Gazete Vatan Logo

E- YDS başvurusu nasıl yapılır?

21 Ocak 2017 tarihinde yapılacak olan e-YDS başvuruları geçtiğimiz günlerde başladı. 21 Ocak’ da sona erecek adaylar başvuru süresini kaçırmadan ÖSYM üzerinden başvurularını yapmaları gerekiyor. e- YDS başvuru süreci ile ilgili detaylar haberimizde!

E- YDS başvurusu nasıl yapılır?

Aslında YDS kelime anlamı ve tanımı olarak Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca YDS uygulaması YÖK yani Yükseköğretim Kurulu’nun talimatı ile gerçekleştirilir. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi olarak bilinen ÖSYM tarafından gerçekleştirilen dil sınavı, yılda iki kez yapılmaktadır. YDS uygulaması Nisan ve Eylül aylarında yapılmaktadır. E- YDS ise yine YDS sınav uygulaması kapsamı ile ilişkili bir sınavdır. E- YDS sınav uygulamasının içeriği aslında tıpkı YDS sınav uygulaması gibidir. E- YDS seksen adet sorudan oluşmaktadır. E- YDS sınav uygulaması da Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından bilgisayar ortamında gerçekleştirilen bir dil sınav uygulamasıdır. Ayrıca E- YDS sınav uygulamasına giren adaylar tıpkı YDS sınav uygulamasına giren öğrenciler ile aynı haklara sahiptir.

E-YDS BAŞVURU HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!


Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

Ayrıca Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre E-YDS sınav uygulamasına başvuran adaylara bilgisayar eğitimi verilmeyeceği için sınava başvuracak adayların bilgisayar kullanma bilgi ve becerisine sahip olmaları gerekmektedir. E- YDS sınav uygulamasının süresi 150 dk ile sınırlandırılmıştır. Bunun yanı sıra E- YDS sınav ücretleri her yıl güncellenmektedir. Son yıl YDS sınav uygulama ücreti ise 30 liradır. Tüm bunların yanı sıra E- YDS sınav merkezi Ankara’dadır. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin merkez binasında yer alan Elektronik Sınav Uygulama Salonunda gerçekleştirilmekteydi. Fakat bunun yanı sıra e- YDS sınav merkezlerinde güncellemeye gidildi. Yapılan güncelleme kapsamında e- YDS artık İzmir, Ankara ve İstanbul’da gerçekleşecek. Ayrıca e- YDS sınav uygulamasına katılmak isteyen adaylar, bir yıl içinde aynı dilden yalnızca bir kere sınava girebilirler.

e- YDS Başvurusu

e- YDS sınav uygulaması kapsamında bu sınava girmek isteyen adaylar öncelikle sınav ücretlerini yatırmak zorundadırlar. Bu ücreti ödemek için öncelikle Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin resmi internet sitesinde yer alan ödemeler kısmına giriş yapılmalıdır. Bu ücretin ödenmesi kredi ya da banka kartı ile gerçekleştirebilir. Sınav ücreti ödeme işlemi, e-YDS'nin başvuru tarihinin ilk günü saat 14.00'te başlayacak, kontenjan dolduğunda sona erecektir. Kontenjan dolmadığı takdirde ise sınav ücreti ödeme işlemi e-YDS'nin başvuru tarihinin son günü saat 17.00'de sona erecektir. Bunun işlemlerin yanı sıra ise e- YDS sınav uygulamasına katılacak olan adayların Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından eğer fotoğrafları kabul edilmez ise, adayların yeni fotoğraflarla tekrar başvuru yapması gerekmektedir. Fotoğraf güncelleme işlemleri ise başvuru tarihleri içinde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Sınav Koordinatörlüklerinden yapılabilmektedir. Bu başvuruların resmi iş gününde ve resmi iş saatlerinde yapılması gerekmektedir. Sınava alınacak aday sayısı konusu ise yine Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından açıklık getirilen konulardan bir tanesidir. e-YDS aday sayısı esasen sınav binalarının aday kapasitesi ile sınırlı olduğundan bu sınavda kontenjan, Ankara'da 196, İstanbul'da 424, İzmir'de 80 olacaktır. Sınav ücretini ilk ödeyen adaylar kontenjana dahil edilmiş olacaktır. Bu doğrultuda ise sınava katılabilirler. Kontenjan dolduğunda ise adayların sınav ücretini yatırması ÖSYM sistemi tarafından engellenecektir. Böylece sistem tarafından ödeme kabul edilmeyecektir.

E- YDS sınav uygulamasına kimlerin katılabildiği konusu ise adayları meraklandıran bir diğer konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu bağlamda e- YDS sınav uygulamasına kamu kurum ve kuruluşlarında göreve atanacak olan bireyler, sözleşmeli olarak çalıştırılacak olan mütercim ya da tercümanlar ile çözümleyici ve programcıları, doçentlik sınavına girecek olan adaylar, doktora ve sanatta yeterlik sınavına girecek adaylar bu sınav uygulamasından yararlanabilir. Ayrıca araştırma görevlisi kadrolarına atanmak isteyenler, yurtdışına lisansüstü öğrenim görmek isteyenler, lisans programlarının son sınıfında ya da son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrencilerden, yüksek lisans ya da doktora öğrenimi görmek isteyen adaylar da yine aynı şekilde e- YDS sınav uygulamasından yararlanabilirler. Bunun yanı sıra herhangi bir kamu kurumunda çalışmakta olup dil tazminatı ya da yurtdışı görevi gibi nedenlerle yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler de yine e- YDS sınav uygulamasına katılabilirler.

Haberin Devamı