’la Türkiye arasında gerilime ve yeniden kıta sahanlığı tartışmalarına neden olacağı kaygısıyla Türkiye’nin anakara sularının içine alındı. Herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Enerji Bakanlığı’ndan kuyunun Gökçeada’ya değil, anakaraya yakın açılmasını istedi. TPAO da kuyuyu Türkiye karasının 6 millik sınırı içinde kalacak şekilde açtı.

3.500 metreye sondaj

Ekonomi muhabirleri ile sohbet toplantısında konuyla ilgili bilgi veren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, “Matkap bu sabah dönmeye başladı” dedi.

Genel Müdür Uysal, “Türkiye’nin karasından itibaren 6 mil, ardından küçük bir bölümde uluslararası su, sonra Gökçeada var. Biz Gökçeada’dan 6 millik alanda arama planlıyorduk. Ancak Dışişleri Bakanlığı’nın isteğiyle Türkiye karasından itibaren 6 mil benimsendi. Bu seçenek ile sorunsuz biçimde arama yapılacak” diye konuştu.

Bakan Güler de, Ege’deki petrol arama çalışmaları kapsamında Saros Körfezi’nde çalışma yapılacak yerin koordinatlarının tespit edildiğini hatırlattı ve “Gemi demirini attı, şimdi tespit ettiğimiz noktada matkabın ucu dönmeye başladı, sondaj başladı. Sonuçları aldıkça sizlerle bunu paylaşırız” ifadesini kullandı. Bölgede 3 bin 500 metre derinliklere kadar sondaj yapılacak ve sondajla Ege’den yüzde 100 doğalgaz çıkması bekleniyor.

İLK SONDAJ PLANI DEĞİŞTİRİLDİ

Türkiye’nin ilk sondaj planı kuyunun Gökçeada’nın 6 millik alanı içinde yer alacak şekilde açılmasıydı. Ancak Dışişleri Bakanlığı’nın uyarısıyla kuyu lokasyonu Gelibolu Yarımadası-Saros Körfezi kıyısına yaklaştırıldı.

1974’ten beri arama ruhsatı var

Ege’den gelecek güzel bir haber için gözlerin ‘Anafartalar 1’ ismi verilen kuyuda olduğunu söyleyen Mehmet Uysal, kuyunun açıldığı lokasyonun, kıta sahanlığı açısından problem taşımadığını söyledi. TPAO bu bölgede 1974’ten beri petrol arama ruhsatına sahip. Ancak Yunanistan, yıllardır Taşoz Adası açıklarında petrol çıkarıyor. Türkiye’nin son adımıyla iki ülke arasında gerilim olabileceği yorumları da bu yüzden yapılıyor.

Arama yaz başına kadar sürecek

Türkiye’nin Ege’deki ilk sondaj çalışmasını başlatmak için yüzer gemi diye tabir edilen platform 28 Ocak’tan bu yana sondaj için belirlenen noktada hazırlık yapıyordu. Avustralyalı ’Atwood Oceanics’ firmasına ait ’Atwood Southern Cross’ adlı yüzer sondaj platformu, 79.25 metre boyunda, 40 metre yüksekliğinde ve 11 bin 952 groston ağırlığında. Platform, 78 kişilik ekiple yaz başına kadar petrol ve doğalgaz arayacak.

‘İran gazın tam akacağı tarihi vermedi’

Enerjİ Bakanı Hilmi Güler, dün basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, İran’ın kestiği doğalgaz akışını bir miktar başlattığını, ancak gazın tam olarak akmaya başlayacağı tarihin belli olmadığını söyledi. Basın mensuplarının “Akışın tam olarak başlamasıyla ilgili bir tarih taahhüdü yok mu?” sorusuna ise Güler, “Hayır yok” dedi. İran’dan halen 5 milyon metreküp gaz geldiğini belirten Güler, “Halkımızı üşütmedik. Bu konuda bizzat risk aldım” diye konuştu. Güler, Silivri doğalgaz deposunun kapasitesinin 2 katına çıkarılacağını da açıkladı.



Haberin Devamı