Gazete Vatan Logo

EBITDA kârlılığı 4 yılın zirvesinde

Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2016 araştırması açıklandı. Zirvede yine Tüpraş var. İlk 10’da 5 otomotiv firmasının olduğu araştırmaya göre faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr (EBITDA) eden firma sayısı 2016’da 484’e yükseldi ve ölçülmeye başlandığı son 4 yıl içindeki en yüksek sayıya ulaştı

EBITDA kârlılığı  4 yılın zirvesinde

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2016 araştırması sonuçlarına göre, sanayinin zirvesinde 32 milyar 594 milyon lira üretimden satışları ile Tüpraş yer aldı. Listede ikinci sırada 16 milyar 314 milyon liralık üretimden satışları ile Ford bulunurken, üçüncü sırayı üretimden satışları 12 milyar 856 milyon lira olan Tofaş elde etti. Listede Tofaş’ı sırasıyla

Oyak-Renault, Arçelik, Toyota, EÜAŞ, Hyundai Assan, İçdaş Çelik, İskenderun Demir Çelik izledi.

Sanayi devlerinin üretimden satışları bir önceki yıla göre yüzde 8.8’lik artışla 490 milyar liraya, toplam faaliyet kârı yüzde 18.6 artışla 52.4 milyar liraya ve toplam ihracatı da yüzde 3.1 artışla 55.1 milyar dolara yükseldi.

Kârın yarısı finansman giderine

İSO 500’de 2016 yılında vergi öncesi kâr eden kuruluş sayısı 400’den 392’ye inerken, zarar eden kuruluş sayısı 108 oldu. Faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr (EBITDA-FAVÖK) eden firma sayısı 2016 yılında 484’e yükseldi ve ölçülmeye başlandığı son 4 yıl içindeki en yüksek sayıya ulaştı. Zarar eden firma sayısı 16’ya geriledi. Sanayi kuruluşları, elde ettikleri 52 milyar liralık esas faaliyet kârının yarısından fazlasını finansman gideri olarak kaybetti. Finansman giderleri 2016 yılında yüzde 3.6 oranında artarak 29 milyar TL’ye yükseldi. Dönem kâr ve zarar toplamı da 2016 yılında yüzde 33.2 artarak 28.3 milyar liradan 37.7 milyar liraya yükseldi.

Haberin Devamı

Finansman rahatlasa daha neler yaparız

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, araştırmayla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’de yaşanan beklenmedik olumsuz olaylar eğer dünyanın en gelişmiş ülke ekonomilerinde yaşanmış olsaydı, bu ülke ekonomilerinde bizim ekonomimizin yaşadığı tahribattan daha büyüğü yaşanırdı. Oysa Türkiye ekonomisi, Türkiye özel sektörü ve sanayimiz, bütün bu zorluklara rağmen ekonomik aktivitesini, dinamizmini kesmedi. Finansman noktası rahatlatıldığı zaman, bu kadar zorluklarla mücadele edebilen bir sektörün, daha başka neler yapabileceğinin de ipuçlarını bu raporda görmekteyiz.”
DİSK: Kıdemde 13-15 güne karşıyız
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Kani Beko, CHP Emek Büroları’nca düzenlenen “Kıdemi Tazminatı Çalıştayı”nda konuştu. Beko; “Türkiye’deki çalışan işçilerin kıdem tazminatlarının kaldırılması ön görülüyor. İşveren kıdem tazminatını yıllık 30 gün değil 13-15 gün üzerinden ödemek istiyor. Hükümetin yeni düzenlemesine karşıyız” dedi.
Kılıçdaroğlu: Geri adım atılmamalı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da kıdem tazminatıyla ilgili ortada bir sorun olduğunu belirterek, şöyle devma etti: “İşin aktörleriyle konuşmuyorsunuz. Kimlerle konuştuğunuzu gizliyorsunuz. Ortaya bir taslak dahi sunulmuş değil. Ortak çözüm üretebilirsek hepimiz çok daha güçlü oluruz. Emin olun, hiçbir siyasi parti ortak çözüme karşı çıkmaz. Sorun, bir konfederasyonun sorunu değil; sorun, bütün çalışanların ortak sorunu. Çözümün ortak üretilmesi lazım. Alın terinin kazandığı bir kazanımdan, geri adım atmamak gerekiyor.”

Haberin Devamı