Pilatesi öğrenmeden TV karşısına geçmeyin

Pilates, yirminci yüzyılın başlarında Joseph Hubert Pilates (1880-1967) tarafından geliştirilmiş fiziksel bir fitness sistemi. Pilates metodu, zihnin kaslar üzerindeki kullanımını desteklediği için bir anlamda kontrol bilimi olarak adlandırılıyor. Pilates, bedenin dengeli tutulmasına yardımcı olan ve omurgayı destekleyen, esas işlevi temel kaslar üzerine üzerine olan bir egzersiz programı.

Haberin Devamı

Pilates'de her bir egzersizin çok kez tekrarı yerine daha az sayıda, tam, kontrol ve belirli bir biçim içinde uygulanması tercih edilir. Sonuç; artan esneklik, güç, beden farkındalığı, enerji ve gelişmiş zihinsel konsantrasyondur.

Pilates uygulayıcıları eğitimlerinde, güç ve esneklik inşa edebilmek için kendi vücut ağırlıklarını kullanırlar. Bunu yüksek düzeyde kardiovasküler egzersiz üzerine yoğunlaşmadan gerçekleştirmeyi hedefler. Pilates’in 6 prensibi bulunur ve bu egzersizde önemli rol oynar;

Konsantrasyon : Pilates yaparken hareketlere yoğunlaşmak, bedenin uyum içinde nasıl çalıştığına ve hangi kasların kullanılıp, hangilerinin kullanılmadığına dikkat etmek gerekir.

Kontrol : Pilates metodunda kontrol çok önemlidir. Kontrol için bedenin iyi dinlenmesi ve hareketlerin gösterildiği şekilde uygulanması, olası sakatlıkların önlenmesi gerekir.


Merkezleme : Pilates Metodu’nda, doğru hareket sanatlarında olduğu gibi merkez, karın, bel ve kalça çevresidir. İç organları ve omurgayı yerinde tutan kas sistemlerini içerir. Merkezleme, üst bedenin stabilitesini ve esnemeyi, uzamayı sağlar.


Akıcı hareket : Hareketler acele edilmeden, her noktadan tek tek geçerek ama aynı zamanda hiç duraksamayarak yapılmalıdır.

Kesinlik : Hareketler belirsizce değil, hakkı verilerek tam yapılmalıdır. Hareket geçişleri birbirleri içinde ve birbirleri arasında koordine olmalıdır.


Nefes : Nefes alıp verme, panik olmadan sırtın arkasına ve altına derin nefes alıp bütün nefesi tamamıyla dışarı üflemek yoluyla olmalıdır. Böylece, nefes tamamen boşaltılıp, kan temizlenmiş olur.

Evet günümüzde 3 kişiden 2’si pilates yapıyor. Kimisi televizyon karşısında, kimisi gittiği spor salonundaki grup derslerine girerek, kimisi özel bir stüdyoda veya özel bir eğitmen eşliğinde…

Yalnız burada sorulması gereken, gerçekten pilates yapıyorlar mı? Çünkü birçok insanın dışardan pilatese bakış açısı, “Ne var ki bunu yapmakta?” şeklinde oluyor. Oysa püf noktalara dikkat edilmeden yapılan pilatesin sonucu sakatlık olabilir.
Beden Atölyesi’nde hemen hemen her gün 7’den 70’e beden kalitesini arttırmak isteyen insan ile tanışıyoruz. Çok kez bilinçsiz ve kontrolsüz yapılan pilates sonucu rahatsızlık yaşayan kişilerle de karşılaşıyorum. Oysa ki, günümüzde pilates pek çok fizyoterapist tarafından rehabilitasyon sürecinin bir parçası olarak da kullanılıyor. Durum böyle olunca insanlarda ikilemde kalıyor. Bir taraf tedavi sürecinde pilates yaparken, bir taraf bilinçsizce yaptığı egzersiz yüzünden sakatlık yaşıyor. Bu tarz durumların önüne geçmek için sizlere bazı önerilerim var.

Pilates yapmaya karar verdiniz ve bir arayış içerisindesiniz. Lütfen ilk işiniz bir CD almak yada TV karşısına geçip pilates yapmak olmasın. Bunu yapmak size sağlık vermez, aksine sağlığınızı elinizden alabilir. Pilatesi uzman bir eğitmenle öğrenip sonra TV karşısında yapabilirsiniz. Teknik anlamda spora hakim olmadan yapmaya çalışmak her spor için tehlikeli ama pilates için bu riskler biraz daha yüksek.

Bu arada günümüzde her üç yüz metrede de gördüğünüz pilates stüdyolarına gidecekseniz de dikkatli olmanız gerekli.
Yıllarca jimnastik yapmış yani kendi vücut ağırlığını havalarda taşımış bir sporcu olarak, pilates ile tanıştığım ilk gün hala aklımda. Kontrollü olmam gerektiğini ve başlangıçta en az iki gün ayırılması gerektiğini anlamıştım. Sonra kendi performansıma göre haftalık egzersiz sayısını ayarlamıştım. Aynısını size de tavsiye ederim. Pilates eğitimi alacağınız yeri seçerken ince eleyip, sık dokuyun, başlangıçta vakit ayırın ve mutlaka püf noktaları aklınızın bir köşesine yazın...
Sağlık kazanacağım derken sağlığınızdan olmamak için lütfen eğitim almadan TV karşısına geçmeyin...Hepinize pilates dolu günler dilerim...

DİĞER YENİ YAZILAR